Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Megvádolták a volt országos és a volt budapesti rendőr-főkapitányokat

Megvádolta Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és még tucatnyi rendőrt a 2006 őszi budapesti eseményekkel összefüggésben az ügyészség.
A Központi Nyomozó Főügyészség MTI-hez hétfőn elküldött közleménye szerint B. L. nyugállományú rendőr altábornaggyal és G. P. nyugállományú rendőr vezérőrnaggyal szemben elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat a tévészékház ostrománál 2006. szeptember 18-án este és a fővárosban 2006. október 23-án történtek ügyében.

A vád szerint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) több tisztje, annak ellenére, hogy látta, amint alárendeltjei közül egy vagy több rendőr az intézkedés alá vont személyt bántalmazta, ezt nem akadályozta meg, és a bűncselekmény gyanújára okot adó cselekményt sem jelentette.

Az ügyészségi közlemény felidézi, hogy az Országgyűlés 2002 és 2010 között, és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottsága elnökének, illetve több magánszemélynek a feljelentése alapján folyt a vizsgálat, amelynek eredményeként tizennégy, a rendőrség hivatásos állományába korábban, illetve jelenleg is tartozó személlyel szemben február 8-án nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához.

Bene Lászlónak felrója az ügyészség, hogy az általa létrehozott vizsgálóbizottságok jelentései ellenére elmulasztotta a felelősségre vonásra irányuló eljárások megindítását, nem intézkedett parancsnoki tényfeltáró vizsgálat lefolytatására, holott az időben végzett vizsgálat akár katonai bűncselekmény megalapozott gyanúját is feltárhatta volna. Továbbá a közvélemény rendőrök azonosíthatatlanságára vonatkozó kifogásai ellenére eltűrte, hogy a Rebisz ünnepnapon szolgálatot teljesítő állománya a korábbi határozott utasításával szemben nem viselte szolgálati azonosító jelvényét. Ugyancsak az azonosítók hiányával kapcsolatos fellépés elmaradása miatt vádolták meg Dobozi Józsefet, a Rebisz volt parancsnokát elöljárói intézkedés elmulasztásával.

"D. J. - korábbi rendfokozata szerint - rendőr dandártábornok a szolgálati jelvények viselésének elmaradása tárgykörben érdemi vizsgálatot nem rendelt el" - fogalmaz az ügyészségi közlemény, amely szerint a tábornok eltűrte, hogy a bevetésben részt vevők ruházatukon az országos rendőrfőkapitány utasítása ellenére nem viselték az ünnepnapon a szolgálati jelvényt.

A Rebisznél azokban az ügyekben, amelyekben volt gyanúsítás, de a nyomozás utóbb megszűnt, fegyelmi eljárás elrendelésére parancsnoki döntés folytán intézkedések nem történtek. Dobozi József nem indított vizsgálatot a 2006. október 23-án használt kényszerítőeszközök alkalmazási körülményei, az egyes helyszíneken felhasznált gumilövedékek, könnygázgránátok mennyisége, a feladat végrehajtáshoz igazodó arányosság kérdésében.

Gergényi Péternek azt rótta fel a vádhatóság, hogy tudott a tévészékháznál kialakult zűrzavarról, és mulasztásának következményeként több rendőr megsérült.

Az eljárás adatai szerint a Szabadság téri székháznál 2006. szeptember 18-án késő este megjelent demonstrálók közül néhány száz fős tömeg megtámadta az épületet és a védelmére rendelt baranyai rendőr századot, amely hiányos védőfelszereléssel érkezett. Ezt a századparancsnok többször jelentette M. Z. rendőr alezredesnek, a Rebisz műveletirányítójának, aki azonban pótlásról annak ellenére sem intézkedett, hogy arra minden feltétel adott volt. Emiatt M. Z.-vel szemben elöljárói gondoskodás bűntette miatt emeltek vádat.

Az egyre szélesedő támadás miatt Gergényi Péter kijelölte M. G. rendőr alezredest, a BRFK osztályvezetőjét a székház és környéke helyszínparancsnokának. M. G. azonban ebből adódó feladatköreit nem végezte el, ugyanakkor az őt akadályozó körülményeket sem jelentette elöljárójának. A parancs ellenére sem irányította a székházban lévő rendőri erőket, emiatt az alegységparancsnokok egymástól függetlenül adtak alárendeltjeiknek parancsokat.

