Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Majtényi Lászlót választották az ORTT új elnökévé

Megválasztotta az Országgyűlés hétfőn az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) új elnökét illetve tagjait. Kovács György volt eddig az ORTT elnöke, március 29-én járt le a megbízatása a tagokéval együtt.
Majtényi László az új elnök, a tagok egy ember kivételével a régiek maradtak: Ladvánszky Györgyöt az MSZP, Timár Jánost az SZDSZ, Szalai Annamáriát a Fidesz, Wéber Jánost pedig az MDF jelölte most is. A KDNP viszont új tagot delegált Meszleny László helyett: Tirts Tamás volt fideszes fővárosi önkormányzati képviselőt, a Fidesz korábbi budapesti elnökét.

Kovács György volt eddig az ORTT elnöke, március 29-én járt le a megbízatása a tagokéval együtt. Az új testület megbízatása az előterjesztés szerint március 31-étől hatályos.

Az 1996-ban elfogadott médiatörvény szerint az ORTT-t a képviselők több mint felének szavazatával négy évre választják. A testületnek legalább 5 tagúnak kell lennie, és az elnök valamint a tagok nem hívhatók vissza - tartalmazza a jogszabály. Az ORTT elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök együtt jelöli, tagjait pedig a parlamenti frakciók, minden képviselőcsoport egy-egy tagot jelölhet.

Március 19-én jelentették be, hogy Majtényi Lászlót jelölték az ORTT élére, aki 1995-től 2001-ig adatvédelmi biztos volt, és a köztársasági elnök tavaly jelölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, de a parlament nem támogatta megválasztását. Majtényi László 1950. november 30-án született Budapesten. Jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. 1990 és 1995 között az Alkotmánybíróság tanácsadója, főtanácsadója volt.

Mindegyik jelölt megválasztásához legalább 194 igen szavazatra volt szükség. Majtényi Lászlóra 199 képviselő voksolt hétfőn igennel, 5-en nemmel, 126-an pedig tartózkodtak. Az új elnök és a tagok a szavazás után a házelnök előtt tesznek esküt a Delegációs Teremben.

Bár a törvény szerint négy évre szól a testület elnökének és tagjainak megbízatása, elképzelhető, hogy mégsem töltik ki ezt az időt. Az Országgyűlés március 17-én egyhangúlag elfogadta ugyanis az ORTT-tagok megbízatásának megszűnéséről szóló törvényt. Eszerint a megbízatásuk automatikusan megszűnik, ha hatályát veszti a 96-os médiatörvény - például azért, mert új szabályozást alkotnak helyette. A törvényben szerepel az is, hogy az érintettek hat hónapon keresztül a korábbi havi díjazásuknak megfelelő külön juttatást kapnak, ha megszűnne a megbízatásuk. Az audiovizuális média szabályozásáról szóló új törvény már ötpárti egyeztetés alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feldúltak egy soltvadkerti óvodát

Két rádiós magnót és egy múlt heti névnapról maradt száraz süteményeket vitte magával az a betörő,… Tovább olvasom