Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Megszűnhet az összes magánkézben lévő patika

"A magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog" - tudatta a magángyógyszerészek szövetsége.
A jövőre tervezett 70-80 milliárd forintos "megtakarítás" miatt az összes magyar magángyógyszertár megszűnhet - közölte a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége csütörtökön.

"A magyar gyógyszertárak zöme a lét és nemlét határán mozog" - tudatta a magángyógyszerészek szövetsége az éves kongresszusukról készült záródokumentumban, hozzátéve: a rendkívül kedvezőtlen tényezők együttes hatását csak a tőkeerős külföldi patikaláncok képesek kivédeni.

Felkérték a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, hogy a gyógyszerellátás szakmai és gazdasági környezetét befolyásoló információit ossza meg a szakmai nyilvánossággal, továbbá hogy a köztestületi álláspont kialakítása előtt fektessen nagyobb hangsúlyt az egyeztetésre a szakmai szervezetekkel.

A magángyógyszerészek arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszertár-működtetés forrásai folyamatosan szűkülnek, és ez már a gyógyszerbiztonságot veszélyezteti. Azt írták: a gyógyszerpiac valamennyi szereplője arról számolt be, hogy kedvezőtlen a gazdasági helyzete. Egyes gyógyszergyártók aránytalanul súlyosnak tartják a gyógyszerkiadásokhoz való hozzájárulások mértékét. A kiskereskedelmi árrések átrendezése véleményük szerint nem hozta a várt eredményt. Az egyszázalékos árrésnövelés nem tudta ellensúlyozni a forgalomcsökkenésből adódó veszteségeket - fejtették ki.

A résztvevők megállapították, hogy a gyógyszerészi gondozási programok fejlesztése a tervezettnek megfelelő, szélesebb körű megvalósítását viszont a források jelentős és folyamatos szűkülése akadályozza.

A gyógyszerek ártámogatásánál tavaly bevezetett preferált referencia-ársávval, a vaklicittel összefüggésben a kongresszus résztvevői ismételten felhívták az Országos Egészségbiztosítási Pénztár figyelmét arra, hogy a negyedéves bevezetések előkészítését nem tartják megfelelőnek. Emiatt a gyógyszertárak "jelentős és fölösleges" készletérték-veszteségei még mindig százezres nagyságrendűek. "A jelenlegi gazdasági környezetben ekkora indokolatlan veszteség sem a kormány, sem az ágazat számára, leginkább a gyógyszertárak számára, nem megengedhető" - hangsúlyozták a magángyógyszerészek.

Olvasóink írták

 • 5. klj-54 2012. október 18. 23:57
  „@kipkop:
  Nem a patikusok hanem az összes elveszett munkahely!”
 • 4. jozko 2012. október 18. 23:35
  „Miért lennének ők felmentve a piac törvényei alól?
  Nem volt kötelező magánpatikákat nyitni - de nagyon is jó üzletnek tűnt!
  Biztos vevőkör, garantált forgalom...túlságosan is elbízták magukat!”
 • 3. kipkop 2012. október 18. 20:54
  „1. klj-54 2012.10.18. 20:03

  "Meglesz az egymillió munkanélküli:("
  Ennyi ember dolgozik a magánpatikákban?”
 • 2. benq 2012. október 18. 20:23
  „hmm szinte az összes patika magánkézben van, vagy nem? kivéve a kórháziakat.”
 • 1. klj-54 2012. október 18. 20:03
  „Meglesz az egymillió munkanélküli:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hillary Clinton fogadta Martonyi Jánost

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön Washingtonban fogadta Martonyi Jánost, a magyar… Tovább olvasom