Gergényi Péter "a vezetési pontra beérkezett adatokból, információkból tudta, hogy a televízió székházánál szolgáló rendőri egységek irányítatlansága folytán teljes zűrzavar alakult ki. Tisztában volt azzal, hogy az általa kijelölt, a védekezésre odairányított rendőri kötelékek koordinálását a helyszínparancsnokot terhelő kötelezettségeit Dr. M. G. rendőr alezredes nem teljesítette. Az alkalmatlanná vált helyszínparancsnok leváltására, illetve helyette más, a rendőri erőket összefogni képes helyszínparancsnok kijelölésére nem intézkedett. G. P. rendőr vezérőrnagy mulasztása következményeként, mert a helyszínparancsnoki intézkedések elmaradásával a helyszínre vezényelt rendőri kötelékek túlnyomórészt felmorzsolódtak, több rendőr megsérült" - olvasható az ügyészségi közleményben, amely szerint M. G.-vel szemben parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenség bűntette a vád.

A jelen ügyben eljáró ügyészség a feljelentések alapján a rendőri parancsnokokat terhelő esetleges büntetőjogi felelősség tisztázására megvizsgálta a korábban a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a 2006. szeptember 19. és 21-e között, valamint a 2006. október 23-án elkövetett rendőri bántalmazás miatt indult ügyeket.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szeptemberi cselekményekkel kapcsolatban 61, míg az októberi cselekményeket illetően 129 bűnügyi iratot küldött meg. Az iratok felülvizsgálatának eredményeként tíz büntetőügyet érintően emeltek vádat elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt. Így a 2006. szeptember 19. és 21. közötti eseményekkel összefüggésben még tucatnyi személlyel szemben emelt vádat az ügyészség.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. történész 2013. február 12. 17:18
  „A választások miatt vették most elő...jó kis etető anyag.”
 • 20. történész 2013. február 12. 17:15
  „19. macs

