Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Médiatörvény: Az MSZP kitart az országgyűlés összehívása mellett

Budapest - Az MSZP kitart az országgyűlés összehívása mellett a médiatörvény ügyében, az ellenzéki párt továbbra is a jogszabály visszavonását és új szabályozás megalkotását szorgalmazza.
Az Orbán Viktor által vezetett kormánynak mintegy nyolc hónap alatt sikerült lerombolnia mindazt a nemzetközi tekintélyt és bizalmat, amit Magyarország húsz év alatt elért - fogalmazott Kormos Kata, az MSZP szóvivője. Hozzátette: soha ennyi kritika nem fogalmazódott meg az országgal szemben, amit az a tény is súlyosbít, hogy hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztségét.

„Mentsük hát, ami menthető" – szólította fel a kormányt az MSZP szóvivője, aki szerint a kormánynak nem az unió vizsgálatától kellene függővé tennie a médiatörvény vizsgálatát. Az MSZP a törvény megsemmisítését tartja szükségesnek, és ehhez kéri az országgyűlés rendkívüli ülésének az összehívását – mondta. Kitért rá, hogy pártja egy, a parlamenti pártokat és szakmai szervezeteket, érdekvédelmi szervezeteket is magába foglaló munkacsoport felállítását javasolja az új médiatörvény megalkotásának érdekében.

Kormos Kata szerint az elmúlt hetek kormányzati kommunikációjából is egyre nyilvánvalóbban látszik a fejetlenség, hiszen – fogalmazott – pár óra elteltével mást mond a kormányszóvivő, mást mond a miniszterelnök szóvivője, és mást mond maga a miniszterelnök is. Úgy látszik, hogy a valóságot – bár elég szabadszájúan – Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter fogalmazta meg – jegyezte meg a szóvivő. (Fellegi Tamás szerint a médiatörvény „rendben van": a jogszabályt nem, hanem annak kommunikációs kezelését rontották el, különösen a törvény elfogadása körüli időszakban. Ezt az után nyilatkozta a tárcavezető az MTI-nek, hogy a brit hetilap, az Economist véleményblogja – magyar hírportálok ismertetése szerint – azt írta: az egyik magyar miniszter egy protokollvacsorán a desszertnél vulgáris kifejezést használva azt mondta a külföldi újságíróknak, hogy elrontották a médiatörvényt.)

Az MSZP kész megadni minden segítséget és támogatást a kormánynak, hogy a hibát kijavítsa, de ehhez az országgyűlés mielőbbi összehívása szükséges – mondta Kormos Kata.

A parlament rendkívüli ülésének összehívásához a képviselők ötödének támogatása szükséges, ezt a kezdeményezést támogató MSZP és LMP egyedül nem tudja biztosítani. Mivel a Jobbik közölte, hogy nem támogatják a rendkívüli ülést, így annak összehívása január 17-ére nem valószínű.

Az MTI erre vonatkozó kérdésére Kormos Kata sajnálatosnak nevezte, hogy a Jobbik nem érzi ennek a kérdésnek a fontosságát és súlyosságát, majd hozzátette: bíznak abban, hogy a kormány belátja a rendkívüli ülés összehívásának szükségességét.

Az LMP, majd az MSZP csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezi: a parlament rendkívüli ülésszakon döntsön a médiatörvény visszavonásáról. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyancsak csütörtökön azt mondta: semmilyen körülményről nem tud, amely rendkívüli parlamenti ülésezést tenne szükségessé.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. Miggnon 2011. január 11. 06:15
  „Nem jön 23 millió román”
 • 64. Miggnon 2011. január 10. 17:56
  „és már maunika show sincs
  nahat :D”
 • 63. DobóI 2011. január 10. 16:53
  „55. hozzászólás Larsson 2011.01.10. 14:10

