Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló parlamentje. Az új parlament alakuló ülését követő órákban Dzurinda kormánya benyújtja lemondását.
Az új parlament alakuló ülését követő órákban Dzurinda kormánya benyújtja lemondását, Ivan Gasparovic államfő pedig kinevezi a Fico vezette új kormányt, melynek 16 tárcája közül 11 jut a Smernek, 3 az SNS-nek, 2 pedig az LS-HZDS-nek. A kormány és a parlament megbízatása négy évre szól.

A júniusi előre hozott választás 29,1 százalékos eredményeinek alapján a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnevezésű, eddig ellenzéki párt 50 mandátumhoz jutott. A leköszönő kormányfő, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt 18,3 százalékkal végzett, és így 31 mandátumot szerzett, az előző ciklusban parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS), élén Ján Slotával, 11,7 százalékos eredménnyel 20 mandátumot nyert. Ugyanennyi, 20 mandátumhoz jutott az előző két ciklusban kormánypárti szerepben politizáló, a választáson 11,6 százalékos eredményt elért Magyar Koalíció Pártja. 8,7 százalékos eredménnyel, 15 mandátummal kapott helyet ismét a parlamentben a két cikluson át ellenzékben politizáló Vladimír Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS), 8,3 százalékkal és 14 mandátummal pedig a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely a Dzurinda-kormányból való kilépésével az előre hozott választást előidézte.

A gyors lefolyású pártközi tárgyalások nyomán az új kormány megalakításával megbízott Fico a magyarellenes politikájáról elhíresült nacionalista SNS-t és Meciar pártját, az LS-HZDS-t választotta koalíciós partnerének. Fico partnerválasztásának külföldi visszhangja komoly visszatetszéseket jelez, mert a kilencvenes években együtt kormányzó Meciar és Slota kormányának felróják, hogy Szlovákiát éveken át elszigetelték, minek következtében akkor kútba estek az ország NATO-tagságának esélyei, és megtorpantak az uniós csatlakozást célzó folyamatok. Ennél is súlyosabb kifogás, hogy Fico az SNS-el szélsőségesen nacionalista erőt vett be a kormányába.

A három kormánypártnak összesen 85, az ellenzéki pártoknak 65 mandátumuk van az új törvényhozásban, melynek képviselői a leköszönő megbízott házelnök, Bugár Béla kezébe tették le a képviselői esküt. A házelnöki poszt egyetlen jelöltje a Smerhez tartozó Pavol Paska. A négy alelnöki poszt közül három a kormánypártoknak, egy az ellenzéknek jut.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom