Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Mesterházy: Illés megfontolhatná lemondását

Az MSZP minden segítséget megad a kormánynak az ajkai tragédia kárenyhítésében és egy újabb katasztrófa megelőzésében, de az ellenzéki párt a kormány minden tagjától elvárja, hogy a szavaival ne a pánikhangulatot gerjessze, hanem ezt a munkát támogassa. Mesterházy Attila szerint éppen ezért Illés Zoltánnak el kellene gondolkodnia a lemondásán.
Az MSZP elnöke vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a belügyminisztertől a parlamenti ellenzéki pártok vezetői korrekt és tényszerű tájékoztatást kaptak vasárnap a helyzetről. Pintér Sándor bármilyen rendkívüli, jövőbeni eseményről is tájékoztatást ígért.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: első helyen a kárenyhítésre, az újabb katasztrófa megelőzésére kell helyezni a hangsúlyt, „ebben az MSZP minden támogatást megad a kormánynak". Ezt követően azonban sok a feladat: át kell tekinteni a környezetvédelmi előírásokat, szabványokat, az agrárpolitikai és a foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket a károk enyhítéséhez, és meg kell vizsgálni a biztosítási rendszer működését is – sorolta a pártelnök. Feltette a kérdést: hogyan fordulhatott elő, hogy egy ilyen cégnek nincs mindenre kiterjedő biztosítása. Most azonban kárenyhítés, az állandó monitoring a legfontosabb – erősítette meg.
Az MSZP azt várja el a kormány minden tagjától, így Illés Zoltántól is, hogy mondataival ezt a munkát segítse és ne a pánikhangulatot generálja - fűzte hozzá Mesterházy Attila. A pártelnök szerint az államtitkár „elszabadult hajóágyúként, a népszerűséget hajhászva nyilatkozgat". „A helyében elgondolkodnánk azon, hogy lemondjon államtitkári funkciójáról" – jegyezte meg.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Kolontár határában vasárnap azt mondta, hogy menthetetlen állapotban van a sérült tározó, le fog szakadni az északi oldalfala. „Egy napon, vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia" – tette hozzá.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Schrek 2010. október 12. 17:40
  „http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/meregkeverok.html”
 • 23. igazságkereső 2010. október 11. 14:13
  „Gyurcsány Ferenc: ...hazudtunk reggel este meg délben,az éjjelt sem hagytuk ki....Akkor most miről beszél az ugyan abból a fészekaljból származó ifjú utód, Mesterházy Attila??!!”
 • 22. novaklaszlo56 2010. október 11. 12:09
  „A 21-ben a "ha" = hanem, így: "Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy a pártoknak nem egymás ellen felhasználható lehetőséget kellene látniuk ebben a katasztrófában, HANEM felkérést egy, végre talán közösen eltáncolható keringőre."
  Elnézést!”
 • 21. novaklaszlo56 2010. október 11. 12:07
  „Kispacni!
  Kösz a tájékoztatást! Hihetőnek érzem, amit leírtál, bár a magam részéről - nem vagyok környezetvédelmi szakember, és vegyész, vagy toxikológus sem - eddig is úgy gondoltam, hogy nem bagatell ügyről van szó. Ami pedig a külhoni szemét hazai felhalmozásának korrupt és közveszélyes üzletét illeti... Jobb, ha ebbe nem megyek bele, így, ebéd előtt, mert amúgy sem túl jó ma a gyomrom.
  Ezzel együtt is úgy gondolom, hogy a pártoknak nem egymás ellen felhasználható lehetőséget kellene látniuk ebben a katasztrófában, ha felkérést egy, végre talán közösen eltáncolható keringőre. Nem önmagukért. Az országért. Mindenkiért, aki itt él velünk. Megérhetjük mi ezt még vajon? :(”
 • 20. kispacni 2010. október 11. 08:27
  „De ha csak annyi szennyeződés is van a vörös iszapban amenyyiről az MTA szakértői beszélnek (és amely egy az ajkai tározó hét kazettájában 2001 és 2004 közötti vizsgálati eredményre alapszik), akkor sem mondható veszélytelennek, sőt. Koncentrálj az utolsó mondatra. Ha sikerül megfelelően eltakarítani. És láttad az eredeti képeket. Van némi kétségem ebben. És nem vagyok egyedül. És mint írja2001 és 2004 közötti értékekről van szó. Az előző ciokk pedig konkrétan azt a gyanút vetri fel, hogy mást is tároltak a zagytározóban mint a timföldgyártás melléktermékét. Ez viszont elképzelhető, hosz anmióta az EU tagjai lettünk nem az első eset lennem, hogy külföldi országok szemétlerakata lennénk.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Idegkárosodást és veseelégtelenséget okozhat a vörös iszap
  2010. október 05. kedd, 14:40 | Vörösiszap-katasztrófa .Olvasóink értékelése: / 4
  ElégtelenKitűnő
  Hétfőn az ajkai timföldgyárból kiszabadult egymillió köbméter lúgos, maró vörösiszap elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A legújabb információk szerint négyen meghaltak, 120-an megsérültek és még több embert keresnek. Zacher Gábor toxikológus az Origo.hu-nak arról beszélt, milyen egészségkárosító hatása van az emberi szervezetre az otthonokat elöntő mérgező iszapnak.

