Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megbírságolta a kerepesi önkormányzatot az Oktatási Hivatal

Kétszázezer forintos pénzbírságot rótt ki az Oktatási Hivatal a kerepesi általános iskola fenntartójára, mivel az önkormányzat, a hivatal szerint megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.
Az iskola egy fegyelmi tárgyalás után hat ötödikes roma diákot "kizárt az oktatásból". Ez azt jelenti, hogy nem vehettek részt azokon az órákon ahol korábban, és csak hetente kétszer, kedden és csütörtök délután járhattak be, egyéni tanrend szerinti foglalkozásokra.

A szaktárca úgy tudja, a helyi polgármester már kilátásba helyezte a fellebbezést. Ebben az esetben az Oktatási és Kulturális Minisztérium jár el másodfokú szervként - mondta el a Független Hírügynökségnek a tárca Roma Integrációs Titkárságának vezetője. Az OKM további vizsgálatot rendelt el az ügyben. Többek között megnézik, hogy az iskola által a tanulókkal szemben lefolytatott fegyelmi eljárás jogszerű volt-e - tette hozzá Borovszky Tímea.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azt állítja, hogy a Széchényi István Általános Iskolában nem hat, hanem harminc roma gyereket különítettek el, akik összesen heti tíz órán vehettek részt. A negyedik évfolyamon 13 gyerek jár "E" osztályba, és a hatodik évfolyamon is van, akinek csak hetente kétszer kell bejárnia.

A Népszabadság még január végén számolt be az elkülönített osztályokról a Kerepesen. A cikkben az áll, hogy a tanárok szerint a gyerekek rendetlenek, cigarettáznak, molesztálják a lányokat. A szülők rendszeresen panaszkodtak rájuk, ezért jártak csak hetente kétszer iskoklába.

Olvasóink írták

 • 5. suhym 2008. február 05. 21:54
  „Azért pár száz év alatt, mióta itt élnek, csak lett volna idejük/lehetőségük beilleszkedni, ha akartak volna,
  DE
  akkor dolgozni kéne, nem járna a segély "csak úgy". No ez az, amire alkalmatlan a nagyobbik része, mármint az állandó munkára!!!!”
 • 4. radikalis 2008. február 05. 19:01
  „Munkahelyteremtés?? Ennél van egyszerűbb módszer. Ha a purdé nem megy iskolába, kirúgni, segélyt elvonni, aztán meglátjuk van-e kedve 9-10 óráig fetrengeni tetveséknek!”
 • 3. dodo 2008. február 05. 18:07
  „Szülői értekezlet Kerepesen:
  A szülők azonban idővel egyre indulatosabbak lettek, s hozzájuk csatlakozott az osztályfőnök is, aki becsülettel kerek-perec kimondta, hogy a cigányok kezelhetetlenek, és valójában senki nem tudta kitiltani őket az iskolából, hiszen be sem jártak. A szülők közül többen is szóvá tették, hogy az ő gyerekeiket senki nem védi meg az erőszaktól, nekik nincs ombudsmanjuk, szülői értekezletre sem jogvédőkkel járnak.
  Javaslom az egész cikket elolvasni! Forrás: KurucInfo”
 • 2. Szabolcs 2008. február 05. 18:04
  „A Kossuth rádióban nyilatkozott a kerepesi ált. iskola igazgatója, ebből egy gondolatmenet nagyon igaz volt:

  A roma gyerekek közül nagyon soknak már félév tájékán annyi hiányzása gyűlik össze, hogy e miatt osztályt kell, h. ismételjenek.
  A hiányzások oka pedig az, hogy a gyerekek szülei munkanélküliek. Soha nem dolgoznak, így nem is kelnek fel 9-10 óra előtt. A gyerekek pedig látva szüleik példáját, nem értik, nekik miért kellene már kora reggel iskolába menni!!!!

  Ezen elgondolkozva lássuk be a társadalom felelősségét a romák be nem illeszkedésében. Pusztán segélyekkel csak rontunk a romák helyzetén, a megoldás csak és kizárólag a munka, munkahelyteremtés lenne!

  Amíg a szülői minta nem változik, az iskolai integrációs program csak fél siker lehet .”
 • 1. suhym 2008. február 05. 17:21
  „A mikénten lehet vitatkozni,
  DE
  árulja már el valaki, mi a fenét lehet csinálni az ilyen és ehhez hasonló viselkedésű tanulókkal?????????????????
  Valahogy csak meg kéne őket fegyelmezni, ha már a kedves szüleik, akik a világra hozták őket, képtelenek rá!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodákat fosztogattak a tizenéves ózdi tolvajok

Óvodákat fosztott ki három tizenéves Ózdon. A fiatalok tavaly október óta egy kivételével valamennyi… Tovább olvasom