Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

LMP: újítsák fel a Duna elterelésére vonatkozó tárgyalásokat

A Dunát 22 éve terelték el Bősnél, 17 éve van érvényben a hágai nemzetközi bíróság határozata a rendezésről.
Az LMP azt sürgeti, hogy a kormány újítsa fel a Duna elterelésére vonatkozó kétoldalú tárgyalásokat, új megállapodás hiányában pedig forduljon nemzetközi vitarendező fórumokhoz.

Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a Dunát huszonkét éve terelték el Bősnél, tizenhét éve van érvényben a hágai nemzetközi bíróság határozata a rendezésről, az Orbán-kabinet pedig immár ötödik éve nem tesz semmit a vízmegosztás és az eddig keletkezett károk rendezése érdekében.

Az ellenzéki képviselő szerint a folyam mindenkori vízmennyiségének egyötöde kerül a régi Duna-mederbe, a szigetközi ágrendszer nagyrészt kiszáradt, az értékes természeti területet felmérhetetlen ökológiai és gazdasági kár érte. Közleményében rámutat: a szlovákok viszont egyoldalú előnyökhöz jutottak az elterelt víz sokoldalú felhasználása nyomán és a bősi erőműben termelt, elvileg Magyarországot is megillető áram révén.

Felidézte, hogy a hágai nemzetközi bíróság 1997 őszén meghozott ítélete szerint a két félnek új szerződést kell kötnie, meg kell állapodnia a vízmegosztásról, a környezeti károk rendezéséről, valamint az elektromos áram elszámolásáról.

Az LMP a kétoldalú tárgyalások haladéktalan felújítását szorgalmazza, és azt kéri a kormánytól: ismerje meg a szlovák kormány álláspontját arról, hogy hajlandó-e az új megállapodás megkötésére. Amennyiben nem, úgy forduljon nemzetközi vitarendező fórumokhoz, mert a további időhúzás nyilvánvalóan ellentétes a magyar érdekekkel - hangsúlyozta Sallai R. Benedek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OMSZ: lassú javulás várható a levegőminőségben

Vasárnap Budapesten és Salgótarjánban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Tovább olvasom