Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Megalakult a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

A feketegazdaság elleni fellépés érdekében alakult meg hétfőn a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, amely részt vesz a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorításában és a hamisítás elleni nemzeti stratégia kidolgozásában. A testület munkájába az állami szervek mellett a gazdasági érdekképviseletek is bekapcsolódnak.
A szellemi tulajdon védelme és a hamisítások elleni fellépés érdekében összehangolt intézkedésekre van szükség - mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos, a testület elnöke. A jogsértések visszaszorítása nem csak a Magyarországon működő vagy ide importáló vállalkozások számára megnyugtató, hanem erősítheti a befektetői bizalmat, illetve az ország kedvező nemzetközi megítélését.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2005-ben az európai vámszervek 26 ezer esetben összesen 75 millió darab hamis árucikket foglaltak le. Ebből 10 millió volt a ruházati cikk és több mint 5 millió az élelmiszer, illetve az ital. A következő évben a lefoglalt áruk mennyisége már 250 millió darabra nőtt. A legtöbb hamisított termék a szoftveriparban, a ruházati iparban, a zene- és filmiparban, illetve a gépjármű-alkatrészek gyártásában fordul elő.

Az újonnan megalakult testület feladata a többi között a hamisítás elleni nemzeti stratégia és az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv kidolgozása, végrehajtásuk összehangolása. Emellett a testület közreműködik a hamisítás elleni fellépésben résztvevő rendészeti és igazságügyi szervek alkalmazottainak továbbképzésében, felvilágosító programokat és kampányokat kezdeményez, és segíti a szellemi tulajdonjogok érvényesítését szolgáló jogszabály-alkotást.

Kérdésekre válaszolva Kondorosi Ferenc elmondta: különösen fontosnak tartja alkotmányos megoldás megtalálását arra a kérdésre, hogy a hamisított termékek, illetve az azokat gyártó és forgalmazó cégek nevét nyilvánosságra lehessen hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350-400 millió forint kárt okozott a hétvégi vihar

Az első becslések szerint 350-400 millió forint kárt okozott a hétvégi vihar köztulajdonban, több… Tovább olvasom