  "A hétfőn Devecserre zúduló egymillió köbméter vörös iszap veszélyesebb lehet, mint gondolnánk. Mindenki a radioaktív hatása miatt aggódik, pedig ez elhanyagolható" - nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus. "Az iszapban lévő fém oxidoknak akut és krónikus hatásuk egyaránt lehet. A toxikus fémek a bőrön felszívódva idegkárosodást és veseelégtelenséget is okozhatnak" - tette hozzá a toxikológus. Az iszap lúgos vegyhatása sokkal jobban károsítja a bőrt, mintha savas lenne. A bőrrel érintkezve a zsírok elszappanosodnak, és az iszap fájdalmasan kimarja a bőrt. Ráadásul a sérült bőrön a fémek sokkal jobban felszívódnak, így a vérkeringésbe jutva véralvadási zavarokat vagy a vörösvérsejtek szétesését okozhatják, ami végül veseelégtelenséghez vezet.

  "Jelen pillanatban még nem annyira veszélyes az iszap, mivel folyékony állapotban a toxikus anyagok nem jutnak a levegőbe. Most gipsszel vagy ecetsavval kellene feltakarítani az iszapot, mert ha később poros állagában próbálják meg összelapátolni, a mérgező anyagok a levegőbe jutva sokkal jobban károsítják a szervezetet: a tüdőbe jutva krónikus fémmérgezést okoznak" - állítja a szakértő. Ezek miatt még kérdéses, hogy később le kell-e zárni a területet - attól függ, hogy mennyire lehetséges egyáltalán megtisztítani ettől a mérgező iszaptól a házak falát, és a földet”
 • 19. kispacni 2010. október 11. 08:21
  „12. palimadar.

  Valaki hazudik. És ha nem a független szakértők, akkor nagyobb a baj. Teljesen igazat adok azoknak, akik nem akarnak visszaköltözni. Én sem tenném.
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Arzén és higany a vörös iszapban a független laboratóriumok mérése szerint
  Higany, króm és arzén is van a vörösiszapban. A Greenpeace független magyar és a bécsi Szövetségi Környezetvédelmi hivatallal mérette meg a mintákat. Az eredmények gyökeresen eltérnek az ANTSZ és az MTA méréseitől.

  Csak a vörösiszapban nem lehet ennyi nehézfém

  Sajtótájékoztatón mutatta be ma a Greenpeace a helyszínen vett minták eredményeit. A kedden vételezett minták eredményei csütörtök délutánra készültek el, az eredmények igen aggasztóak.

