Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Mégsem törölné el a Fidesz a 98 százalékos különadót

Ragaszkodik a Fidesz a magánszemélyek végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó megtartásához, amit a Széll Kálmán Terv 2.0 a tervek szerint megszüntetne - jelentette ki a kormánypárt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Selmeczi Gabriella közölte azt is: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy bevezetésük őket ne érintse. Nekik ugyanis a plusz pár száz forintos kiadás is komoly problémát okozhat - indokolta.

A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a telekommunikációs adó a telefonhívásoknál általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke pedig egy ezrelék lenne. Utóbbi adónem alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra (így a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki.

A 98 százalékos különadót - amely a 2, illetve a 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtja - azért vezették be - emlékeztetett Selmeczi Gabriella -, mert kiderült, hogy egyesek több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak az állami szférából. A Fidesz ragaszkodik ehhez az adónemhez - jelentette ki, majd közölte, hogy ez a kormánypárt tagságának és támogatóinak elvárása.

A Fidesz szóvivője kifejtette: a Széll Kálmán Terv 2.0 két részből áll, egy adóátrendezésből a bevételi oldalon és egy kiadáscsökkentésből, amelyben a tervezet szerint az állam jár majd az élen.

A cél az, hogy minél szélesebb legyen az adóalap, hogy a terhek szét legyenek terítve, valamint az, hogy a munkát terhelő adók helyett a fogyasztási típusúakat erősítsék, ezek ugyanis igazságosabbak - sorolta Selmeczi Gabriella.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. domokosferenc 2012. április 29. 07:13
  „ilyen adozas csak itt van ebben az orszagban ,es sehol mashol !90% ado , es 10% marad a zsebedbe es ebbol kell megelni.”
 • 23. tom_peris 2012. április 29. 00:59
  „ha bántó az a hatalmas összeg amivel a közszférából távozók kapnak akkor miért nem mondják az hogy közférában van egy x összeg ami a maximum végkielégítés?

  vagy így egszerűbb? vagy így jobb (mert +1-2 embernek adnak munkát a papirosok amik e témában bekerülnek az adóhivatalhoz?”
 • 22. macs 2012. április 28. 13:25
  „20. bambinaXX,
  kösz a választ.
  Az az ideális, ha tervek nem nagyon térnek el a ténytől, de az életben annyi minden történik a tervidőszakban, ami eltérést indokol. :-) És szerintem arra a kijelentésre, hogy a kettő között eltérés van és ez csalás, nehéz szavakat találni.
  A tervet nem szokás év közben változtatni, arra valók a várhatók. Ott lehet pl. a tényleges folyamatoknak megfelelően sorok közötti átvezetéseket végrehajtani. :-) De értékelni a tervhez szoktak.
  Szerintem az a baj, hogy nálunk már mindenbe belemászik a politika, ahelyett, hogy a gazdasági folyamatokat az emberek megpróbálnák megérteni és ezáltal könnyebben tudnának tájékozódni a világban, gondolkodás nélkül elfogadják a politika által hangoztatott szlogeneket, és ez baj. :-D”
 • 21. bambinaXX 2012. április 28. 12:23
  „20. amit idéztem 2005 - 2006-ról szól..”
 • 20. bambinaXX 2012. április 28. 11:49
  „15! Írtam ilyet!!??? erősen meglepődnék..
  macs! minden attól függ, honnan nézem ill. hogyan ügyeskedek vele.. ;) talán ez tükrözi: "A társadalombiztosítási alapok - idén augusztusig 340 milliárd forintra rúgó - hiánya jövőre a tervezett szerint például egész évben csak 31 milliárd forint lenne. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tb. gazdálkodása ugrásszerűen hatékonyabbá válik, egyszerű könyveléstechnikai kérdésről van szó csupán" http://index.hu/gazdasag/magyar/kltsgvt05100/
  - pont az ilyen "könyveléstechnikai" manőverek miatt lehet úgy is magyarázni: "a tervek eltértek a tényektől" - persze, mert a hiányt nem csökkentették, csak átpakolták egyik zsebből a másikba... fontos lenne, h évről-évre adott szempontrendszert kövessenek, h átlátható legyen. aztán lehet arról vitatkozni, h pl. a CSP-ot növeljük vagy adókedvezményt adjunk a családoknak v. erzsébetet..
  19. elolvastad amit idéztem? annak pont nem 2év v. a jelen és eddigi kormány a lényege.. érdekes írás sztem.”
 • 19. GAgyi 2012. április 28. 09:35
  „14. bambinaXX 2012.04.27. 14:54

