Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Megszorítások: karácsonyra jöhet a feketeleves

A tervek szerint december 23-án lehet a 2011. évi költségvetés zárószavazása - derült ki a házbizottság szerdai ülését követően.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt felszólal a Parlamentben; az Országgyűlés december 23-ig hetente ülésezik, de az önkormányzati választás előtt kéthetes szünetet tart. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülését követően arról számolt be, hogy a Ház a jövő héten kétnapos ülést tart hétfőn és kedden, majd - az önkormányzati választásra tekintettel - egy kéthetes szünet után legközelebb október 4-én ül össze, és azt követően hetente lesz plenáris ülés.

A kormány tervei szerint a december 15-e után kezdődő rendkívüli ülésszakon, december 23-án tartanák a jövő évi büdzsére vonatkozó előterjesztés zárószavazását - közölte a sajtófőnök, rámutatva arra, hogy ehhez, a feszített tempó miatt, el kell térni a házszabálytól.

Altorjai Anita emlékeztetett arra, hogy az új szabályok szerint az országgyűlési választások évében a költségvetést október 31-ig kell benyújtani a kormánynak. A sajtótájékoztatón kiosztott ütemterv szerint a kabinet október 29-én, pénteken terjeszti a Ház elé a jövő évi büdzsét, a fejezeti kötetek és az Állami Számvevőszék véleménye november 8-án kerül a parlament elé. A 2011. évi költségvetés általános vitája november 16-18. között, a részletes vita november 26-án lehe - írta az MTI.

A büdzséhez benyújtott módosító javaslatokról december 7-én szavaznának a képviselők, az újra megnyitott részletes vitát pedig december 14-án tartanák; a "második körös" módosító indítványokról december 20-án szavaznának, a zárószavazás december 23-án lenne és a tervek szerint december 29-én sürgősséggel hirdetnék ki a költségvetést.

Elmondta, hogy a házbizottság ülésén az MSZP és a Jobbik képviselője jelezte, nem ért egyet a kéthetes szünettel, így az őszi munkarenddel sem, ezért arról hétfőn szavaz a Ház.

Szeptember 13-án, hétfőn napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök. Hétfőn a képviselők megemlékeznek az Afganisztánban elhunyt magyar katonákról, illetve a napokban elhunyt Bánffy György volt MDF-es képviselőről. Szeptember 13-án igazolják a KDNP-s Stágel Bence mandátumát, aki Schmitt Pált váltja a frakciószövetségben.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa tagjait jelölő bizottság felállításáról és a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról. Kedden az Országgyűlés elnöke megemlékezik a demokrácia nemzetközi napjáról és aznap kezdődik a 2009. évi zárszámadás általános vitája is.

Altorjai Anita tájékoztatása szerint a kormány jelezte, a szeptember 20-i héten több törvényjavaslatot is a Ház elé terjeszt, köztük a kormányhivatalokról szóló előterjesztést és az alkotmány módosítását.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. csak_pontosan 2010. szeptember 10. 09:43
  „A DM fejtse már ki: a cikk melyik része vonatkozik az eljövendő "fekete leves"-re??

  25. tatár: ki kötelez arra, hogy a DM onlinet megnyissad?? Kértek Tőled reklámpénzt??”
 • 25. tatár 2010. szeptember 10. 09:02
  „Miért van minden cikk alatt a Bénagy mosolygó ábrázatja? Mibe kerül ez az adófizetőknek?”
 • 24. spiler 2010. szeptember 10. 08:56
  „UTÓPIA.minden hazudós politikust vagy pártot akik nem tartjál be az igéretét KIRUGNI A PARLAMENTBŐL VAGY VISSZA HÍVNI EZ VIKTORRA IS VONATKOZIK!!!!!!!!!!!!”
 • 23. szilléri 2010. szeptember 10. 08:56
  „Azért ahhoz nem kell sok ész, hogy felfogjátok van két terület amelyekhez hozzá kell nyúlni!
  Szociális ellátás - 82 jogcím 1-1,5 millió mérsékelten rászoruló !
  Államigazgatás- béna -töketlen - bürokratikus rendszer ! 780 000 ,,közszolga" pl. több rendőr ücsörög az irodában mint a területen. 35 000 honvédségből 12 000 ,,harcoló" , a hivataloknál minimum 30 % bürokrácia a XXI században.

