Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Március – másképp

Foroghat a sírjában szegény Petőfi, akárhol is alussza örök álmát. Ünnepre készülnek késői leszármazottai – de milyen ünnepre!

Idén semmiképp se merném kivinni kétéves gyermekemet a budapesti ünnepségre, de még a tízévesnek is szorosan fogom majd a kezét a soproni megemlékezésen. Mert milyen ünnep az, ami előtt már hetekkel az a fő hír, hogy hány rendőr védi a megemlékezőket, s ami előtt azt kell mondani: ideológiától függetlenül várják a ’48-ra emlékezőket? Itt tartunk – ide jutottunk.
Könnyq lenne azt mondani, hogy ide juttattak bennünket. De mi hagytuk, hogy pártok, hatalmi törekvések, kölcsönös egymásra mutogatások és hazugságok árán két részre szakadjon az ország. Mi engedtük meg, hogy mára van magyar és magyarabb, hogy a kokárda nem a nemzeti érzést, hanem a párthovatartozást jelenti. Bennünket vezetnek, néha az orrunknál fogva, amikor az ország javát akarják hangos szóval, de egyéni vagy pártérdekek sínjein tolják jól megrakott vagonjaikat. Mi vagyunk a bakterek, szabadra állítottuk a szemafort...
Szóval könnyq lenne azt mondani, hogy a politika a hibás az ország kettészakadásáért. Történelmi példákkal is szolgálhatunk a jelen helyzet magyarázataként: ha nincs külső ellensége a magyarnak, majd keres (és talál) belül. Hadakozni kell – talán génjeinkben hordozzuk a konfliktus magját?
Remélem, érzem, bízom, hogy nem. Csak szeretjük, mint minden ember a világon, a dolgok könnyebbik végét megfogni. Jó dolog tartozni valahová, közösséget érezni, egy ügyért tenni. Egyszerqbb az élet, ha megmondják, merre, hogyan, milyen célért menjünk. Felelősséget vállalni, konfrontálódni olyan macerás! A gondolkodás pedig olyan magányos mqfaj...
Ma vannak ebben az országban jobb- és baloldaliak. Köztük kibékíthetetlennek tqnő ellentét és néhány ezer kószáló választó. Majd még kitalálja valaki, hogy a balosok költözzenek a Duna túloldalára, itt pedig kialakul a jobboldali régió. Csakhogy – és bízom benne, vagyunk így még jó páran – én a hazámat egészben, jobb- és baloldalával együtt szeretem!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs jubileuma

Erősport

Magabiztos győzelemmel hangolt az előtte álló feladatokra… Tovább olvasom