Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Médiatörvény: a kormány lesöpörte az EBESZ javaslatait

Módosításai ellenére a magyar médiatörvény még mindig sérti a nemzetközi normákat – szögezte le keddi közleményében Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet médiabiztosa.
Megjegyezve, hogy úgy tűnik, Magyarország figyelmen kívül hagyta azokat a javaslatokat, amelyeket február végén a nemzetközi szervezet fogalmazott meg a médiatörvény kapcsán, Mijatovic azt állítja, a médiatörvényből ezután is hiányoznak azok a kitételek, amelyek a közszolgálati média politikai függetlenségét lennének hivatottak garantálni. „A médiatörvénnyel még mindig vissza lehet élni, hogy elfojtsanak minden alternatív hangot Magyarországon" – hangsúlyozza a politikus, hozzáfűzve, a magyar jogszabály szokatlanul széles hatáskört biztosít a médiahatóságnak.

Az Európai Bizottság korábban szankciókkal fenyegette meg Magyarországot, ha nem hajt végre változtatásokat a médiatörvényen. A főleg technikai jellegű módosításokat hétfőn fogadta el az Országgyűlés. Ezeket kielégítőnek nevezve az Európai Bizottság közölte, vizsgálni fogják a vitatott jogszabály alkalmazását.

Olvasóink írták

 • 6. macs 2011. március 10. 13:07
  „Az lehet, hogy a csaj hisztis, de amit mond abban van igazság. Az is igencsak érdekes, hogy "újabb kritikával illette a magyar médiatörvényt az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője, aki szerint a törvény módosítása után sincs összhangban a szervezet elvárásaival. Az EBESZ február végén részletes ajánlásokat küldött a magyar kormánynak a törvényhez, de azt szerintük Magyarország nem vette figyelembe. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy nappal korábban még azt állította, hogy az EBESZ kritikáinak zöme a törvény korábbi állapotára vonatkozott, amit azóta kijavítottak."
  A médiatörvény kapcsán korábban is érdekes volt a helyzet, mert "Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiáért felelős biztosa három ponton kifogásolta a magyar médiatörvényt, rövid tanácskozás után a magyar kormány mind a három ponton változtatott, bár decemberben még Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy eszük ágában sincs módosítani a médiatörvényt, sőt két nappal azelőtt, hogy a kormány megállapodott volna az EP-vel az új szövegről, Orbán Viktor a Parlamentben beszédében még azt mondta, hogy visszaverték a médiatörvény ürügyén Magyarország elleni indított támadásokat." Az sem semmi, hogy a változások szavazásánál Neelie Kroes ott ült a Parlamentben.
  Nem értem mit gondolnak egyesek, nyugodtan csúsztathatnak, mesélhetnek, senki sem fog rájönni az igazságra?”
 • 5. deszkás 2011. március 09. 14:32
  „CYT! Bocsánat kétértelmű volt és én rosszul értelmeztem.Üdv deszkás”
 • 4. szentmiki 2011. március 09. 12:42
  „cytnek nagyon igaza van , ez a szerb szőke csaj nagyon hisztis, csak azt szabad amit ő akar...”
 • 3. cyt 2011. március 09. 12:03
  „"deszkás" -- én nem látom, hogy komcsiztam volna. SŐT, én nem is elsősorban rájuk gondoltam, amikor megírtam a véleményemet. Te miből gondolod azt, amivel vádolsz??? Ja..., az "elvtárs" szó miatt? De könyörgöm, az ELVTÁRS jelentése az, hogy elvi társ; azaz a polgárinak a polgári, a liberálisnak a liberális, a kommunistának a kommunista, a babtistának a babtista, stb. Ideje lenne már ÉRTENI is a magyar nyelvet. Persze ha valaki csak egy megrögzött síkon tud csak mozogni, akkor belefuthat ilyen csapdákba....”
 • 2. deszkás 2011. március 09. 10:26
  „CYT! Mogyorózd már el lécci hogy jönnek ide a komcsikok?Azt ne hogy mi az EBESZ és miért volt személyesen a médiabiztos a parlamentben mely MEGSZÉGYENITÉS volt csak még nem tudtok róla mert a média szabadsága .......”
 • 1. cyt 2011. március 09. 09:40
  „Egyre nagyobb sajnálattal figyelem a médiatörvény körüli hajcihőt. Hogy egyes emberek itt Európában micsoda badarságokkal képesek előállni csak azért, mert valami nem tetszik nekik és nem az ő SAJÁT szájízük szerint van megfogalmazva, az már számomra elképesztően nevetséges. Ezek az emberek a valódi diktatórokus hajlamú emberek; képtelenek egy minimális toleranciára is. Képtelenek elviselni bárki mást a saját "elvtársaikon" és talán "más-társaikon" kívül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hópárduc érkezett a veszprémi vadasparkba

A veszprémi vadaspark két új jövevényét, a hópárduc párt mutatták be kedden a sajtó képviselőinek,… Tovább olvasom