Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Még mindig sok szennyező anyag kerül a Rábába a bőrgyárakból

Továbbra is komoly terhelést jelent a Rábának a folyó osztrák oldalán lévő üzemek szennyvíz-kibocsátása - derül ki a vízminőségről készült átfogó vizsgálatból, amelyet a napokban értékelt a Magyar-Osztrák Vízügyi bizottság.
A jelentés kimondja, hogy csökkenteni kell a Rába terhelését, vagyis mihamarabb folytatni kell a bőrgyárak fejlettebb technológiájú szűrőberendezéseinek kiépítését - áll a környezetvédelmi tárca keddi közleményében.

A Boxmark cég feldbachi bőrgyárában már épül a korszerű szűrőrendszer, és a jennersdorfi telephely is megkapta a szükséges engedélyeket a megépítéséhez. A feldbachi tisztítórendszer bővítése várhatóan jövő év közepére, a jennersdorfi jövő év végére készül el. A vízminőségi vizsgálat eredményei alapján a harmadik, wollsdorfi bőrgyárnak is jelentős intézkedéseket kell tennie azért, hogy csökkentse a folyó szennyezését. Számos paraméter - így a habzás egyik fő okának tartott naftalin-1,5 diszulfát - koncentrációja ugyanis ennél az üzemnél volt a legnagyobb. A mérések szerint a Rába hőmérséklete 10 Celsius fokkal volt magasabb a határnál, mint a wollsdorfi bőrgyár fölötti szakaszon, ami szintén a folyó jelentős szennyezésére utal.

A magyarországi szakaszon 9 szennyvízkibocsátást vizsgáltak, de az ipari üzemek által a folyóba engedett anyagok nem jelentenek számottevő terhelést a Rábának - közölte a szaktárca.

A habképző anyagokat eltávolító szűrőberendezések kiépítése mellett a magyarok és az osztrákok megegyeztek abban, hogy a most elkészült, átfogó vízminőségi vizsgálatot 2012-ig évente meg fogják ismételni. Jövőre a halfaunát is felmérik majd, ami a halak számát és fajgazdagságát vizsgálja.

Egy akcióprogram részeként több mint 750 millió forint értékben egy modern, biztonságosabb árvízi előrejelzési modellt is kidolgoznak a magyar és osztrák szakemberek, az ökológiai rehabilitációs projekt keretében pedig felújítanak három duzzasztót a folyón, amivel tulajdonképpen egy "hallépcsőt" építenek ki a vízi élőlények számára. A két projektet az Európai Területi Együttműködés (ETE) elnevezésű uniós programból finanszírozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor: Reformszövetség segítheti az összefogást

A szabad demokraták szerint az ország érdeke összefogást kíván. Az SZDSZ azt reméli, hogy az… Tovább olvasom