Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megtévesztő a vezetői engedély?

Bírósághoz fordult egy zalakarosi férfi, mert szerinte igazságtalanul büntették meg a rendőrök a lejárt vezetői engedélye miatt.
Az autós azt állítja, hogy az új, kártya formátumú jogosítvány megtévesztő lehet, mert sokaknál az előlapon szereplő érvényességi dátum nem egyezik a hátoldalon feltüntetett orvosi igazolás határidejével. A férfi büntetését elengedte a bíróság, a Magyar Autóklub pedig jogszabály-módosítást kezdeményezett.

Fejér László 45 éve vezet. Több millió kilométert tett meg balesetmentesen. Mint mondja, igyekszik betartani a szabályokat, bár harminc évvel ezelőtt megbüntették gyorshajtásért. Legutóbb pedig azért bírságolták meg hatezer forintra, mert lejárt a vezetői engedélye. Pontosabban maga az okmány még érvényes volt, csak a hátoldalán feltüntetett orvosi engedély járt le. Így viszont a kártya legfeljebb a tulajdonos személyazonosságának igazolására alkalmas.

Nincs szinkronban az okmány első oldala a második oldalával, ráadásul annyira bonyolult, hogy külön magyarázó rész van feltüntetve, de az is csak erős logikával értelmezhető. Alapvető emberi jogunk, hogy a közhiteles okmányaink egyértelműek és világosak legyenek - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Fejér László.

A férfi bírósághoz fordult, ahol méltányosságból felmentették a bírság megfizetése alól. A Magyar Autóklubnál azt mondták, hogy Fejér úr problémája nem egyedi, a vezetői engedély ugyanis sokakat megtéveszthet.

Nem vitás, hogy kellő méretű nagyítóval és kellő odafigyeléssel meg lehet fejteni, hogy a lejárata mikor érvényes, de egy felszínes rátekintéssel megtévesztő lehet - mondta Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa jogász, a Magyar Autóklub jogi irodavezetője.

A Magyar Autóklub jogszabály-módosítást kezdeményezett, de a vezetői engedély változtatásához az uniós szabályozás módosítása is szükséges. Addig is a bírságolási gyakorlat enyhítését kérték a rendőrségtől.

Olvasóink írták

 • 6. veseo 2009. március 24. 17:00
  „A bevételi forrás nem a rendőrségre megy, hanem az állam bácsinak. Mennyibe is került ez az ügy az államnak mindez kemény 6000 Ft-ért?”
 • 5. StatusQuo 2009. március 24. 13:45
  „ENNYIT A BIRÓSÁGOKRÓL! IGAZA VAN GYURCSÁNYNAK UGYLÁTSZIK.ÉS ŐK VANNAK FELHÁBORODVA AMIBEN SZEMÉLYESEN IS ÉRINTVE VAGYOK!!!!”
 • 4. rozator 2009. március 24. 06:12
  „....és 5 évente ha az orvosi lejár lehet ujra cserélni!Fizetni! Alattomos rablás!”
 • 3. beaver 2009. március 23. 19:38
  „Éppen ma kaptam meg az új jogsimat. Ez már az 5. újításom. Több mindenben is más és új (nekem) mint ami eddig volt. Összesen 9 lejárati dátum van rajta. 6 dátum öt, 3 dátum tíz évre szól. Rajta van az összes létező kategória variáció. Más a színe, nincs rajta az anyám neve, stb. Ez utóbbi hiányában azért érdekes a jogsit személyi igazolvány helyett használni.

  Az biztos, hogy először csak bámul az ember, de aztán rájön, hogy mit is kell nézni. A 11-es oszlopban legkorábbi dátum a mérvadó. Egyébként amikor a feleségem csináltatta hat éve a sajátját, akkor például az orvosi érvényesség a születésnapig szólt és ebből kifolyólag a tíz éves érvényesség csak 9,5 év lett. A rá következő évben az előző sajátomnál már nem így adták meg az érvényességet.

  Summa summarum, oda kell figyelni az ilyenekre.”
 • 2. flexsnake 2009. március 23. 19:04
  „ez mekkora hülyeség. Nem vette észre hogy meddig érvényes az orvosija? :D
  Jó, hagyjuk már ibolykát.... Esetleg jutalmazzák is meg hogy orvosilag alkalmatlan állapotban vezetett, ha nem érvényes akkor alkalmatlan.”
 • 1. waterbear 2009. március 23. 18:19
  „Ármánykodássss, megint eggyel kevesebb bevételi forrás a Rendőrségnek:-))))

  Mi lesz velük, ha már az izzókészlet sem lesz kötelező?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros Lajos: reformok kritikus tömegére van szükség

Attól függ az ország sorsa, hogy képesek vagyunk-e félretenni a napi pártpolitikát, tudunk-e olyan… Tovább olvasom