Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

˝Magyarországon kitolódtak a megengedett beszédmód határai˝

A Magyarország ellen év eleje óta folyó, európai uniós kötelezettségszegési eljárásokról írt szombati számában a La Libre Belgique című brüsszeli napilap, annak kapcsán, hogy aznap járt le az a határidő, amelyet az Európai Bizottság az eljárás második szakaszában szabott ki a válaszadásra.
Stéphanie Grofils budapesti tudósítása szerint a kormány "fogadókésznek mutatkozott" a kifogásokra, és jelezte, hogy az uniós végrehajtó szerv számára is kielégítő megoldásokat kíván találni azokra. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság várhatóan gyorsan bejelenti viszontválaszait.

A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap cikke idézte Győri Enikő uniós ügyi államtitkárt, aki az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos problémákról elmondta, hogy a törvényből kikerültek azok az elemek, amelyeket a bizottság diszkriminatív jellegűnek tartott. Az adatvédelmi hatósággal kapcsolatban a lap azt idézte magyar forrásból, hogy a vonatkozó törvény bizonyos elemeinek módosítása már szintén a parlament elé került.

A nemzeti bank függetlenségével kapcsolatban pedig Győri Enikő egyebek között ezt emelte ki: már az is világos jel volt, hogy a bizottság e témában nem folytatta a kötelezettségszegési eljárást; szerinte itt nem látni nagy nehézségeket. A bizottság véleményének megismerése után a módosításokat hivatalosan beterjesztik a parlament elé - tette hozzá.

Külön rövid cikkben foglalkozott a lap a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti hiteltárgyalásokkal, úgy vélve, hogy "bizonyos garanciák nélkül Magyarország nem juthat pénzügyi támogatáshoz". Idézte ugyanakkor Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkárt is, aki hangoztatta, hogy a magyar "központi bank független volt, ma is az és marad is", hiszen "ez az érdeke magyarok százezreinek" is.

A magyar szélsőjobboldal feltépi a magyar Dreyfus-ügy sebeit címmel közölt tudósítást a Le Monde Baráth Zsoltnak, a Jobbik képviselőjének a tiszaeszlári vérvádat felemlegető parlamenti beszédéről.

A mértékadó francia liberális lap példátlannak nevezte, hogy egy ilyen felszólalás elhangozhatott "egy európai uniós ország parlamentjében". Az újság szerint a felszólalás arra világít rá, hogy Magyarországon "mennyire kitolódtak a megengedett beszédmód határai". Idézte a lap Fónagy János államtitkárt, aki szerint a Jobbik évszázados sebeket tép fel, s azt is megemlítette, hogyan reagált a kormánytag néhány hónapja egy másik jobbikos képviselő, Novák Előd megjegyzésére, aki azt kifogásolta, hogy számarányukhoz képest túl sok zsidó hitközség kaphatja meg az egyházi státuszt.

A tudósító, Joelle Stolz szerint Baráth felszólalását megelőzően más olyan incidensek is történtek, amelyek arra utalnak, hogy vannak "antiszemita előítéletek katolikus körökben". Példaként említette, hogy a KDNP tatabányai szervezete párhuzamot vont Schmitt Pál lemondása és Jézus Krisztus nagypénteki elítélése között, valamint Márfi Gyula veszprémi érseknek Orbán Viktor védelmében írt levelét.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. április 07. 15:38
    „Meglehetősen álságos az MNB függetlenségének témáját ilyen szinten és ilyen módon fenntartani.Másról szól itt a történet,ezt a kérdést már régen meg lehetett volna oldani, de úgy állnak hozzá a bankárok, mint a nemlétező "devizahitelezés" megoldásához, azaz sehogy, pedig a "devizahiteles" szerződések semmisek abban a formában, ahogy a magyarországi bankok megvezették ügyfeleiket.Egy szó, mint száz: a "devizaalapú" hitelezés nem más mint banki indexálási trükk! A PSZÁF is jobban tenné, ha szóvivője útján -Binder István úr! - végre kimondaná a végső klauzulát, hogy a bankok tisztességtelensége határtalan volt, de ugyan akkor a Ptk.209.§-ának, valamint a Ptk. 255 §. (b.) pontjának kellene már végre érvényt szerezni! De miért tétováznak a magyarországi bíróságok?! Na, ez egy érdekes kérdés, lesz-e olyan tökös bíróság Magyarországon, amelyik elrendeli az összes magyarországi bankok által megkötött "deviza alapú",de forintban kifizetett szerződés teljes felülvizsgálatát és a havi törlesztések ideiglenes felfüggesztését?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsi mészárlás: az egész család megölését tervezte

Nem bánta meg tettét a kulcsi mészáros, hónapok óta tervezte családja kiírtását. Tovább olvasom