Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Megszökött az ítélethirdetésről Földesi-Szabó László

Ítélethirdetés közben szökött meg Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, akit milliárdos csempészés és sikkasztás miatt szerdán hét év börtönbüntetésre ítélt, nem jogerősen, a Fővárosi Bíróság (FB).
Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásának vége felé, egy-két perccel azelőtt, hogy az ügyész Földesi-Szabó László előzetes letartóztatását indítványozta volna, az elsőrendű vádlott egyszerűen felállt a vádlottak padjáról, kilépett a tárgyalóterem ajtaján, majd senkitől sem zavartatva távozott a bíróság épületéből.

Mikor a bíró észlelte, hogy a vádlott engedély nélkül távozott, kérte az ügyvédet, hogy telefonáljon védencének, ám Földesi-Szabó mobilja foglalt volt. Ezután a bíró az FB őrszolgálatától érdeklődött, s tőlük kapta a tájékoztatást, hogy a vádlott percekkel korábban elhagyta az épületet. Ekkor a bíró nyomban elrendelte Földesi-Szabó körözését és előzetes letartóztatását, mert - mint mondta - a "tette magáért beszél", továbbá az első fokon kiszabott hétéves szabadságvesztés is indokolttá teszi fogva tartását.

A szóbeli indoklás során egyébként elhangzott, hogy Földesi-Szabó egykori rendőr ezredes a büntetőperben korábban elmondta: megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el hol, mert még zár alá helyeznék a hatóságok, és különben is, a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék.

Az elsőfokú büntetőper adatai szerint a közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba milliárdos értékű vámárut, több tonnányi élelmiszert Ázsiából arra hivatkozva, hogy az adomány, ám a behozott árut értékesítették. Továbbá Földesi-Szabó eltulajdonította az alapítvány sok százmillió forintját is.

Az elsőrendű vádlott társai közül csempészet miatt az egyik öt év börtönt kapott, egy másikat három évre ítéltek, ugyanakkor négy vádlottat felmentett a Fővárosi Bíróság.

Az elsőfokú ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedhetett jogerőre, mert az ügyész az elítélteknél súlyosításért, a felmentetteknél bűnösség megállapításáért és végrehajtandó börtön kiszabásáért, az elítélt vádlottak, illetve védőik pedig - a szökésben lévő Földesi-Szabó ügyvédjét is beleértve - felmentésért fellebbezett. Így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

A szóbeli indoklás során elhangzott az is, hogy egyes, "homályos, lebegtetett" információkkal ellentétben a bíróság rendelkezésére álló iratok szerint az ügynek nincs nemzetbiztonsági összefüggése.

Az elsőfokú bíróság nem fogadta el azt a vádlotti védekezést sem, hogy félreérthető európai, közösségi jogszabályok okozhatták a történteket. A bíróság rámutatott, hogy a vádlottak utólag megpróbálták a törvényesség látszatát kelteni.

Két évvel ezelőtt, 2008 novemberében a kábítószerrel való visszaélés miatt elítélt birkózó olimpiai bajnok Farkas Péternek és testvérének sikerült megszöknie saját ítélethirdetéséről a szóbeli indoklás szünetében. Farkas Pétert csak mintegy másfél évvel később, 2010 márciusában kerítették kézre és szállították vissza külföldről Magyarországra, hogy letöltse jogerős szabadságvesztés büntetését.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. december 23. 18:32
  „,,Az Egymásért Egy-Másért alapítvány gazdasági tevékenységét koordináló kuratóriumának gyakorlatilag teljes tagsága a titkosszolgálatok berkéből kerül ki. A nemzetbiztonságnál dolgozó tiszteket mégsem vizsgálja az ügyben áfacsalás miatt eljáró Vám és Pénzügyőrség. Időközben előzetesbe vettek egy újabb vámügyintézőt. "

  Kutyából nem lesz szalonna !”
 • 4. dodó 2010. december 23. 17:47
  „Ha sikerül eljutna Izraelbe, megmenekült. A zsidó állam nem adja ki a népéhez tartozókat.”
 • 3. deszkás 2010. december 22. 17:22
  „A biró úr meg nem tudta kivel van dolga. Ugyanis itélethirdetés előtt is megbilicseltethette volna.Hát ezt (is) utólag már szabhatjuk.”
 • 2. métely 2010. december 22. 17:20
  „Ez az Antónia nem az az Antónia... Ne keverjük.”
 • 1. dodó 2010. december 22. 16:02
  „Majd Antónia bemondja 18:30-kor az RTL-en.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vett a jegybankelnök a kormányülésen

Részt vett a kabinet ülésén szerda délelőtt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke -… Tovább olvasom