Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Már több mint 20 órája tart a tetőzés a Bódva középső szakaszán

A Bódva felső szakasza nagyon lassan apad, miközben középső szakaszán már több mint 20 órája tart a tetőzés.
A vízállás Szendrőnél vasárnap reggel 8 órakor 252 centiméter volt és ez a valószínűleg rövidesen megkezdődő apadás ellenére csak kis mértékben csökkenhet - ismertette Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-vel.

A Sajó szombaton a délutáni órákban, a vártnál korábban és alacsonyabb - 386 centis - vízszinttel tetőzött Felsőzsolcánál, majd a tetőzés az éjszaka folyamán 382 centiméteres vízállással Sajópetrinél is bekövetkezett. Jelenleg a Sajó Hernád torkolat alatti szakaszán még árad, de vasárnap este, illetve hétfőn ott is bekövetkezik a tetőzés - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy árhullám vonul le a Hernádon is. Hidasnémeti térségében a másodfokú szint közeli vízállással tetőzött a folyó a szombat hajnali órákban. Gesztelynél 300-320 centiméteres tetőzésre számítanak, az eddig mért legnagyobb vízszint ezen a területen 474 centiméter volt.

Szintén további lassú áradás várható a Bodrogon, de a vízállások egyelőre kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől. A folyó vízgyűjtőjére hétfőn újabb csapadék hullhat és ekkor további áradás valószínű. Újabb kisebb árhullám képződött a Tisza felső szakaszán, de a vízállások Tokaj felett továbbra is elmaradnak a készültségi szintektől. A hétfőre és keddre várható esőkből ismét árhullám alakulhat ki és az érkező nagyobb víztömeg hatására Tiszalök térségében a jövő hét közepén emelkedhet a vízhozam - mondta az árvízvédelmi osztályvezető.

Hozzátette: a Tisza és a Bodrog, illetve a Sajó és a Hernád árhullámainak együttes hatására a jövő hét második felében Tiszapalkonya alatt az elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállások is létrejöhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés: marad a hamu Magyarország felett

Az éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját. Utána megint szennyezettebb levegő érkezhet. Tovább olvasom