  Miért ott is Viktor van hatalmon ??”
 • 19. macs 2013. február 12. 13:24
  „Múltkor olvastam, hogy Svájcban a randalírozó Vidi szurkolók ellen a rendőrég gumilövedéket vetett be. Most várom, hogy a svájci rendőrség vezetői ellen meginduljon az eljárás, ártatlan emberek zaklatása miatt. :-D”
 • 18. deszkás 2013. február 12. 08:39
  „ARPIEL! (10hsz ) " csak álltak és várták minél nagyobb legyen a kár" Ha már szerencsétlenezel akkor erre valami bizonyíték? És egymást hugyozták le a rendőrök is? A 200 sérült rendőr mit bizonyít? A 650.5 milliós kártérítést az elszenvedetteknek? (ebbe nem volt rendőr!) Halvány lila gőzöd sincs miről beszélsz. Hogy felhasználták őket ez világos-mintha ma nem ez lenne-de a "Fidesz B közép" szépen teljesített.Én még emlékszek arra az időkre amikor más körzetekből vezényeltek csapat felépítésű rendőregységeket ellenőrzésekre és a helyi klán felháborodott miért nem ismerik fel "őszentségét" melynek aztán az lett a vége felhagytak-szerintem központi utasításra - (kik is voltak akkor hatalmon?) Na?”
 • 17. Mackey 2013. február 12. 07:35
  „vicc.”
 • 16. Mathiasking 2013. február 12. 07:34
  „A kutya változott a lánc maradt. Semmi nem változott csak a módszer finomodott. Egyik kutya, másik eb.”
 • 15. gthomek 2013. február 11. 23:29
  „"emberi mivoltukból kivetkőzött rendőrök"
  A rendőrök felgyújtották,kirabolták a TV székházat, kocsikat gyújtottak fel és zúztak össze, kirakatokat törtek be, tankot raboltak el, és betontömböket dobáltak saját magukra.
  Hogy mik történtek 2006-ban, elképesztő.”
 • 14. szegedi07 2013. február 11. 23:04
  „Kínában a tejporhamisítókat két hét alatt "hűvösre" tették. Szó szerint.
  Valami hasonló eljárás kellett volna a 2006-osok ügyében is. A bíróság tehetetlensége miatt sajnos együtt röhögnek a sukorói spekulánsokkal, a főbrókerrel és még sok más gazemberrel.”
 • 13. kormoska 2013. február 11. 21:37
  „De sokáig tartott míg találtak ellenük valamit....!
  Gondolom kormánypárti ügyészek sora dolgozott az ügyön,hogy még ebben ciklusban megvádolhassák őket!
  Gondolkodjunk el,vajon mit kellett volna csinálniuk a felheccelt-feltüzelt többezres gyújtogató tömeg ellen?
  Az ejnye-bejnye ott már kevés lett volna,meg kellett volna várniuk míg az összes autót felgyújtják a székház körül?
  Tény,hogy jó pár békésebb tüntető is kapott a verésből és a gumilövedékből,de mikor csatlakoztak a tüntetőkhöz tudták mire vállakoztak.Még"szegény" Máriusz is kapott párat,és mártír lett belőle.
  Kíváncsi vagyok,hogy a mostani rendőri vezetők vajon mit tettek volna hasonló helyzetben?Gyanítom ugyanezt.....”
 • 12. queenmargareth1 2013. február 11. 21:02
  „10. Arpiel 2013.02.11. 20:06 :))))))puszika
  nálam az összes párt és orbán kisbetűs, bocsi HÍVATKOZOK erre:)))))))))”
 • 11. zoolii 2013. február 11. 20:48
  „10. a kezdetÍ és a hÍvatkozási, az rövid i, ha már a helyesírásnál tartunk. Ugye, te <moderálva>...?”
 • 10. Arpiel 2013. február 11. 20:06
  „Milyen Fidesz (tanulj meg helyesen írni ha már hozzá szólsz), Te szerencsétlen ? Azok a rommá vert lakók meg külföldiek (!) is ? Ez egy igazi diktatúrát idéző eset volt. A M(a)SZ(o)P egyik szégyene. Ugyanis a kezdetí fő balhénál, mint tudjuk csak álltak és vártak a rendőrök, jó nagy legyen a kár, hogy nagyobb legyen a hívatkozási alap a későbbiekben a rendőr terrorra. Mire kellett ennyit várni ? Na végre ! <moderálva>!”
 • 9. keletaru 2013. február 11. 20:02
  „Majd titkosítják , ezt is ?! Mint a kabaréban emlékezünk HA ÉN KINYITOM A SZÁMAT , HA ÉN ELKEZDEK BESZÉLNI ! Hofi mondta régen mindég a kispolskist <moderálva>egetik .....Üdv Kuci”
 • 8. queenmargareth1 2013. február 11. 19:23
  „a fidesz még mindig ebből akar megélni, a gyújtogatásaiból és rombolásából?:)szánalmas”
 • 7. csergemerge 2013. február 11. 19:15
  „Miért csak most???”
 • 6. roxper 2013. február 11. 17:55
  „Azt hiszem ezt direkt elhúzzák 2014-es választásokig és majd megint jönnek a rendőrállammal, apró szépséghiba, hogy múlt héten a tekecske az erkel hotel 1.5 km-es körzetébe nem engedett civil embert, hogy a vezér házát hónapokig őrzik, stb...

  Csak egy kérdés: a bódult állapotú, álarcos, molotov koktélos csuklyások szabadlábon vannak és nem beszámíthatóság alá bújva megússzák a randalírozást és az utca szétverését?”
 • 5. spiler 2013. február 11. 17:49
  „rendőr barátom most is leszázalékolva van,,,,igaz vissza hívták rendőrnek,illetve a bizottság elé
  na akkor ki is a hi8bás”
 • 4. zoolii 2013. február 11. 17:44
  „Mint ahogy a csőcselék is megúszta!”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. február 11. 17:40
  „1#-es ! +1 ... azt nem tudom miért kellett ehhez három évet várni ?”
 • 2. zero 2013. február 11. 17:19
  „Úgyis megusszák”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 15-éig lehet jelentkezni a középfokú iskolákba

Az általános iskolai tanulóknak február 15-éig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos… Tovább olvasom