  Ebből a túlélésből nagyon elég már!!!!!
  Én élni szeretnék már végre, nem túlélni!!! Bár erre a hátralévő két évre a túlélés tényleg jobb szó.”
 • 18. X_Y 2012. április 28. 06:54
  „Nyugi, ahogy "szükségük lesz rá", eltörlik”
 • 17. istvang58 2012. április 27. 18:55
  „Az adófizetők tartsák el a "nehéz helyzetben lévőket" ?
  Van akik minimálbéren vannak bejelentve és több száz ezret keresnek havonta. Ezek a nehéz helyzetűek.”
 • 16. macs 2012. április 27. 17:54
  „bambinaXX,
  "Gyurcsány idején hamis adatokat szolgáltattak a költségvetésről az EU felé, ki is derült"
  Kérlek segíts! Már többször olvastam ezt, de igazából nem találok konkrétumokat. Biztosan az én hibám. :-)
  Én arról tudok, hogy az államháztartási hiányt januárban, vagy februárban bejelentették az önkormányzatok előzetes adatai alapján, majd nyáron, a végleges adatokkal korrigáltak. Ezt nem nevezném csalásnak, mert ha jól emlékszem a 2010-es évi adatokat is korrigálták utólag.
  Valami dereng, arról is, hogy volt számos olyan tétel, amit az EU előírások szerint a költségvetésben kell kimutatni, de 1998-2002 között az MFB-nél voltak, és ezért 2004-ben a belépést követően, át kellett vezetni.
  Most jutott eszembe, arról is szó volt, hogy az elküldött konvergencia terv és a tény között jelentős eltérések voltak. Nos, szerintem ez se hamis adatszolgáltatás, hiszen csak azt jelenti a tervek eltértek a tényektől. Volt már erre példa, nem is egy. :-)
  Ja, az átvezetésre kerülő tételek az autópálya építkezéseket voltak, melyeket a korábbi gyakorlatnak megfelelően költségvetésen kívül tartottak nyilván. Ezzel nem csak a költségvetési adatok, de az államadósságiak is megváltoztak.
  Szóval, segíts! :-)

  "Gyurcsány idején hamis adatokat szolgáltattak a költségvetésről az EU felé, ki is derült"
  Kérlek segíts! Már többször olvastam ezt, de igazából nem találok konkrétumokat. Biztosan az én hibám. :-)
  Én arról tudok, hogy az államháztartási hiányt januárban, vagy februárban bejelentették az önkormányzatok előzetes adatai alapján, majd nyáron, a végleges adatokkal korrigáltak. Ezt nem nevezném csalásnak, mert ha jól emlékszem a 2010-es évi adatokat is korrigálták utólag.
  Valami dereng, arról is, hogy volt számos olyan tétel, amit az EU előírások szerint a költségvetésben kell kimutatni, de 1998-2002 között az MFB-nél voltak, és ezért 2004-ben a belépést követően, át kellett vezetni.
  Szóval, segíts! :-)”
 • 15. macs 2012. április 27. 17:45
  „14. bambinaXX,
  és mi lenne a megoldás? Észak-Korea?”
 • 14. bambinaXX 2012. április 27. 14:54
  „macs - idézgettem, de elszállt.. mindegy, itt az egész:
  http://mek.niif.hu/06800/06897/html/1113.htm

  ami lényeg: "Több társadalomkutató is úgy látja, hogy a magyar társadalom számára a túlélésre az egyetlen esélyt a rendszerváltás egész rendszerének illegitim diktatúrává nyilvánítása jelentené, valamint annak kimondása, hogy nem elég kormányt váltani, hanem a rendszert magát kell megváltoztatni." ill
  "...1990 óta Magyarországon nem demokrácia és jogállam van, hanem bizonyos értelemben a reálszocialista rendszer diktatúrájánál hatékonyabb pénz-diktatúra. A globális hálózatok hatalomgazdasága diktál, és hatalmát a mindenkori kollaboráns kormányokon keresztül gyakorolja. Az országot irányító érdekcsoportok ezt lényegében tudják. A nekik juttatott előnyökért azonban hallgatnak erről. A mindenkori magyar kormányok 1990 óta kiszolgálták a globális hálózatok diktátumait. "”
 • 13. tótkomlósi 2012. április 27. 12:41
  „Gabika!

