Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Makoveczék tervezhetnek új házakat a kolontáriaknak

Kolontár - A Kossuth díjas Makovecz Imre „nevével fémjelezett csoport" építhet lakóparkot Kolontáron. Az építészek jelenleg a helyszínen tájékozódnak.
Egy „Makovecz Imre nevével fémjelzett csapatot" küldött Kolontárra Bakondi György, az országos katasztrófavédelem főigazgatója, hogy „tekintsék át a helyzetet és a tervezés lehetőségét" – hangzott el a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában. A budapesti székhelyű Triskell építészirodánál érdeklődésünkre elmondták: munkatársaik jeleneleg a helyszínen mérik fel a lehetőségeket.

Kolontáron Bakondi György tájékoztatása szerint 32 olyan ház van, amit valószínűleg nem lehet úgy helyreállítani, hogy emberi tartózkodásra alkalmas legyen. Ezért a tervek szerint kijelölnének egy önkormányzati területet, ahol lakópark épülne. Ennek lehetőségét vizsgálják a Triskell építészei. 

Makovecz imre.
Makovecz Imre.

Orbán Viktor csütörtök reggel, miután a településen tájékozódott a katasztrófahelyzetről, azt mondta: nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap. Hozzátette: össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel találkozott „nem nagyon tudják elképzelni", hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna.

„Valószínűleg kell nyitni egy új telepet a faluban, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: „itt nem lehet élni".

Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és ha nem, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat; annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. szegedix 2010. október 09. 04:28
  „56. Ne a levegőbe dumálj. Ha tudsz valamit , tegyél feljelentést! Ne csak a saját sötét világodat vetítsd erkölcstelenül kifelé. Attól mert azt hiszed , hogy úgy van, az nem biztos hogy úgy van, ahogy Te csinálnád!!! Ha tudsz valamit , akkor pedig bűnpártolás nem tenni ellene!!! Ha meg nincs semmi, akkor a rágalmazás is BŰN!!!!”
 • 57. smalltown 2010. október 09. 02:03
  „56
  naiv vagy vagy hule?”
 • 56. barkzso 2010. október 09. 01:16
  „Makovecz?
  Helyes.
  Akkor szép és minőségi munka várható.
  Nem komcsi offshore pénzlenyúló lopássorozat mint a Szegedi beruházásoknál...”
 • 55. smalltown 2010. október 08. 21:45
  „biztos ehhez kizarolag Makovecz Imre az alkalmas epitesz....”
 • 54. janoka 2010. október 08. 21:09
  „A megoldás a tulajdonosok teljes vagyon elkobzása és ebből lehet kárpótolni a károsultakat.
  A tulajdonos uraknak lehetőséget adni választhatnak ott házat és élhetnének ott!
  Nevetséges szerződés három milliárdos fejlesztés és ha nem teljesítik egy millió büntetés .
  Ki mit választana? Simán kifizeti a büntetést a fejlesztés összegéből.
  Ha hat milliárdot kellene fizetni büntetésnek talán elgondolkoztak volna és ez nem történik meg.”
 • 53. Moon 2010. október 08. 21:06
  „Makovec imre. Semmi bajom vele de ez is le zsírozva gondolom puszta véletlen, hogy az ő neve esett ki a kalapból? Feltéve ha egyáltalán volt más név is a kalapban. Fiatal építészek itt miért nem kapnak bizonyítási lehetőséget? Lezsírozva.”
 • 52. lidi 2010. október 08. 20:40
  „ne magyarázd félre a szavaimat, NEM ezt mondtam (és a többiek sem, akik nem értenek veled egyet), és ebben az összefüggésben tojok OV 1 millió új munkahelyére is, meg a munkahelyteremtő Gyurcsányra is - nem erről van szó, legalábbis szerintem.
  De ha szted azért kell kussolni a _mostani_ környezetvédelmi hatóság munkájának minőségéről, mert ha kiderülne valami, nekimennének Orbánnak az ellenfelek - hát gratulálok, demokráciából és morálból minimum egyes, de inkább mínusz - ez épp a legsötétebb kommunista időszakra hajazó hozzáállás.

