Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Mesterházy: fontos a hitelesség visszaszerzése

Mesterházy Attila szerint az MSZP legfontosabb feladata a hitelesség visszaszerzése, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. A pártelnök ezt Gyurcsány Ferenc pártszavazási kezdeményezésére reagálva mondta.
Gyurcsány Ferenc kedden a frakcióülésen ismertette, majd a Facebookon jelentette be: az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform vezetői pártszavazást kezdeményeznek, mert nem akarják, hogy "tisztázatlan eredetű pénzek felhasználásának legkisebb gyanúja vetődjön" az MSZP-re. Ezért azt javasolják, hogy a szocialista párt a hatályos törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzetét vethessék össze a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. A volt miniszterelnök emellett gátat vetne a pártfunkciók halmozásának, és azt indítványozza: minden pártvezetőt közvetlenül a tagok válasszanak meg.

Mesterházy Attila az MTI kérdésére kifejtette: az MSZP hitelességvesztésének okai az előző ciklusban keletkeztek, ez volt a választási vereség egyik oka. A hitelesség visszaszerzése a szocialista párt egyik legfontosabb feladata - tette hozzá, megjegyezve, ez nehéz és lassú folyamat, amihez számos területen kell változtatni. Mint mondta, a Gyurcsány Ferenc felvetésében szereplő kérdések is ezek közé tartoznak, de azokat nem kívánta külön-külön értékelni.

"A belső szervezeti ügyek azonban nem terelhetik el a figyelmet arról, hogy politikánk az emberek problémáinak megoldásáról szóljon. Az MSZP-nek elsősorban nem saját magával, hanem a Magyarországon kialakuló antidemokratikus, önkényuralmi rendszerrel, a szociális válsággal és a romló közbiztonsággal kell foglalkoznia, hogy ismét választható alternatívává váljon. Ehhez erős, egységes és összetartó pártra van szükség, amelyben az egyéni érdeket felülírja a közösség érdeke" - mondta a pártelnök.

Az MSZP alapszabálya szerint pártszavazás tartható helyi, területi és országos szinten is. Országos pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ugyanakkor az országos pártszavazást ki kell írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább egytizede írásban, a pártszavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri. A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos szavazatot adott le. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

Olvasóink írták

 • 8. dodó 2011. április 28. 22:24
  „7. achilleus

  Egyezik a véleményünk.”
 • 7. achilleus 2011. április 27. 19:13
  „6. jozko 2011.04.27. 17:54
  Ami Botka László szerepvállalását illeti, nálam vele, Botkával kezdődik az MSZP volt és jelenlegi vezető politikusainak az a köre, amellyel kapcsolatban különösebb fenntartásaim nincsenek. A politika személyiségre-stílusra gyakorolt specialitásait figyelembe véve Botka László nem rosszabb a mai kormánypártok hozzá hasonló funkciót betöltő-betöltött politikusainál (van amiben jobb, van amiben van javítani való). Eddig, ha kisebb-nagyobb politikai csetepaték után is, a városi ellenfeleivel szemben, szerintem végül is a konstruktív megoldásokat választotta, értelmes és nem megalázkodó kompromisszumokkal. Talán ezt a stratégiát a saját pártjában lévő esetleges vetélytársaival szemben is sikeresen keresztül tudja vinni, bár az én számomra inkább polgármester, mint mszp-s ogy-képviselő.”
 • 6. jozko 2011. április 27. 17:54
  „Szóval Gyurcsány Ferenc megkezdte az Mszp errodálását, vezetőinek ellehetetlenítését!

  Munkában a DeKoPír...
  Meterházynak és az Mszp-nek annyi.

  Ez várható volt, pár hónappal ezelőtt így prognosztizáltam.
  Most Botka László állásfoglalása lesz említésre méltó!

  Egy erős Mszp-vel /akkor még kormányzó párttal/ a hátuk mögött Gyurcsány és Botka
  "megárultak egy gyékényen"- ráadásul Botka erős embernek /miniszterelnök esélyesnek / számított!

  Most nem számít annak.
  Ahogy elfogy alóla az Mszp - akár függetlenedhet is - sőt kompromisszumot köthet a Fidesszel-
  "Szeged mindenelőtt" - és meglepetésre - megerősítheti a hatalmát.

  Ő mellérendelt szerepet - alárendeltet pedig főleg nem -nem fog Gyurcsány mellett vállalni-
  és bizonytalan kalandba bocsátkozni.
  Ha pedig inog a széke - ő nem kell Gyurcsánynak!
  Érdemes lesz odafigyelni!”
 • 5. cyt 2011. április 27. 12:08
  „Halvány pici nyoma nincs a jelen MSZP-ben annak, hogy szakítani szeretnének a múlttal. Ez a párt tipikusan olyan, hogy mindig mást mond, mint amit tesz; képtelen tárgyilagosságra; minden megnyilatkozását átitatja a kettős mérce elvének gyakorlata. Régi emberek még soha nem tudtak megújítani egyetlen egy pártot sem; ehhez új emberek kellenek. Ennél sokkal hitelesebb Szili Katakin és a "társasága" -- az MSZP csak tanulhatna tőle.”
 • 4. gereben 2011. április 26. 23:52
  „a fideszre is ráférne egy hasonló pártszvazás, de ott nem lehet....”
 • 3. babar 2011. április 26. 21:39
  „Gyurcsival???!!! Buktaaaaa!
  Hehehe!”
 • 2. Jozsoci 2011. április 26. 20:31
  „Úgy értettem, hogy az MSZP-nek nincs esélye a visszatérésre Gyurcsánnyal, de lehet, hogy nélküle se. Pártot fogok alapítani Kereszténykommunista Párt néven.”
 • 1. Jozsoci 2011. április 26. 20:27
  „Amíg Gyurcsány az MSZP tagja, semmi esélye a visszatérésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülős Gizi most a Balatonnál bukott le

A Balaton-parton fogták el a napokban a Repülős Gizi néven ismertté vált veterán tolvajt;… Tovább olvasom