Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Lőnek az analóg tévézésnek

Brüsszel - Arra szólította fel az Európai Bizottság az európai uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-jéig fejezzék be az analóg televíziós műsorszórás leállításának folyamatát.
Brüsszelben kiadott közleményében az uniós „kormány" emlékeztetett arra, hogy az analógról a digitális televíziózásra való átállással a televíziós műsorok közvetítésére használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul. A felszabaduló frekvenciasávok a rádióspektrumot igénybe vevő új és innovatív szolgáltatásokra lesznek használhatók, kezdve a vezeték nélküli internettől és a fejlettebb mobilszolgáltatásoktól egészen az új, interaktív, nagy felbontású televíziós csatornákig. A bizottság a rádióspektrum összehangolt elosztásával kapcsolatban terjesztett elő tervet, hogy ösztönözze a beruházásokat a szóban forgó új szolgáltatásokba, és élénkítse a versenyt. Ha az újonnan felszabaduló frekvenciasávok – az úgynevezett digitális hozadék – új szolgáltatások közötti felosztása Európa-szerte összehangoltan történik, az 20–50 milliárd eurós ösztönzést jelent a gazdaság számára – szögezte le a közlemény.

„A digitális hozadék egyedi alkalom arra, hogy a szélessávú internet Európa-szerte mindenki számára elérhetővé váljon, és ezáltal fellendítse gazdaságunk leginnovatívabb ágazatait" – hangoztatta Viviane Reding távközlési biztos a javaslatokat ismertetve.

Sürgette a nemzeti hatóságokat, hogy a digitális hozadékot a verseny élénkítésére használják annak érdekében, hogy új piacok nyíljanak az új szolgáltatók és új szolgáltatások számára, „hiszen így érhetjük el a legnagyobb gazdasági hatást". A javaslatok egyebek között meghatározzák, hogy a felszabaduló frekvenciasáv egy része, nevezetesen a nagy hatótávolságú, épületeken is áthatoló, 790–862 megahertzes részsáv hogyan szabadítható fel az új, vezeték nélküli szolgáltatások támogatására (ilyenek például a 3G-s és a 4G-s mobilszolgáltatások, amelyek a mobiltelefonokon lehetővé teszik a videoközvetítést, a teljes értékű webböngészést és a gyors letöltést). Mindez hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EU lakossága körében a nagy sebességű internet-hozzáférés lefedettsége 2013 végére elérje a megcélzott 100 százalékot – emelte ki Reding.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy magtár Bakonynánán

Leégett egy ötszáz négyzetméter alapterületű magtár csütörtökre virradóra a Veszprém megyei… Tovább olvasom