  Az arzén-koncentráció kétszerese a vörösiszapra jellemzőnek, de találtak ezen kívül higanyt és krómot is a Kolontár közelében vételezett mintákból.

  Az eredmények egyaránt azt mutatják, az eddig nyilvánosságot látott adatok a valósnál jóval ártalmatlanabbnak festik le a mérgező iszap káros hatásait. A vizsgálatok azt mutatják, több olyan mérgező nehézfém is belekerült a vörösiszapba, ami csak timföldgyártás melléktermékeként nem lehetne az iszapban, így felmerülhet, a Kolontár és Devecser felett található zagytározóba nemcsak az ajkai timföldgyár melléktermékeit tárolták.

  Az MTA állásfoglalása szerint ,,a vörösiszap nem tartalmaz egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet", higany például nem is található ,,hivatalosan" a vörösiszapban. Ezzel szemben a bécsi és magyar laboratóriumi eredmények mást mutatnak.

  Az arzénkoncentráció a megengedettnél huszonötször magasabb

  A mintákban az arzén értéke 110 mg/kg, a higanyé 1,3 mg/kg, a krómé pedig 660 mg/kg. Ez a teljes kiszabadult mennyiségre nézve ötven tonna tiszta arzént jelent. A Bálint analitika a kolontári árok vizében 0,25 mg arzént mért literenként, ami az egészségügyi határérték huszonötszöröse! Ez a szennyezés már önmagában nézve hosszú távú kockázatot jelent a környék vízbázisára és élővilágára egyaránt.

  Baj van a higannyal is, amely elraktározódik a táplálékláncban és az arzénhoz hasonló idegrendszeri károsodást okozhat. Ezek a vegyi anyagok a magas PH értékű, sűrű iszapban vannak jól lekötve, azaz így nehezebben kerülnek bele a táplálékláncba. Azonban ahogy hígul (például az eső hatására)a vörösiszap, úgy csökken a PH értéke és a mérgező higany és arzén könnyen beleoldódik a folyók, patakok vizébe.

  Miért kért a kormány az EU-tól sürgősen szakértőket?

  A sajtótájékoztatón Vay Márton, a Greenpeace szóvivője elmondta, hogy a kedden Kolontáron vételezett minták eredményei csütörtök nap közben készültek el. Az illetékes hatóságok csütörtök reggel még viszonylag ártalmatlannak minősítették a vörösiszap hatásait, aznap délután a kormány mégis gyorsan vegyi katasztrófákban jártas szakértők segítségét kérte az EU-tól.

  A szóvivő szerint az eredmények szivárogtak ki valamelyik laborból, a kormányzat ezek tudatában dönthetett a gyors cselekvésről. Mint Vay elmondta, ,,mi inkább örülünk annak, hogy nem hivatalosan kikerültek az adatok a laboratóriumokból, mert a lehető leggyorsabb cselekvés most a legfontosabb".