  Ez van !”
 • 22. xene@freemail.hu 2010. szeptember 10. 08:54
  „Mióta Orbán van kormányon, azóta Gaskóék nem, sztrájkoltak!!! Látjátok, megoldották a problémát....::))
  MÁVnál már rendet tettek! 1-2 jól elhelyezett fizetés-emelés sokat segíthet....

  Nemzeti együttműködés = Mindenki szegény lesz...”
 • 21. Dema 2010. szeptember 10. 08:43
  „4. bélás
  Igazad van! De én inkább javasolhatnám, hogy kérjük felvételünket az USA államai közé!! Vagy a Svájci Kanton is szóba jöhetne! De beszélhetnénk Kanadával is ez ügyben! :D”
 • 20. egyszegedi 2010. szeptember 10. 05:49
  „Hazudtak, hazudtak, hazudtak!!!! "Mondjon " le?!!!! De nagy csönd van most.”
 • 19. Logaritmus 2010. szeptember 09. 23:39
  „Akár jó hírnek is tekinthetjük, hogy őszinteségi roham kapta el a múlt héten a kormány több tagját. Már az is némi meglepetést váltott ki, hogy Matolcsy György egy szakmai tanácskozáson tőle teljesen szokatlan módon azt hangsúlyozta, amit egyébként a gazdasági szakértők már régóta: jelenlegi helyzetünkben szigorúan tilos a költségvetési hiány terhére ösztönözni a gazdasági növekedést. A miniszter ezt olyan magától értetődően adta elő, mintha nem ennek pont az ellenkezőjét hangoztatta volna egészen a legutóbbi időkig. Emlékezzünk vissza, éppen ő volt az, aki többször is kifejtette, Magyarország más gazdasági filozófiát követ, mint például az IMF: mi nem a hiány és az adósság lefaragásával kezdjük és utána gyorsítjuk a növekedést, hanem pont fordítva, előbb a gazdaságot élénkítjük, és az abból termelődő többletből csökkentjük majd a hiányt.

  Nagyvonalúan elsiklott afölött az evidens kérdés fölött, vajon addig is ki az ördög és miből fogja finanszírozni a tovább növekvő hiányt, mert a pénzpiac és eddigi hitelezőink biztosan nem. Vélhetően időközben sokan, még saját berkeiben is feltették neki ezt a kérdést, és mivel nem volt megnyugtató válasz, kénytelen volt egyértelmű hátraarcot csinálni. Ebben nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán kollégái faggatni fogják és korábbi nézeteinek hangoztatásával igencsak kényelmetlen helyzetbe kerülhet. A megbeszélésen ugyanis a magyar gazdaság és költségvetés helyzete is napirendre kerül, köszönhetően a kormány kaotikus nyilatkozatainak és az IMF-EU delegációval folytatott tárgyalások megszakadásának. Az már önmagában is rossz hír, hogy külön téma vagyunk, a még rosszabb az lenne, ha a miniszterünk szereplése további bizalmatlanságot ébresztene. Reméljük, nem úgy lesz.

  Matolcsy látványos hátraarcát a hét végén a kormányfő meghökkentően realista és őszinte gazdasági helyzetértékelése követte, amely éles kontrasztban állt a tőle megszokott nagyívű, a valós lehetőségekkel kevéssé törődő ígéretekkel, a merjünk nagyot álmodni és mondani mentalitással. Orbán Viktor ezúttal az elkerülhetetlen konfliktusokról, az adósságcsapda veszélyéről, ,,ezermilliárdszám" pénzkivonás szükségességéről beszélt ahhoz, hogy az ország valóban tartós fejlődési pályára állhasson. Miközben eddig állandóan azt hangoztatta, hogy nem volt és nincs szükség megszorításokra, az előző kormány feleslegesen sanyargatta a népet, ő majd mindent visszaad, amit elvettek, sőt még annál is többet, most lényegében a rövid és középtávú kemény megszorítások programját készítette elő, felülírva a korábbi ígérethalmazt.

