Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Ma emelt szintű latinból és héberből vizsgáznak a diákok

Péntek reggel nyolc órától az emelt szintű informatika gyakorlati, délután két órától a közép- és emelt szintű latin és a héber írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi.
Informatikából emelt szinten 35 helyszínen 978-en tesznek vizsgát, közülük egyvalaki angol nyelven. Latin nyelvből középszinten 82 helyszínen 404, emelt szinten 9 helyszínen 107 diák érettségizik. Héber nyelvből középszinten 4-en, emelt szinten 2-en tesznek vizsgát.

Az emelt szintű informatika vizsga 240 perces, amelyet a vizsgázók tetszésük szerint oszthatnak meg az egyes feladatok között. A gyakorlati vizsgát számítógépteremben bonyolítják le, a vizsgabizottságot működtető iskola komputerein illetve az általuk biztosított, központilag jóváhagyott szoftverek segítségével; a diákoknak csak vonalzót kell hozniuk. A feladatsorok témái a szövegszerkesztés, a prezentáció, a grafika, a weblapkészítés, a táblázat- és adatbázis-kezelés, az algoritmizálás és az adatmodellezés - tájékoztatott a szaktárca.

Közép- és emelt szinten a latin írásbeli vizsga 180 perces. A diákoknak 135 percben egy fordítási feladatot, és egy 45 perces leíró nyelvtani és lexikai-szóképzési feladatsort kell megoldaniuk; a nyelvtani rész 6, a lexikai 2 feladatból áll. A vizsgázóknak először az első feladatsort kell megoldaniuk. A fordítási feladathoz latin-magyar szótárt lehet használni.

A héber írásbeli mindkét szinten négy részből áll. Középszinten 180 percig tart, amely egy olvasott szöveg értését mérő, 60 perces feladatból, egy 30 perces nyelvhelyességi feladatsorból, egy szintén 30 perces "Hallott szöveg értése" részből és az íráskészséget mérő feladatból tevődik össze, amelyre 60 perc áll rendelkezésre. Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. A vizsgán ugyanezek a vizsgarészek szerepelnek, csak feladatok megoldására fordítható idő különbözik: 70, 50, 30, és 90 perc. Nyomtatott szótárt az íráskészséget mérő feladathoz mindkét szinten lehet használni.

A tavaszi érettségi hétfő reggel a francia, délután a filozófia, illetve az emelt szintű nemzetiségi népismeret és célnyelvi civilizáció írásbelivel folytatódik.

Olvasóink írták

 • 5. palimadar 2009. május 15. 22:23
  „comet-nek:
  Semmi bajom a latin emelt szinttel. Csak a torzító kiemeléssel.
  Ha azt írják címnek, hogy száznál is több emelt szintű latin vizsga, akkor rendben.
  Ha azt írják, hogy ma még héberből is vizsgáznak, az is rendben.
  Azonban a cím egy olyan kijelentést tartalmaz, amely alapján azt lehet gondolni: pontosan ezekből van ma vizsga.
  A latin kapcsán a megfogalmazás mikéntje is gond. Az emelt szintű a címben a latin jelzője, holott ez nem igaz, mert valójában a vizsga jelzőjéről van szó.”
 • 4. dodó 2009. május 15. 16:50
  „"...és héberből vizsgáznak a diákok..."
  De szép is lesz, ha megtelnek a még lakókra váró nem hirdetett, de szigorúan őrzött lakóparkok!
  Akkor akár kötelezővé is tehetjük, pár év múlva pedig akár hivatalos nyevvé is!”
 • 3. comet 2009. május 15. 08:50
  „1- palimadár- azzal egyet értek hogy a Héber túl van dimenzionálva, de mi a baj a latin emelt szinttel?
  A latin eléggé húzós nyelv, igazság szerint ott a középszintnek nincs nagyon értelme. Holt nyelv révén a szókincse lehet hogy kisebb terjedelmű (azért nem lebecsülendő) de a nyelvtana szerintem elég brutál.(persze nem egy retoroman nyelvet beszélőnek) A latin valahol még hozzá tartozik az általános műveltséghez, de ehhez elég néhány kifejezés ismerete, vagy egy puruttya alapfok. Aki viszont nyomatja a nyelvtant és a szókészletét feltuningolja mondjuk 3-4 ezer szóra, (ami más nyelveknél zsenge középfok) az megérdemli a felsőfokot.”
 • 2. redstar 2009. május 15. 07:38
  „Kell is...elvégre egy jó káder: éber, stréber, héber...:))”
 • 1. palimadar 2009. május 15. 07:25
  „Hogy az a...

  Egyrészt:
  Ma informatikából emelt szinten 978 fő
  latinból középszinten 404 fő
  vizsgázik.
  latinból emelt szinten 107 fő
  héberből összesen 6 fő

  Erre mi a cím: Emelt szintű latinból és héberből (úgy vettem, hogy a héberre nem vonatkozik az emelt szintű) vizsgáznak a diákok... Ja, a mai vizsgázók töredéke tényleg abból vizsgázik. Legalább tett volna oda a szerző egy "is"-t is.

  Aztán: Szerintem nincs emelt szintű latin, latin van és kész. Latinból emelt szinten. A kettő számomra nem ugyanazt jelenti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiosztották maguk között a befutó helyeket?

A budapesti küldöttértekezlet még nem, az MSZP elnöksége viszont már elfogadta a fővárosi… Tovább olvasom