Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Megszüntették Mesterházy előzetes letartóztatását

Megszüntette a Fővárosi Bíróság a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását pénteken - tájékoztatott a gyanúsított védője, Papp Gábor.
Az ügyvéd elmondta: a bíróság helyt adott a fellebbezésének, amelyben arra hivatkozott, hogy ügyfele esetében nem állnak fenn az előzetes letartóztatás törvényi feltételei.

Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadót február 5-én helyezték előzetes letartóztatásba a BKV ügyében folyó eljárás során. A rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

A Fővárosi Bíróság pénteken közleményben erősítette meg, hogy szabadlábra helyezték a volt főpolgármesteri főtanácsadót, a bíróság a házi őrizet elrendelését sem látta indokoltnak.

Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását június 4-én hosszabbította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ez ellen fellebbezett a gyanúsított és védője. A Fővárosi Bíróság - mint a közleményből kiderül - pénteken változtatta meg a döntést.

A másodfokú bíróság az indokolásában egyebek mellett kitért arra, hogy az előzetes letartóztatásnak az eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozó rendelkezése alapján "akkor van helye, ha megalapozottan feltehető, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené, vagy veszélyeztetné a bizonyítást". A bíróság indokolása szerint ez az ok csak konkrét tény, körülmény alapján állapítható meg, amelyből alappal valószínűsíthető, hogy a gyanúsított magatartása.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint – a nyomozás érdekeire is tekintettel – az eljárás jelenlegi szakaszában, az eddig beszerzett személyi és okirati bizonyítékok alapján, a többször kihallgatott és a hatósággal együttműködő gyanúsított esetében már nem áll fenn annak reális lehetősége, hogy a bizonyítékok megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével vagy összebeszéléssel, a tanúk befolyásolásával a bizonyítást meghiúsítaná vagy megnehezítené.

A gyanúsításban szereplő hűtlen kezelés bűntette és a gyanúsított felbujtói közreműködésének bizonyítása nem indokolja a további kényszerintézkedést - írta a Fővárosi Bíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy több mint 24 órán át tartottak házkutatást a volt főpolgármesteri főtanácsadó érdekeltségébe tartozó szigligeti ingatlanokban, valamint más szigligeti helyszíneken, ahol bizonyítékokat foglaltak le.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI-nek aznap megerősítette: Szigligeten, a vár alatti műemléki területen öt ingatlanban, az ahhoz tartozó több emelet mély pincerendszerben tartottak kedd délutántól házkutatást, onnan okiratokat, valamint számítástechnikai eszközöket foglaltak le.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje az MTI-nek akkor azt mondta: kifogásolja, hogy nem értesítették sem őt, sem pedig ügyfelét a házkutatásról, s azt a gyanúsított három gyermeke jelenlétében hajtották végre órákon át.

A főügyészség szóvivője megerősítette azt is, hogy Lelovics Ottó kommunikációs szakember balatoni nyaralójában is házkutatást tartottak még a múlt héten, illetve lovasi ingatlanán is több bizonyítékot foglaltak le.

Olvasóink írták

 • 9. achilleus 2010. június 26. 16:49
  „"Szigligeten, a vár alatti műemléki területen öt ingatlanban, az ahhoz tartozó több emelet mély pincerendszerben tartottak kedd délutántól házkutatást, (...)."

  tiszta Andrássy út 60. (Oszkó is lefelé építkezett) - bunkermániások.”
 • 8. szilléri 2010. június 26. 08:15
  „bocs fogtok !(22,12)”
 • 7. rozator 2010. június 26. 07:18
  „Ti nem foktok?????? Magyarból 1-es! Leülhet!”
 • 6. KolompárRómeó 2010. június 25. 22:51
  „Az elftárs előkapta a többszintes(!) pincerendszerből a megfelelő iratokat és hirtelen hopp, már nincs is előzetesben. Remélem, sok másik elftárs fog ezek után a böribe húzni. Lánynak.”
 • 5. szilléri 2010. június 25. 22:12
  „4. Apátfalvi...... !

  Ez a probléma !
  Ti nem foktok ( és valószínűleg eddig sem ) dolgoztatok !”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2010. június 25. 19:25
  „1. Igazi kurucos hozzászólás volt. A magyarok viszont nem mi -az igaz magyarok- viszont (szerencsére) nem fogunk akkor dolgozni, amikor te és elvbarátaid mentek a sittre lánynak. :D”
 • 3. szilléri 2010. június 25. 18:24
  „Attila ?
  Cigáne- romane----- MSZP kb olyan mint a kisebbség !
  Van még aki szabadlábon védekezik.”
 • 2. igazságkereső 2010. június 25. 17:21
  „Csak most már pénzt is kellene visszaszerezni a BKV-s elvtársak által elsíbolt jelentős mennyiségű összegből!”
 • 1. dodó 2010. június 25. 16:36
  „Dolgoznak a befolyásos fajtársak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeg volt a hajléktalant elgázoló vonat vezetője

Ittas volt annak a gyorsvonatnak a mozdonyvezetője, amely halálra gázolt egy 30 éves hajléktalan… Tovább olvasom