Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Másfél napja tetőzik a Tisza Tiszafürednél

A Közép-Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszafürednél tetőzik 745 centiméteren, ezt a szintet már 35 órája "tartja" a folyó ebben a szelvényben.
Szolnoknál a tetőzés 870 centiméter körüli értéken csütörtökön várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján Szolnokon.

Hétfőn a Tisza vízgyűjtőire területi átlagban is jelentős, 10-30 milliméter csapadék hullott, ennek hatására a vízrendszer külföldi területein újabb árhullámok alakultak ki - tette hozzá Békési István.

A szakember az esőzések kapcsán elmondta: az igazgatóság területére májusban 152,6 milliméter csapadék hullott, ami háromszorosa a sokéves átlagnak, az 52,5 milliméternek.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében helyenként 25 millimétert meghaladó mennyiségű eső esett, így a Zagyva ismét végig árad. A jásztelki szükségtározót "bezárták", de ha a helyzet megkívánja, ismét megnyitják, hogy levezesse a Zagyva vízfeleslegét - jelezte a védelemvezető-helyettes.

Az elmúlt napon árvízvédelmi készültségi fokozatváltás nem történt, harmadfokot 390 kilométer hosszon a Tisza és Zagyva mentén tartanak fenn.

A töltések mentén szivárgóvíz és talpszivárgás 16-16 kilométeren figyelhető meg, csurgást 38 helyen észleltek. A védekezési munkákban az elmúlt 24 órában összesen 1008 ember vett részt.

Hétfőn a belvízzel elöntött területek nagysága nőtt és meghaladta a 20 ezer hektárt. A Kötikövizig belvízvédelmi szakaszain 33 stabil szivattyútelep 2,48 millió, míg 9 szállítható szivattyú mintegy 300 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. Emellett a felhőszakadás okozta károk elhárítására szivattyúkat és homokzsákokat biztosítottak az érintett önkormányzatoknak.

A települési önkormányzatok számára egyre nagy feladatot jelent a belvíz elleni védekezés, Köröstetétlenen, Kisújszálláson és Jászladányon harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken kívül Jánoshida, Alattyán, Törtel, Cegléd, Szászberek, Újszász, Kunhegyes és Jászalsószentgyörgy másodfokú, míg Jászkisér, Sarud, Fegyvernek, Kisköre, Jászkarajenő és Jásztelek önkormányzata elsőfokú készültséget tart fenn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész napos frakcióülést tart szombaton az MSZP

Egész napos frakcióülést tart az MSZP szombaton Budapesten - tudta meg az MTI kedden. Tovább olvasom