Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Megütközött a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetén a zöld ombudsman

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint elfogadhatatlan, hogy az új alkotmány tervezete alapján megszűnik az egészséges környezethez való jog és ezzel együtt az e jog érvényesítéséhez szükséges egyik intézmény, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztsége.
Fülöp Sándor megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét. Közleményében úgy fogalmaz: intézményi garanciák nélkül semmilyen alapjog, így az egészséges környezethez fűződő alapjog érvényesítése sem biztosított.

Az országgyűlési biztos megütközéssel fogadta a Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét, amely az egészséges környezethez való alapjogot többé nem biztosítja, csupán az egészséges környezetre vonatkozó állami kötelezettséget rögzíti, és felszámolja a környezetvédelmi ombudsman intézményét is, amikor úgy rendelkezik, hogy a jövőben csak az "alapvető jogok biztosa" működik majd. Mindezek alapján, egyértelmű, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletére, a fenntartható fejlődés melletti kiállásra, a környezetvédelmi ügyek kiemelt ombudsmani elbírálására a továbbiakban nem lesznek meg a feltételek - állapítja meg.

A zöld ombudsman szerint ha a kormányzó pártok ismertté vált alkotmányszövege alaptörvénnyé válik, akkor a környezetvédelmi ügyekben az általános biztos vizsgálódik majd. Úgy véli: ez esetben felrémlik annak veszélye, hogy a különböző rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapnak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. Így a jövő nemzedékek érdekei törvényszerűen háttérbe szorulnak - fűzi hozzá.

Fülöp Sándor kifejti: az új alkotmányban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának megnevezése mellett elengedhetetlen lenne az egészséges környezethez való jog kimondása és az ebből következő legfontosabb alapelvek rögzítése. Nem elég a természeti erőforrások közös nemzeti örökségnek nyilvánítása, és a megőrzés kötelezettségének deklarálása a jövő nemzedékek számára; garanciát csakis a konkrét jogi korlátok megfogalmazása, mindenekelőtt a visszalépés tilalmának kifejezett kimondása jelenthet, amely a hatályos alkotmányjog része.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a levegő, a víz, a termőföld minősége veszélybe került, a környezeti katasztrófák civilizációnk fennmaradását, az életünket fenyegetik. A 2011-ben megalkotott alkotmány nem feledkezhet meg minderről.

Az új alkotmány tervezete sajnálatos visszalépés a környezet, a fenntarthatóság és jövőnk védelmének mai szintjétől. Ezzel Magyarország nemcsak vezető szerepét adja fel ezen a területen, de jelentős presztízsveszteséget is elszenved "a környezeti értékek háttérbe szorításának nyílt felvállalása miatt" - hangsúlyozza a zöld ombudsman.

A Fidesz-KDNP tervezete szerint egy ombudsman lenne a jövőben: az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosáról a jelenleg hatályos alaptörvénytől eltérően nem szól a tervezet, de kimondja, hogy az alapvető jogok biztosa különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekei mellett a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmére is.

Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki a hivatali idejével megegyező időtartamra.

A személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért független hatóság felelne a kormánypárti alkotmánytervezet szerint.

Olvasóink írták

 • 5. Csonka László 2011. március 13. 22:40
  „Szerintem még lesz még "cifrább" is !!!!!! Na ez a "beharangozott","szakértő" kormányunk! (+fülke forradalom, úgy húzták az x-et, mint a totózóban, csak a "sárga újság hiányzott!)”
 • 4. deszkás 2011. március 13. 16:44
  „9349....! (3hsz) Idézőjellel gondoltam és az utána levőt érdekes párhuzamnak tartom.”
 • 3. Csonka László 2011. március 13. 15:21
  „Meghívó: 2011.03.17. 17.00
  Szeged, Roosevelt tér, Halászcsárda, pincéje.
  Közéleti kávéház

  Vitéz Mireisz Tibor Lovag,
  a Magyarok Nagyasszonya, Világ Győzelmes Királynője,
  Szent Korona Lovagrendje, Nagy kancellárja.

  Tervezett program:

  Szentkorona tan időszerűsége, jogfolytonossága.

  Házigazda:

  Dr. Bene Gábor jogász, Lovag
  a Magyarok Nagyasszonya, Világ Győzelmes Királynője,
  Szent Korona Lovagrendje, Magyarok szövetségének alelnöke,
  2006-os, Kossuth téri, "frontharcos"

  Meghívott vendég:

  Panca István Lovag és Veres János András Lovag,
  a Magyarok Nagyasszonya, Világ Győzelmes Királynője,
  Szent Korona Lovagrendje

  Vitéz Kendl György Lovag,
  a Szent György Lovagrend tagja, Magyar Hazafi.
  (Ipar kiváló mestere, aranykoszorús kárpitosmester)”
 • 2. Csonka László 2011. március 13. 14:56
  „Anyagi kár ???????? Helyszíni fotók ????????? Ja en nem az "esti mese" ??????, Bocsika !!!!!!!”
 • 1. deszkás 2011. március 13. 10:54
  „A komcsibérenc ombuci. Az nem lehet ez olyan jó hogy az unió is pl a médiatörvényt olyan jónak tartja hogy érdemes volna a többi országét is felülvizsgálni (Csermely Péter Hir TV )”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy lovas kocsi - ketten meghaltak

Két halálos áldozata van egy vasárnap reggel Mosdóson történt lovaskocsi-balesetnek - közölte a… Tovább olvasom