  Akkor tessék eltörölni a jövedelem adót és a járulékokat!

  Ha igénybe veszek valamit akkor fizetek érte!

  Jelenleg a bérek után jövedelemadó. Az adózott pénzből még adó, abból még adó!

  Háromszoros adóztatás.

  Na ez a pofátlanság!”
 • 12. macs 2012. április 27. 12:19
  „11. rosenrot,
  abban igazad van, hogy a gazdagoktól várták a kereslet növekedést, csak egyetlen apróságot hagytak figyelmen kívül. Méghozzá a fogyasztási határhajlandóságot, ami azt jelenti, ha valaki kap + 1 egységet, abből mennyit akar fogyasztani és mennyi akar megtakarítani. Más fogyasztási hajlandósága van annak, akinek magas jövedelme van, és más annak akinek alacsony. Az adócsökkentés azoknak adott pluszt, akiknek a jövedelme többszöröse az átlagnak és ők már nem igazán akarnak pluszban fogyasztani, vagy ha igen, akkor már olyan luxus szinten, amit csak külföldön tudnak megvenni, és azoktól vett el, akik a jövedelmüket szinte teljes egészében itthon költik fogyasztásra.
  Aki eddig is járt étterembe, az ezután is járni fog, de nem fog kétszer vacsorázni. Aki eddig külföldön nyaralt, az ezután is fog, csak legfeljebb nem a horvát tengerparton, hanem a Bahamákon.
  Szóval, innen érdekes a dolog. :-)”
 • 11. rosenrot 2012. április 27. 10:42
  „A fidesz nem fog 10 milliós végkielégítéseket adni!(?) Ezért okafogyott a 98%-os adó!(?) Hát majd meglátjuk. Tudom a költségvetésben egy légypiszok a képviselők juttatása, de példát azért mutathatnának önfeláldozásból. Ne csak mi áldozzunk a nemzeti adósság oltárán.
  Egyébként még most is azt szajkózzák, hogy a gazdagoktól várják a kereslet növekedését. Ezért tesznek nekik kedvezményeket. Példának hozták fel, hogy így többet tudnak étterembe menni a jobbmódúak. Könyörgöm, eddig is annyiszor mentek ahányszor akartak. Ha a rászorulónak adnák oda, akkor az ki tudná fizetni a számláit, így nem kell elárverezni a házát (nem a devizahitelesekre gondolok), rendes ételt tud venni a gyerekeinek. NEM KÜLFÖLDI NYARALÁSON SZÓRNÁ EL AZ EXTRA LÉT, amit a kisemberektől kapott.”
 • 10. csmano 2012. április 27. 06:12
  „2.
  Biztos hogy nőtt az Apeh bevétele?
  Már Apeh sincs, mert NAV-nak hívják.”
 • 9. Beroesz 2012. április 27. 05:12
  „Ha belegondolok, hogy azért a törvényért még az alkománybíróságot is szétrúgták, most meg a saját zseb tömködése céljából megszüntetik... A kormány morális alkalmatlanságának kérdése vetődik föl.”
 • 8. X_Y 2012. április 27. 03:53
  „Hanem az, hogy a multik kiviszik a pénzt.

  Ja, meg a CBA-s Lázár fiúk is a svájci off-shorba talicskázzák ki amit a böskével nyernek...
  Pedig ők aztán nem csúnyamultik hanem turbómagyarok...”
 • 7. bambinaXX 2012. április 26. 22:07
  „Nocsak?!
  2. egyetértek.”
 • 6. lukrecia 2012. április 26. 22:05
  „Ingatlan adót a gazdagokra, luxus adót a luxus termékekre. Cégek elszámolását szigorúbban ellenőrizni. Áfa csalásokat szintén. Cégek , állami intézmények kiadásait szigorúan kontrollálni, mert itt tünik el a pénz. Leszámlázzák az atyaúristent is. Háztályi közenincs számlákkal.”
 • 5. Queenmargareth 2012. április 26. 21:13
  „4. evidens, ha már maguk felé nyúlt eddig is a kezük, akkor a jövőjüket is biztosítani kell.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB-döntés: A Fitch szerint fennáll a lehetősége a visszalépésnek

A Fitch közölte: Magyarország leminősítését eredményezheti, ha nem sikerül megfelelő időben elérni… Tovább olvasom