  Hát elhiszem, hogy a sok pihentető Győzike show után az értelmes beszéd fárasztó..”
 • 62. horvathi 2011. január 10. 15:47
  „A T-Home takarodjon haza abban a kis közel-keleti országba, ahonnan ideküldték őket!”
 • 61. Miggnon 2011. január 10. 15:37
  „nem Magyar cég-mit vártok töle?”
 • 60. Miggnon 2011. január 10. 15:37
  „be kell záratni a t-homót
  :D”
 • 59. Miggnon 2011. január 10. 15:35
  „szatyi kérésére:
  :)
  51. hozzászólás szatyi 2011.01.10. 10:03

  Ha lehetne még néhányszor becopyzni, kérem...!
  Moderálásra küldöm Moderálásra küldöm 50. hozzászólás Mignon 2011.01.10. 08:05

  41. hozzászólás horvathi 2011.01.09. 23:59

  Immár 10 napja érvényben van az új médiatörvény és a T-Home-nál még mindig nem voltak képesek átolvasni azt.

  Ebben a törvényben ugyanis immár 4 közszolgálati TV csatornát:

  - MTV1
  - MTV2
  - Duna TV
  - Duna II Autonómia

  sorolnak fel, amelyek térítésmetes továbbítása minden hazai kábel TV társaságnak kötelezettsége.

  Ennek ellenére a T-Home még mindig nem illesztette be a kínálatába a Duna II Autonómia csatornát, azt náluk továbbra swem lehet fogni. Ezzel szemben Budapesten a UPC már alkalmazza az új törvény előírásait és az ottani kábel TV-s csomagokba január 1-től bekerült a Duna II Autonómia csatorna is.

  A T-Home mikor lesz hajlandó végre eleget tenni törvényi kötelezettségének?
  sose”
 • 58. Miggnon 2011. január 10. 15:33
  „lendvait láttam a hirtvn
  haha
  már dadog és keveri a betüket
  haha”
 • 57. keletaru 2011. január 10. 15:30
  „Körbe tartozás megszüntetése , gazdasági döntések, azok mikor lesznek tessssék mondani ??? Cirkusz a lényeg !? Üdv Kuci”
 • 56. novaklaszlo56 2011. január 10. 14:45
  „Nem, Zest, ez sem elfogadható, több okból sem. Csak a példa kedvéért ezért sem:
  "az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek végzése során a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megfelelően, e törvényben meghatározottak szerint kötelesek egymással és a nézőkkel, hallgatókkal, olvasókkal, felhasználókkal, előfizetőkkel kölcsönösen együttműködve eljárni."
  A "jóhiszeműség" és a "tisztesség" szavakkal van a baj. Nagyon nagy baj. Hogy mi, azt ekkora tudoroknak nem kellene elmagyarázni. Nem is próbálom, hisz a tudorok nem a törvényt védik, azt nem is értik. Ha értenék, nem védenék, hanem döbbenten állnának előtte. Mást védenek. Lelkük rajta, engem már nem érdekel. Ki kellett volna bírnom megszólalás nélkül. Hiba volt. Mindegy. Ebben a közegben már szinte minden mozdulatom hiba. Igyekszem mozdulatlanná merevedni. Nagyon nehéz lesz, hisz még élek. Tudom, baj. Elmúlik. Mint minden baj. Sötét? Az. Nem tudom, miért..., biztos csak múló hangulat ez is. Az elmeháborodottaknál ez természetes.
  Csá!”
 • 55. Larsson 2011. január 10. 14:10
  „Jól van minyon verd még magad...

