Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Megjelent Magyarország 2009-es politikai évkönyve

Huszonkettedik alkalommal jelent meg Magyarország politikai évkönyve. A 2009-es év belpolitikai eseményeit elemző kötetet és DVD-t szerdán mutatták be a Budapesti Corvinus Egyetemen.
Sándor Péter politológus, a kötet szerkesztője elmondta: az évkönyv idén először DVD-n jelent meg, s az ebben az esztendőben utoljára kiadott nyomtatott verzió csak egy részét képezi. Így a DVD-n kaptak helyet a szerkesztők által válogatott dokumentumok, a többi között a Reformszövetség tavalyi javaslatai és a Miniszterelnöki Hivatal pénzügyi válságról szóló anyagai mellett a különböző gazdasági mutatók alakulását 1988-ig visszamenően közlő adatsorok. A lemez tartalmazza a politikai hetilapok címlapjait, a pártok EP-választási plakátjait és a tavalyi év fotókrónikáját is.

Az évkönyv első fejezete a pártok és a pártrendszer szempontjából vizsgálja a 2009-es év eseményeit, a második pedig az európai parlamenti választásra fókuszál. Külön fejezet szól a kormányzásról, a kormányzati rendszerről, néhány állami intézmény (például az alkotmánybíróság, az ügyészség, az Állami Számvevőszék), valamint az ombudsmanok és a köztársasági elnök 2009-es tevékenységéről, továbbá egyes szakpolitikák alakulásáról. A könyv egyik fejezete a cigányság magyarországi helyzetét vizsgálja, kitérve a romák elleni támadássorozatra és a hazai "romapolitika csődjére".

A kötetet mintegy nyolcvan szerző jegyzi, köztük az elemzők mellett Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Szikora János, az APEH elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt vezetője, Kovács Tamás legfőbb ügyész, Péterfalvi Attila korábbi és Jóri András jelenlegi adatvédelmi biztos, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes, Botka László, Szeged szocialista polgármestere és Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke.

Az 1988 óta minden évben megjelenő évkönyvet a Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány adta ki, és a Budapesti Corvinus Egyetem két oktatója, Sándor Péter és Vass László szerkesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tartozhat a polgárőrséghez?

Az Országos Polgárőr Szövetség az alábbi közleményt juttatta el a delmagyar.hu szerkesztőségébe: Tovább olvasom