  Ha ehhez hozzávesszük, hogy Matolcsy átfogó reformokat helyezett kilátásba, szinte átvéve a korábbi kormányok hasonló retorikáját, úgy tűnik, a Fidesz-kormány az eddigi kijelentéseihez képest gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra készül. Ennek lényege lenne a Bajnai-kabinet által megkezdett út folytatása, a felelőtlen ígéretektől való visszatáncolás, a szigorú fiskális politika, a reális helyzetelemzésen alapuló fejlődési koncepció, annak részeként a régóta időszerű strukturális reformok megkezdése. Valójában ennek nincs is alternatívája, és az egész ország érdeke azt diktálja, hogy a kormány ezúttal ne csak taktikázzon, hanem tényleg ebbe az irányba haladjon. A Fidesz kommunikációját ismerve egyelőre nem lehet megmondani, mennyire őszinte ez a szándék, reméljük, hogy azon a felismerésen alapul, hogy nincs más választásuk, ha - ahogy Orbán Viktor mondta - hosszútávon meg akarják őrizni a szavazóbázisukat.”
 • 18. Logaritmus 2010. szeptember 09. 22:54
  „Az az igazsag, hogy semmilyen fekete levesnek nem kellene jonnie, a Ft arfolyam is lehetne erosebb, ha "ezek" a fideszes politikusok ertenenek ahhoz, amire 2/3 felhatalmazast kertek. De csak Mekk Mesrerkent probalkoznak, es nem jon ossze amit akarnak, ettol gyengol az arfolyam es nonek a kamatterhek. Sirnak, hogy pl. a Formula1 jogdij Ft-ban jovore tobbe fog kerulni de hat persze, ha Orban es Matolcsy miatt nincs hiteles gazdasagpolitikaja az orszagnak?!”
 • 17. Ferrer 2010. szeptember 09. 19:51
  „Éljen Orbán Viktor, és a Fidesz, a nemzeti együttműködés megteremtésének élcsapata!”
 • 16. egyszegedi 2010. szeptember 09. 18:45
  „Van miről tájékoztatni. Érdekes módon már nem kell a fideszközeli nyilatkozóknak kihangsúlyozni, hogy a magánvéleményüket mondják el. Ha az ember szép lassan összerakja az innen-onnan hallott obboldali elemzéseket, elszólásokat, kiderül a kormányprogram nagy része. Most már Orbán a frakcióján belüli dezetőrőket is emlegeti, tehát a frakción belül is annak vájt fülűek.Valóban lesznek, akik karácsonyra akár éhen is halhatnak, mindenesetre a feketeleves a nyakunkba fog zúdulni, s ez nem 300.-Ft-os lesz.. Lehet tapsolni és a szavazásokkal tovább erősíteni a jólétet, a változásokat.”
 • 15. achilleus 2010. szeptember 09. 18:21
  „12. hozzászólás Ebgondolat 2010.09.09. 15:43
  ÍROD "Mégis miről tájékoztassanak, amikor maga a kormány nem tájékoztat soha semmiről!!!!"
  Lehetséges, hogy nem csak ezt a lapot kellene olvasnod.

  2010-09-09 15:59 - Nyolc pont, mely családok százezreit mentheti meg - (...) Rogán Antal ismertette is a nyolc pontot. A törvénycsomag megtiltaná az egyoldalú szerződésmódosítást a bankoknak és hitelintézeteknek, valamint az önkényes kamatemelést is, kötelezővé tenné a banki középárfolyamok alkalmazását (az még nem eldöntött, hogy a jegybank, vagy a bankok saját középárfolyama lenne-e kötelező), az ügyfél kérésére lehetővé tennék az ingyenes előtörlesztést, szintén kérelem esetén 5 évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a lakáshitel futamideje, a bankok az adóssal szemben nem követelhetnének többet az ingatlan piaci értékénél, valamint tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, vagy egyéb extra költség kivetését. A nyolcadik pont szerint ezek a szabályok nem vonatkoznának sem üzleti vállalkozás tulajdonában lévő, sem pedig második, vagy harmadik ingatlan esetére. Ugyanakkor Kósa Lajos leszögezte, hogy a csomag nem csak a devizában felvett, hanem a forintalapú lakáshitelekre is vonatkozna. (...)"”
 • 14. történész 2010. szeptember 09. 17:32
  „Egészségügyben már mindenkit átvert a Fidesz
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=344737

  Miközben az egészségügyi államtitkárság semmilyen konkrétummal nem áll elő a rábízott ágazat jövőjét illetően, kormánypárti politikusok már kifecsegték: nem szán több pénzt az Fidesz-kabinet az egészségügynek a jövő évi költségvetésben. Ellenzékben még a területtől elvont források "visszapótlásával" kecsegtettek, de az ígéretek mára a semmibe vesztek.