  Amúgy meg a 2004-es visszaminősítésről: az EU-nak vannak érvényes környezetvédelmi szabályai, egy Magyarországka nem minisítgethet kényére kedvére, akár GYF, akár OV a miniszterelnöke....”
 • 51. achilleus 2010. október 08. 20:24
  „49. hozzászólás lidi 2010.10.08. 20:09
  Tekintettel, hogy 2004-ben a szocialista kormány visszaminősítette a vörösiszapot nem veszélyes hulladéknak, nyilván az ilyen akár az ivóvízbázis fölött is nyugodtan tárolható. Amúgy pedig, ha vizsgálat indulna a MOTIM tározója körül, tömegével jelennének meg itt a bosszúszomjas fideszvezérről, a boszorkányüldözésről, a szegény-ártatlan Gyurcsány-munkahelyteremtőről szóló, a munkahelyeket féltő-aggódó, Orbánt az 1 millió új munkahellyel szembesítő hozzászólások. Nyilván hazudik tehát a Levegő munkacsoport, hamisak az ügyészségi jegyzőkönyvek (bvéletlenül sem fenyegettek meg senkit a Kv. igazgatóságoknál, különben is ideális feltételek voltak az elmúlt időszakban a szektorban), a Mosonmagyaróvári tározó biztonságos. Látatlanban, bemondásra megállapíthatjuk. Jaaa, hogy esetleg pontosan ez történhetett most is, csak Ajkán....”
 • 50. Vörcsi 2010. október 08. 20:17
  „Hölgyeim, Uraim! Nem Noéig kellene visszamenni, csak a közelmultig. Azt gondolom, a tulajdonosoknak most állniuk kellene a "sarat", de ha tényleg volt nemrégen "szakmai" ellenőrzés, és a jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy minden rendben, akkor kurva nagy gáz van, elkezdhetünk aggódni! Ha erről mélyen hallgatnak, annak oka van. Egyik ismerősöm mondogatta hasonló esetek gyanújakor: Nincs itt kurva, mind egyforma.”
 • 49. lidi 2010. október 08. 20:09
  „48, elolvastam (tegnapelőtti, tehát nem 2006-os cikk...), ez van benne:
  "A Levegő Munkacsoport szakértője emiatt 2006-ban feljelentést tett az ügyészségen, ahonnan a következő választ kapta: ,,A vizsgálat során valamennyi, a MOTIM Rt. valamint jogelődei működésével kapcsolatos eljárást és határozatot megvizsgáltam. Megállapítottam, hogy a határozatok megalapozottak és megfelelnek a meghozataluk idején hatályos jogszabályi rendelkezéseknek. A fentiekre figyelemmel ügyészi intézkedés megtételére nem volt szükség."
  A környezetvédők szerint a téves válaszért és az intézkedések elmaradásáért nem elsősorban az ügyészség, hanem az illetékes környezetvédelmi felügyelőség volt a felelős, amely - a Levegő Munkacsoport értesülései szerint - erőteljes politikai nyomásra félretájékoztatta az ügyészséget."

  két dologra hívnám fel a figyelmed:
  - "a Levegő Munkacsoport értesülései szerint" nem jogi kategória, nem bizonyított tény. És ha ők akkor így értesültek, miért nem fordultak a rendőrséghez az ügyészséghez, a sajtóhoz? Miért most hozakodnak elő ezzel, hogy 4 éve politikai nyomás volt?
  2.az ügyészségi határozatban van egy nagyon fontos kitétel: "megfelelnek a meghozataluk idején hatályos jogszabályi rendelkezéseknek" - erről például miért nem beszél senki? Milyen jogszabályok vannak érvényben az EU-ban és itthon a tárolásra vonatkozóan? Ezeknek megfeleltek-e? - itt kezdődik az egész kérdéssor, ugyanis. Nem ott, hogy egy miniszterelnök tényként közli, ő mit gondol. (legalábbis egyelőre még)”
 • 48. achilleus 2010. október 08. 18:50
  „46. hozzászólás vidraölö2 2010.10.08. 18:28
  http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/54436/
  Nem hallgattak. Tényleg nem lehet valamit tényszerűen elolvasni?”
 • 47. achilleus 2010. október 08. 18:34
  „39. hozzászólás vidraölö2 2010.10.08. 18:09
  "Jelenlegi munkahely, beosztás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, államtitkár."