  A T-Home fizetett elég adót, a kormány meg csesszem meg a duna tévéjét, egyébként is 90%-ban uazt adja mint a sima duna, semmi értelme nincs... ;)”
 • 54. zest 2011. január 10. 12:38
  „6. § A közszolgálati médiaszolgáltatás a demokratikus társadalmi rend megfelelő működésének elengedhetetlenül szükséges feltétele. A közszolgálati médiaszolgáltatás érdekeit különös súllyal kell figyelembe venni e törvény alkalmazásakor.
  7. § (1) A médiaszolgáltatók, a sajtóterméket kiadók, a kiegészítő médiaszolgáltatást nyújtók, a műsorterjesztők az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek végzése során a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megfelelően, e törvényben meghatározottak szerint kötelesek egymással és a nézőkkel, hallgatókkal, olvasókkal, felhasználókkal, előfizetőkkel kölcsönösen együttműködve eljárni.
  (2) A műsorterjesztők, a médiaszolgáltatók és a kiegészítő médiaszolgáltatást nyújtók az elektronikus hírközlő hálózatokat, elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, digitális műsorokat, kiegészítő médiaszolgáltatásokat egymás között olyan egyeztetett műszaki feltételrendszerben kötelesek működtetni és nyújtani, hogy azok a szükséges kapcsolat létesítéséhez, a szolgáltatás nyújtásához közvetlenül, vagy megfelelő interfészek, hálózatrészek, elemek,berendezések, szolgáltatások beiktatásával egységesen működő rendszert alkossanak.
  8. § A médiaszabályozás területén, illetve az e törvényben foglaltak alkalmazásában, betartatásában fontos szerepet látnak el a médiaszolgáltatókat, a sajtótermékek kiadóit, a közvetítő szolgáltatókat valamint a műsorterjesztőket tömörítő szakmai önszabályozó testületek és a különböző ön- és társszabályozó eljárások. E törvény alkalmazása során ezek tiszteletben tartásával kell eljárni.

  Látom az előző 5§-al nem volt problémája az Új Mediatörvényt ellenzőknek ....

  Kérdésem ismét...

  ... ez, eddig elfogadható???

  ... amennyiben NEM, akkor MIÉRT NEM ???”
 • 53. tarkan 2011. január 10. 11:18
  „Mi az az MSZP?????::)))))))Pfffffffff::)))”
 • 52. horvathi 2011. január 10. 11:16
  „szatyi

  Csak addig, amíg a T-Home nem lesz hajlandó eleget tenni a törvényi kötelettségeinek!”
 • 51. szatyi 2011. január 10. 10:03
  „Ha lehetne még néhányszor becopyzni, kérem...!”
 • 50. Miggnon 2011. január 10. 08:05
  „41. hozzászólás horvathi 2011.01.09. 23:59

  Immár 10 napja érvényben van az új médiatörvény és a T-Home-nál még mindig nem voltak képesek átolvasni azt.

  Ebben a törvényben ugyanis immár 4 közszolgálati TV csatornát:

  - MTV1
  - MTV2
  - Duna TV
  - Duna II Autonómia

  sorolnak fel, amelyek térítésmetes továbbítása minden hazai kábel TV társaságnak kötelezettsége.

  Ennek ellenére a T-Home még mindig nem illesztette be a kínálatába a Duna II Autonómia csatornát, azt náluk továbbra swem lehet fogni. Ezzel szemben Budapesten a UPC már alkalmazza az új törvény előírásait és az ottani kábel TV-s csomagokba január 1-től bekerült a Duna II Autonómia csatorna is.

  A T-Home mikor lesz hajlandó végre eleget tenni törvényi kötelezettségének?
  sose”
 • 49. Miggnon 2011. január 10. 08:04
  „bábúviki elsö utja lengyelbe vezetett
  miért nem tanul tölük?”
 • 48. Miggnon 2011. január 10. 08:03
  „viccpart ez az mszp
  Amikor meg parlament van akkor egyikük sincs bent!
  Állandoan üres a széksor.Igaz igy legalabb nem szemetelnek.”
 • 47. frakk 2011. január 10. 07:47
  „Ezt én sem értem , hogy 2/3 mellett a "bűnözői tagozat" mit keres még mindig a Parlamentben.
  Valóban híbázik a Fidesz is sokat.:)) Lengyelországban is letisztultabb formák vannak a Szejm-ben.”
 • 46. Miggnon 2011. január 10. 06:22
  „én a helyükben szép csendben elsunnyognék külföldre /oda/ :))
  ugyanis
  van egy ösi magyar mondás:
  "magyar ember nem felejt"”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy taxist a Keleti pályaudvarnál

Megszurkáltak egy taxist a fővárosban, a VIII. kerületi rendőrkapitányság súlyos testi sértés… Tovább olvasom