Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Meghívták A kivégzést Cannes-ba

A 15 perces alkotás kilenc másik művel indulhat a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért.
Szőcs Petra A kivégzés című rövidfilmje meghívást kapott a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába - jelentették be szerdán a szervezők.

A magyar-román koprodukcióban készült 15 perces alkotás kilenc másik művel indulhat a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért.

A világ 128 országából összesen 3450 rövidfilmet neveztek be idén a cannes-i hivatalos programba. Ebből választottak ki a szervezők a magyar produkció mellé egy olasz, egy kínai, egy grúz, egy japán, egy kolumbiai-brit, egy azeri, egy francia, egy belga és egy norvég alkotást.

A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő forgatókönyve alapján készült film főszereplője Orsi és Örsi, az örökbefogadott testvérpár, aki újra meg újra eljátssza a Ceausescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük "ceausescust" játszani - olvasható a Magyar Filmunió közleményében.

A kivégzés a Katapult Film és a Merkel Film koprodukciójában készült, producere Angelusz Iván.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjén - amelyet május 14. és 25. között rendeznek meg a francia Riviérán - a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója is bemutatkozhat Provincia című diplomafilmjével.

Az idén készült 1631 vizsgafilmből 16-ot, köztük két animációs művet hívtak meg a szervezők. A versenyfilmek közül kilencet nő rendezett, és egyiptomi filmes először szerepelhet ebben a szekcióban.

A Provincia című, 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.

Kárpáti György Mór 1984-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában végezte tanulmányait. Erdő című, harmadéves vizsgafilmje 2011-ben a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Shorts szekciójában versenyzett. Provincia című diplomafilmjének főszereplői Orosz Ákos és Fátyol Hermina, operatőre Hartung Dávid, vágója Duszka Péter Gábor, producerei Bosnyák Miklós és Lovas Nándor. A film a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

A filmalap 2012-vel kezdődően évente mintegy 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatással a filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.

A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondation válogatásában 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben pedig Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe.

A rövidfilmek és a Cinéfondation szekció versenyének közös nemzetközi zsűrijében idén Abbasz Kiarosztami iráni filmrendező elnököl.

A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace - Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannel a címszerepben nyílik meg. A fesztivál május 25-éig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztója kivételesen előző este lesz, a Cinéfondation három díját pedig május 22-én adják át.

A hivatalos versenyprogramba meghívott nagyjátékfilmeket csütörtökön ismertetik a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemféltésből ölt: 18 évet kapott első fokon

G. Zoltán 2011 őszén kábítószert kevert barátja italába, majd az elkábult férfit meggyilkolta. Tovább olvasom