  Talán ez elkerülte a figyelmedet.”
 • 46. vidraölö2 2010. október 08. 18:28
  „Ildi!
  Milyen jól látod a helyzetet! Ma sikk azt állítani, hogy.... "arra köteleztek, hogy millíókat adjak vissza/ hó," vagy"... leszóltak s utasítottak"!
  Itt csak egy a bibi, hogy ha ez igaz lenne, akkor ezek az illetők AKKOR miért halgattak? Miért nem tettek bejelentést az illetékes hívataloknál?
  Miért nem fordultak a médíákhoz, főleg a jobboldaliakhoz?
  Miért nem fordúltak az akkori ellenzékhez, hiszen Ők AKKOR időben tudtak volna interpellálni?
  Elkodolkodtató !
  NEM?”
 • 45. lidi 2010. október 08. 18:23
  „achilleus! a LÉNYEG, amiről mindkét hozzászólásom szól Zay Andrea, illetve az általa vezette hivatal, illetve Illés kapcsán, valahogy elkerülte a figyelmedet. Ebből gondolom, hogy nem is érdemes tovább magyarázni - mert vagy tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni”
 • 44. cicas 2010. október 08. 18:21
  „Uraim, nem szeretnék több oldalt bemásolni, hogy bizonyítsam felkészültségemet.
  Ezért csak halkan kérdezem: ezek az előzmények felmentést adnak a Fidesznek, hogy versenyeztetés nélkül Makovecz kapja a tervezési feladatot ???
  Mennyire kollaboráns az Építészeti Kamara, hogy ebben asszisztál???”
 • 43. lidi 2010. október 08. 18:20
  „Lacas - sztem az a minimum, hogy ha már mindenféle versenyeztetés stb. nélkül megkapták a lehetőséget, akkor felajánlásban végzik el a munkát, tehát nem kérnek érte pénzt. Legalábbis nagyon remélem, tekintve, hogy mindenféle cégek, városok ajánlanak fel pénzt, eszközöket és az emberek csak a Vöröskereszt Segélyvonalán eddig 80 milliót dobtak össze. Ők csak tervezzék meg gratis, tényleg ez lenne a nemzeti összefogás minimuma.”
 • 42. achilleus 2010. október 08. 18:18
  „41. hozzászólás lidi 2010.10.08. 18:15
  Te voltál kedves a Levegő Munkacsoport feljelentésére hivatkozni. Erről nyilatkozott maga a Levegő munkacsoport vezetője.

  MÁS: GREENPEACE-esek vizsgáltassátok meg a mintákat szerves összetevőkre is!!!!!”
 • 41. lidi 2010. október 08. 18:15
  „37- ez mire válasz? nem tudlak követni

  ez a leszóltak stb. duma meg egy helyen azért eléggé sántít: nem hinném, hogy ha tudomásukra jut (márpedig ezek az iratok nyilvánosak, legalábbis a Levegősök ezt állították tegnap a tévében), egy ilyen adut nem használtak volna ki GyF ellen fideszék, főleg az utóbbi időben vagy épp 2006-ban, hiszen mindent elkövettek a kormányváltásért. Tehát vagy nem megalapozott a vádaskodás, vagy nem volt elég fontos Orbánéknak a dolog (a veszély, a környezetvédelem stb.), vagy (de erre már gondolni sem merek) baleset nélkül nem volt elég ütős a sztori.”
 • 40. Lacas 2010. október 08. 18:14
  „Remélem jó és tisztességes munka fog folyni (ami nem valószinű) nem pedig mutyi dupla,tripla áron földmunkák,épitőanyag beszerzések a haveri és kormányközeli cégektől közpénzből....”
 • 39. vidraölö2 2010. október 08. 18:09
  „Tisztelt achilleus 2010.10.08. 17:49!
  Te megint úgy idézgetsz, hogy nem nézel utána!
  Mit is olvashatunk, az általad idézett, s bemásolt cikkben?
  ,,.....Reméljük, nem hátráltatja majd az objektív tényfeltárást, hogy vízügyi államtitkárként Illés nyakán ül az a Kling István, aki az Ajkán is illetékes Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójaként az elmúlt években engedélyezője és fő felelőse volt a gyilkos timföldgyárban folyó üzelmeknek."
  Tehát ez a cikk azt ÁLLÍTJA, hogy a jelenleg regnáló Illés Zoltán államtitkár ,,nyakán ülne" a Klink István.
  Ezzel szemben a mi TÉNY!
  Íme!
  Klink István életrajza:
  ,,dr. Kling István
  államtitkár

