Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Magyarországról tárgyal a német parlament külügyi bizottsága

Magyarországgal kapcsolatos határozati javaslatról tárgyalnak a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) külügyi bizottságában március 28-án.
A Bundestag honlapján megjelent dokumentumot jegyző ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek a magyarországi jogrend nemzetközi intézmények általi vizsgálatát irányozzák elő. A két párt korábban is tett hasonló kezdeményezést, előző javaslatukat a konzervatív-liberális koalíció a héten leszavazta a parlamentben.

A határozati javaslat szerint a Bundestagnak fel kellene szólítani a német kormányt, hogy "tegye végre világossá" a magyar kormány számára: a német kormány és a Bundestag "aggódik" a magyarországi "demokratikus viszonyok" miatt, valamint amiatt, hogy össze lehet-e egyeztetni az új alkotmány egyes részeit és egyes törvényeket az Európai Unió (EU) alapértékeivel, illetve az EU-ban érvényesülő alapvető jogokkal.

A javaslat szerint a német kormánynak "bátorítani" kellene a magyar miniszterelnököt arra, hogy készíttessen "átfogó és független" elemzést e tárgykörben az új magyar alkotmány egészéről és a kormány hivatalba lépése óta elfogadott valamennyi törvényről. Az SPD és Zöldek szerint az EU Alapjogi Ügynöksége és a Velencei Bizottság is alkalmas volna erre a vizsgálat elvégzésére.

A német kormánynak továbbá "biztatni" kellene az Európai Bizottságot arra, hogy "továbbra is nyíltan nevezze meg" az uniós jog, az alapvető értékek és alapvető jogok esetleges sérelmével járó lépéseket és lépjen fel ezek ellen.

Az SPD és a Zöldek legutóbb a médiatörvénnyel összefüggésben tettek hasonló kezdeményezést. Előterjesztésükben egyebek között indítványozták: a német kormány "tegye világossá" a magyar kormány számára, hogy a médiatörvény nincs összhangban a közös európai értékekkel.

A Bundestag a héten megvitatta, majd a kormányoldal szavazataival elutasította a határozati javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországot támogató határozatot fogadott el a Szolidáris Lengyelország

Magyarországot támogató határozatot fogadott el a nemzeti konzervatív Szolidáris Lengyelország (SP)… Tovább olvasom