Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mégis félni kell a gyorshajtóknak?

Ismeretlen eredetű, ám hiteles forrásra hivatkozó e-mail kering az interneten, mely szerint nem kell megijedni, ha gyorshajtás miatt megállítanak valakit a rendőrök. A levél szerzője szerint a rendőröknek tíz különböző irattal kell a helyszínen igazolniuk, hogy az általuk használt berendezés alkalmas arra, hogy mérjenek vele.
A rendőrség cáfolja az interneten terjedő információkat, ugyanis nekik semmilyen jogszabály nem teszi kötelezővé azt, hogy iratokkal igazolják a traffipax alkalmasságát. Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a helyszínen nem ismeri el a gyorshajtást, annak arra kell számítania, hogy a rendőrök szabálysértési feljelentést tesznek ellene.Az e-mail ismeretlen szerzője állítja, hogy a rendőröknek bizonyítani kell, hogy a traffipax megfelel minden előírásnak.

Eszerint többek között a műszer mellett kellene tartani a mérésügyi hivatal, a kalibráló laboratórium és a hirközlési főfelügyelet igazolásait, megfelelőségi bizonyítványait.

A levél szerzője hiteles forrásra hivatkozva állítja, hogy ha ezen papírok közül bármelyik is hiányzik, akkor a rendőrök nem használhatják a készüléket.

A rendőrség szerint semmilyen alapja nincs az e-mailnek. Jámbor István az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője szerint "önmagában az a tény, hogy a hitelesítése megtörtént a műszernek ez igazolja azt, hogy jogszerűen használjuk. Ezen túlmenően nem kell semmiféle irattal, bizonyítvánnyal igazolni, hogy jogszerűen használjuk."

Az e-mailben leírtak közül mindössze az tűnik valóságosnak, hogy a rendőröknél nincs ott az iratok fele. De nem azért, mert elfelejtették, hanem azért, mert egyetlen jogszabály sem kötelezi őket arra, hogy ezeket magukkal vigyék. A levél szerzője azt is javasolja, hogy ha ezeket az igazolásokat a rendőrök nem tudják megmutatni, akkor az autós ne ismerje el a szabálysértést.

A szakemberek szerint ha az autóst megállítják, akkor érdemes a helyszínen elismerni a gyorshajtás tényét, mert ellenkező esetben a rendőrök nem mérlegelhetnek: mindenképen feljelentik a megengedett sebességet túllépő autóst. Ezzel pedig szinte mindig magasabb bírság is jár. Az előírások szerint a traffipaxok hitelesítését egyébként a ráragasztott matricák igazolják. Ezek a rendőrség minden eszközén rajta vannak.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear 2008. február 23. 11:02
  „Valami azért lehet benne, mert ugye a parkolóőrök ellen vannak megnyert perek, és abban hivatalosan nem hitelesített eszközök szerepelnek...
  Azt gondolom, ha egy villanyszerelőnek az ÉVM mérésekhez hitelesíttetni kell az eszközeit, akkor a törvény a traffipaxra is vonatkozhat. Lehet, hogy valaki talált egy kiskaput az eljárás jogi alapjaiban, de ezt gyorsan cáfolni kell, mielőtt a garázsban rozsdásodna el a mérő autó...”
 • 3. Korrekt5 2008. február 22. 21:29
  „A magyar bürokrácia már az eget veri.”
 • 2. Didi 2008. február 22. 20:43
  „Emlékszem azokra az idökre, mikor nálunk a radarpisztolyt nem fogadták el. Nem hiteles címszo alatt. Az osztrák rendörök sok helyen még mindig ilyennel büntetnek.Nálunk különös demokrácia müködik.”
 • 1. baloghgabor 2008. február 22. 17:37
  „Nnna még ekkora hülyeséget! Majd pont leáll valaki vitatkozni a rendőrrel + papírokat kérni tőle! Ki lehet próbálni , aztán majd a nem helyszíni bírságon látszik , hogy kinek van igaza !
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélos támadások: nincs még gyanúsított

Továbbra sem gyanúsítottak meg senkit a molotov-koktélos támadásokkal kapcsolatban éjszaka… Tovább olvasom