  Életrajz

  Személyes adatok:

  Születési év, hely: 1960., Baja

  Családi állapot:
  Feleségem a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban területfejlesztési szakterületen, szakmai tanácsadói címmel rendelkező köztisztviselőként dolgozik. Székesfehérváron lakunk. Gyermekeink, Barbara és Veronika jelenleg Budapesten egyetemisták.
  Végzettség:
  Jogász, az állam- és jogtudomány doktora (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, 2006.),
  vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem, 1991.), okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Kar, Vízépítő Szak, 1984.).
  Állami és szakmai kitüntetések:
  Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (Köztársasági Elnök, 2004.),
  Környezetünkért Díj (Környezetvédelmi Miniszter, 2000.),
  PRO AQUA (Magyar Hidrológiai Társaság, 2005.).
  Nyelvismeret: német középfok.
  Szakterületi jártasság: vízgazdálkodás, vízépítés és környezetvédelem, valamint közigazgatási jog (1999. közigazgatási szakvizsga, 1994. közigazgatási alapvizsga).
  Jelenlegi munkahely, beosztás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, államtitkár.
  Közigazgatási szakmai tevékenység:

  2005. január 01.-től 2009. április 20.-ig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.
  1999. július 07.-től 2004. december 31.-ig a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója.
  1991.január 01. és 1999. július 07. közötti időszakban, sorrendben: a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség környezetvédelmi osztályvezető helyettese, megbízott környezetvédelmi osztályvezetője, majd víz- és talajvédelmi osztályvezetője.
  1988-1990. között a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, környezetvédelmi csoportvezetője.
  1984-1987. között a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Székesfehérvár, ipari vízgazdálkodási előadója, majd település-vízgazdálkodási csoportvezetője.

  Szakmai szervezeti tagság:

  Mérnöki Kamarai tisztségek: a Környezetvédelmi Tagozat minősítő bizottságának választott tagja (1997-2007.), a Környezetvédelmi Tagozat elnökségének tagja (2007-től).
  Mérnöki Kamarai tagság: Fejér Megyei Mérnöki Kamara (1997-től, mint a Magyar Mérnöki Kamaraalapító tagja), Magyar Mérnöki Kamara, mint Egyesület tagja (1991-1996.).
  Magyar Hidrológiai Társaság főtitkárhelyettese (2004-2007.), a Közép-dunántúli Területi Szervezet vezetőségi tagja (1993-tól).A Magyar Hidrológiai Társaságnak 1984-től tagja."
  Tehát Klink István CSAK 2005.január01 és 2009.áprilís 20 között volt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója!
  Tudtommal a választások ez év májusában voltak, tehát Klink István akkor már EGY ÉVE nem volt a jelzett hivatal vezetője, ab-óvó Ő nem tud jelenleg SENKI NYAKÁN ÜLNI, hogy a szabályos eljárásokat hátráltathassa!
  Talán jobb lenne, ha valamit idézgetsz, azelőtt utána néznél! Talán hitelesebb tudnál lenni!”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma

Ötre emelkedett az ajkai vörösiszapömlés halálos áldozatainak száma: a veszprémi kórházban meghalt… Tovább olvasom