Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ma lejár a választói jegyzékbe vétel határideje

Ma lejár a jelentkezési határidő a települési kisebbségi önkormányzati képviselők októberi választására; aki nem veteti fel magát a jegyzőnél a kisebbségi választói jegyzékbe, nem szavazhat a kisebbségi képviselők választásán és nem is indulhat jelöltként.
A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben. (A jelölteknek is ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük.)

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-én, azaz ma 16 óráig lehet kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől a formanyomtatványon. A választói jegyzékbe vételi kérelmet ma már csak a polgármesteri hivatalok épületében elhelyezett gyűjtőládába lehet bedobni.

A kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok számáról a helyi választási iroda vezetője (a jegyző) - a kisebbségi választás kitűzéséig - minden hét első munkanapján információt szolgáltat az Országos Választási Irodának (OVI). A jegyzőktől kapott legutóbbi adatok szerint eddig 142.417-en kérték a jegyzőnél felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe.

A ma 16 órakor lejáró határidő után a jegyzők a gyűjtőládát lezárják, döntenek a kérelmekről, és a jegyzéken szereplők végleges számáról legkésőbb pénteken tájékoztatják az OVI-t. A választási iroda nyilvánosságra hozza a jegyzékek számadatait: ebből kiderül, mely településeken és milyen kisebbségek esetében írnak ki várhatóan kisebbségi választást a helyi választási bizottságok.

A szavazást egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők választásával. A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően 30 alá csökken.

A választópolgár csak egy kisebbségi választói jegyzékbe kérheti felvételét, ha több jegyzékbe veteti fel magát, valamennyi érvénytelen lesz. A jegyzőknek kell dönteniük a kisebbségi választói jegyzékbe vételről; mindenkit felvesznek a jegyzékbe, aki az előírt feltételeket teljesíti.

Annak ellenére, hogy négy éve összesen 200 ezren vetették magukat fel a jegyzékbe, akkor öt nappal a határidő lejárta előtt még csak 106 ezren szerepeltek a jegyzékben, vagyis a választók csaknem fele a határidő utolsó napjaiban regisztráltatta magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ásványvízpiacon még nem látszik a kánikula

Az ásványvíz piacon még nem érezhető a hőség hatása, de a gyártók felkészültek a növekvő kereslet… Tovább olvasom