Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mesterházy: csak a Fidesz érdekeit tükrözi az alaptörvény

Mesterházy Attila szerint az új alkotmány a Fidesz pártpolitikai érdekeinek jogi megtestesülése lesz.
Az MSZP elnöke a Táncsics Alapítvány keddi rendezvényén - amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a pártalapítvány kuratóriumi elnöke is részt vesz - azt mondta: az alaptörvény véglegesnek tekinthető tervezete a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikáját, hatalomfelfogását tükrözi, az egykulcsos adórendszer és az állami nyugdíjrendszer rögzítésével pedig jelentősen korlátozza a következő kormányok mozgásterét. Ide sorolta azt is, hogy a Költségvetési Tanács megvétózhatja a büdzsét, majd a köztársasági elnök elfogadott költségvetés hiányában a parlament feloszlatását kezdeményezheti.

Mesterházy Attila arról is beszélt, az MSZP helyesen járt el, amikor kivonult az alkotmányozás folyamatából. Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy a kormánypártok a parlamenti vitában résztvevő Jobbik és a saját alkotmányjavaslatot benyújtó Szili Katalin módosító indítványait is kivétel nélkül leszavazták, azaz egyáltalán nem voltak hajlandók változtatni elképzeléseiken. Hozzátette: az új alaptörvényt Európában példátlan gyorsasággal fogadják el a kormánypártok, amit súlyosbít, hogy annak tervezetét bevallottan néhány ember írta.

Megismételte: az új alaptörvény Orbán Viktor politikai rendszerváltását szolgálja, az MSZP pedig, amint lehetősége lesz, mindent elkövet majd, hogy korrigálja a "Fidesz pártalkotmányát".

Az Alkotmányozás a XXI. században című rendezvényen Vastagh Pál, a Horn-kormány igazságügyi minisztere, az Általános Vállalkozási Főiskola rektora arról beszélt: az Európai Unióban - a lisszaboni szerződéssel és az unió alapjogi chartájával - olyan alkotmányos elvek alakultak ki, amelyeket minden tagállamnak érvényesítenie kell. A korábbi szocialista politikus szerint azonban az új alaptörvény előkészítésekor és vitájában ezek a szempontok érdemben nem jelentek meg. Kiemelte, hogy bár a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete látszólag támaszkodik az alapjogi chartára, nem szerepel benne a személyes adatok védelmének több garanciája, a tömegtájékoztatás sokszínűségének biztosítása és számos más munkavállalói joggal együtt az indoklás nélküli elbocsátás tilalma sem.

Volker Norbisrath, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökségének belpolitikai és jogi osztályvezetője kifejtette: az alkotmány elfogadásába minden politikai erőt be kell vonni, és arról a lehető legszélesebb körben kell vitát folytatni, ahogy az Németországban 1949-ben történt. Mint mondta, úgy tűnik, hogy a magyar kormánytöbbség erre nem nyitott. Szólt arról is, hogy a német alkotmány olyan örök alapjogi garanciákat tartalmaz, amelyeket egy esetleges új alaptörvényben sem lehetne megváltoztatni.

Wiener György, az MSZP korábbi parlamenti képviselője azt mondta: bár a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata a jogfolytonosságot hangsúlyozza, az európai köztársaságok a kontinuitás megtörésével jöttek létre. Hozzátette: a történeti jogfolytonosság Magyarországon már 1918 őszén megszakadt, a kormánytöbbség mégis 1944. március 19-ét, a német megszállást jelöli meg ennek dátumaként. A jogfolytonosság végleges megszűnése azonban szerinte nem ekkor, hanem 1944 decemberében, az ideiglenes nemzetgyűlés létrejöttével következett be, s azt a demokratikus választásokkal létrejött egykamarás parlament már nem állíthatja helyre, így az alkotmány elfogadásával új történelmi időszak kezdődik.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. április 13. 11:54
  „Szegény Szarházyyy Attila ! Mondta a tutit, de mi a francot tettek 8 év alatt?
  83 % hiány ?

  Húsz évvel a genszterválltás után csak kéne egy új alkotmány, legalább a mi kutyánk kölyke nem orosz alapú.”
 • 5. babar 2011. április 13. 08:25
  „De azért biztos nem mondaná, hogy inkább nem lesz miniszter elnök, mert nem fog orbánalkotmányra felesküdni! Hahaha!”
 • 4. szentmiki 2011. április 12. 21:14
  „egyébként is, mit gondolt, neki írnak alkotmányt, beteg egy felekezet a komcsi és még szabadlábon lévő társai...”
 • 3. szentmiki 2011. április 12. 21:10
  „honnan veszik, még meg sem született, de a posztkommunistánál minden jobb”
 • 2. queenmargareth 2011. április 12. 13:05
  „szomorú, de tényleg igaz..”
 • 1. Nátrix73 2011. április 12. 12:50
  „Nem rajongok a kiscsávóért, de ebben speciel igaza van... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvetette a Ház a vármegye elnevezést

Az Országgyűlés elfogadta a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához beérkezett, az úgynevezett… Tovább olvasom