Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Magyar kutató kapta az információelmélet legmagasabb rangú elismerését

Marton Katalin a Shannon-díj első női kitüntetetje.
Marton Katalinnak, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadójának a többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért ítélte oda az Információelmélet Nemzetközi Tudományos Társasága (IEEE Information Theory Society) a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését, a Claude E. Shannon-díjat.

"Claude Elwood Shannon amerikai mérnök-matematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta ítéli oda az információelmélet nemzetközi társasága, az IEEE Information Theory Society egy matematikusnak a tudományterületen elért eredményeiért" - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

Az idén Marton Katalin, az MTA doktora veheti át a Shannon-díjat, és tarthatja meg a társaság 2013. évi kongresszusán a Shannon-előadást. Női kutató eddig még nem kapta meg az elismerést, magyar tudós azonban korábban egyszer már elnyerte a kitüntetést: 1996-ban Csiszár Imre akadémikus vehette át a díjat.

"Nagy meglepetés és öröm számomra a Shannon-díj" - nyilatkozta Marton Katalin. Mint mondta: hálás az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához, és méltatta Csiszár Imre, valamint az MTA külső tagja, a Rómában élő Körner János tevékenységét is, aki, mint fogalmazott, döntő befolyással volt kutatásaira. "A vele való közös munkában gyökereznek azok az eredmények, amelyekért a díjat kaptam."

Marton Katalin díja idén immár a harmadik olyan elismerés, amely a magyar matematikusok nemzetközi presztízsét mutatja. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok tudományos akadémiája (National Academy of Sciences).

"A magyar matematikai iskolákból kikerülő kutatói utánpótlás szempontjából örvendetes jel, hogy a közelmúltban Máthé András, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet volt munkatársa nyerte el a kiemelkedő doktori disszertációk jutalmazására alapított Nemzetközi Stefan Banach-díjat. A Lengyel Matematikai Társulat 20 ezer złotyval járó kitüntetését a 6. Európai Matematika Kongresszuson vehette át a geometriai mértékelmélet jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó fiatal kutatója" - olvasható az MTA honlapján.

Olvasóink írták

  • 1. smalltown 2012. július 12. 22:10
    „gratulalok!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozás a Közgépnél: előállították a demonstráló LMP-seket - galériával

A Közgép Zrt központjánál figyelmeztető demonstrációt tartottak LMP-s aktivisták és képviselők az oligarchák ellen. Tovább olvasom