Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Megtört a lakossági bizalom zuhanása?

A fogyasztói bizalmi index értéke májusban enyhe javulást mutat, az előző hónaphoz képest 4 ponttal emelkedett. Az érték azonban így is messze alatta marad az elmúlt években mért legrosszabb mutatónak.
A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készült felmérésében enyhült a pesszimizmus az ország várható gazdasági helyzetével, a munkanélküliség alakulásával és a saját anyagi helyzetével kapcsolatban. 2008. májusával összevetve azonban 16 pont a hangulati romlás mértéke.

Minden összetevőjében javult a lakosság várakozása a tavaly október óta zuhanásszerűen romló fogyasztói bizalmi indexen belül. Az ország várható gazdasági helyzetét 6 ponttal, a munkanélküliség alakulását a következő egy évben 5 ponttal ítélik meg kedvezőbben az emberek. A legkisebb mértékben, 3 ponttal látják jobbnak a kilátásokat saját pénzügyi helyzetükre és a rövid távú megtakarítási képességeikre vonatkozóan.

Az infláció irányát is egyértelműen javulónak tekinti a lakosság. (Annak ellenére, hogy a felmérés idején már ismert kormányzati elképzelésekben tervezett - és azóta törvényerőre emelt - áfaemelés összhatása az áremelkedés gyorsulásához fog vezetni.) A lehetséges lakossági vásárlási szándékokban szintén enyhe derűlátás tükröződik: májusban számottevően javult a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható alakulásának megítélése.

A saját megtakarítási helyzetről alkotott vélemény az átlagnál kisebb mértékben, de ugyancsak javult, bár a tavaly májusihoz képest még minimális visszaesés tapasztalható. A háztartások saját anyagi helyzetének megítélése hasonló mértékű emelkedést mutat, bár a tavalyinál jelentősen kedvezőtlenebb a válaszadók véleménye.

Olvasóink írták

  • 2. klj_54 2009. május 18. 08:22
    „Már alatta vagyunk :)”
  • 1. comet 2009. május 13. 09:46
    „most az ilyen hírek a jó hírek? Idővel biztos eljut oda az ország ahonnan már nincs lejjebb, amikor már mindenféle jövőre vonatkozó kimutatásnak örülhetünk. Lehet hogy már túl közel vagyunk ehhez a ponthoz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán fizikából és rajzból vizsgáznak a diákok

Szerda reggel nyolc órától a fizika, délután két órától a rajz és vizuális kultúra írásbelivel… Tovább olvasom