  Mikola azt is meglebegtette, hogyan szorítana a kormány az egészségügyi nadrág szíján. Közölte ugyanis; felülvizsgálatra szorul a kötelező általános egészségbiztosítás szolgáltatási tartalma. A kormány úgy kívánja meghatározni, mi jár a befizetett tb-járulék fejében, hogy "az korrekt pénzelosztással társuljon". Tavaly az állam több hozzájárulást fizetett, mint amennyi járulék befolyt; a bizottsági elnök szerint ezért az alacsony bérek után fizetett alacsony társadalombiztosítási járulékok mellett elsősorban azok az állami nagyvállalatok a felelősek, melyek évek óta nem fizetnek munkaadói járulékot. Ezzel indokolta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tervezett átszervezését is.

  Nesze neked minimál béres kapod a szegény korházban a C vitamint...hahhahaha..akartátok..megkaptátok”
 • 13. dodó 2010. szeptember 09. 15:55
  „Borítékolom: Jön is!”
 • 12. Ebgondolat 2010. szeptember 09. 15:43
  „1. hozzászólás egyszegedi 2010.09.09. 10:32
  Mégis miről tájékoztassanak, amikor maga a kormány nem tájékoztat soha semmiről!!!! Vagy pl b nagy programjáról milyen tájékoztatást vársz??? Tudsz róla valamit? Azért nem tájékoztatnak róla, mert NINCS miről!!!”
 • 11. achilleus 2010. szeptember 09. 15:32
  „5. hozzászólás N.P. 2010.09.09. 11:30
  Ja, a feltételes mód után bármilyen cím adható, akkor miért nem rögtön ezt adták:
  "Karácsony után mindenki éhendögölHET". Ez is van annyira "etikus", mint a fenti (értsd. feltételes módban van).”
 • 10. Csirén 2010. szeptember 09. 15:26
  „Igen. A választásokig kissé visszafogja magát. Utána......”
 • 9. Léni 2010. szeptember 09. 13:59
  „6. csengele! Orbán az elmúlt évek alatt és a választási kampányban pont a fordítottját
  szajkózta mindennap, hangosan a szócsöveivel egyetemben! Most világosodott meg?Esetleg
  szándékosan félrevezette a szavazóit? Most azt akarja bemagyarázni, hogy eddig tudatlan-
  ságban szenvedtek? Amennyiben ez így van, alkalmatlanok az ország vezetésére.
  Hat-nyolc felkészülési év év nem volt elég arra, hogy határozott elképzeléseik legyenek a
  feladatok megoldására? Gyanítom, hogy a "népszrűségük?" megtartása miatt október 3-ig
  csakis és kizáróan a megszokott mocskolódás és félrevezetés motiválja őket.
  Október 3 után nem fogja magát rosszul érezni , szégyellni magát, mert ő a hatalom érdekében
  mindent gondolkozás és gátlás nélkül megtesz!”
 • 8. KolompárRómeó 2010. szeptember 09. 13:45
  „Az MTI cikke egy rohadt szót nem szól feketelevesről.”
 • 7. Titanilla 2010. szeptember 09. 12:06
  „Ha megirják-ha nem tudjuk, hogy csak rosszabbra számithatunk. Egyébként csendben kérdezném, hogy muszáj minden cikk végén B.Nagy- ot látni? Már ettő ellenszenves nekem. Természetesen Botkát sem szeretném a cikkek végén, lassan nem fogom olvasni a lap cikkeit.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az Orbán-Tarlós találkozó

A Népszava úgy tudja, hogy elmarad az eredetileg augusztus végére, majd szeptember elejére tervezett… Tovább olvasom