  (http://www.hirextra.hu/2010/10/08/arzen-es-higany-a-voros-iszapban-a-fuggetlen-laboratoriumok-merese-szerint/)”
 • 18. George58 2010. október 11. 05:27
  „Ez zselébe tunkolt, Zuhshlag bűnözői körbe tartozó Mesterházy némi fogalom zavarban van: Ez MASZOP örökség (gyurcsányi) örökség része! Ferikének meg szoci gazdasági bünöző körének kellene a kármentésben aktivkodnia, ha már a gyors vagyonosodás jegyében a megelőzést megspórolták korábban!”
 • 17. novaklaszlo56 2010. október 10. 23:50
  „Igen, Gyalogkakukk, az embereknek joguk van megtudni az őket is érintő "igazságot". De amíg a szavak hitele a számukra főként (kizárólag?) attól függ, hogy a háttér drapériáján vörös szegfű, vagy narancs látható, addig vajon mekkora eséllyel indulhat az oknyomozás? :)
  Én úgy látom, hogy Illés valóban nagyon élvezi, hogy szóval tarthatja a rettegő és a közvetlenül nem érintett embereket, miközben igyekszik a "kommunizmus" (Az meg mi?? Mikor volt mifelénk ilyesmi??), meg a rendszertelenség-váltás egyik, utódpártnak is nevezett érdekcsoport nyakába varrni szép lassan a felelősséget. Talán nem is egészen ok nélkül, ezt én innen nem tudom megítélni. Másrészt az említett "utódpárt" sem marad adós: teli torokkal kiabál, és Illés minden mondatát hiteltelennek és pánikkeltőnek minősíti, hogy a lemondásra való biztatás :) ne lógjon a levegőben. Értünk teszik mindannyian, amit tesznek. ;) De ez már annyira nyilvánvaló, mint szódás a lovát... :) A dolog aprócska szépséghibája csupán az, hogy emberek haltak meg, mentek tönkre, veszítették el mindenüket, amiért szakadásig gürcöltek, s ha ilyen légkörű a "kármentesítés, meg a "megsegítésük", akkor a hitüket és minden reményüket is el fogják veszíteni: kisemmizett idegennek fogják érezni magukat abban az országban, amelyet addig a hazájuknak tekintettek. Most jön a meglepi: Jozko 6. sz. hozzászólásában semmi hibát nem találtam (pedig hogy kerestem, remélve, hogy csak akad benne kifogásolni való :)), ezúttal és ez ügyben teljes az egyetértésem. Ezt kicsit féltem leírni, de hát ha egyszer most így van... ;) :)”
 • 16. Evelyn_26 2010. október 10. 23:49
  „http://vastagbor.blog.hu/2010/10/09/a_kornyezetvedelmi_felugyeloseg

  A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szeptember 24-én a helyszínen ellenőrizte a MAL Zrt. ajkai telephelyét. Én úgy tudtam, hogy az adóbevallásnak kellene egy söralátétre ráférni, nem egy ipari létesítmény és veszélyes anyagokat tároló üzem ellenőrzésének ...

  Az eddig titkos dokumentum megtekinthető! Így dolgozik a kormányszerv!

  http://vastagbor.blog.hu/2010/10/09/a_kornyezetvedelmi_felugyeloseg”
 • 15. palimadar 2010. október 10. 23:24
  „"Joga van minden embernek megtudni az igazságot és valóságot. És ez nem pánik keltés."

  Pontosan. Óvatosságra kell intenie a lakosságot, megvárni a tudományos álláspontot.
  (Az MTA nyilván nem engedheti meg magának, hogy valótlant állítson. Még csak politikai feszültség sem lehet, hiszen az MTA elnöke azonos oldalon áll, mint Illés.)

  Óvatosnak kell lennie, mert ha butaságot mond/tesz, azzal az értelmes emberek előtt lejáratja magát.”
 • 14. Power 2010. október 10. 23:02
  „Énekeljen Mesterházy egy Bikicsunájt!”
 • 13. gyalogkakukk 2010. október 10. 22:57
  „Szerintem ebből is látszik a szocialista mentalitás. Míg Illés kimondta az igazat addig gondolom Mesterházy ezt így tárta volna a nyilvánosság elé, hogy emberek nincs semmi gond, az iszap nem mérgező, beérett terményeket le lehet szedni és meg lehet enni (kb mint a MAL nyilatkozata ezzel kapcsolatban), nyugodtan feküdjenek le nem lesz semmi gond.
  Joga van minden embernek megtudni az igazságot és valóságot. És ez nem pánik keltés.”
 • 12. palimadar 2010. október 10. 22:42
  „Hát, kispacni, az MTA-nak jobban hiszek...
  http://mta.hu/cikkek/a-vorosiszap-szennyezes-hatasai-125707

  2. Mérgező-e a vörösiszap?
  A vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag.

  Aztán lásd még a 15. kérdést.”
 • 11. kispacni 2010. október 10. 22:07
  „8.

  marhaság. a vörös iszap igenis rengeteg mérgező elemet tarr. de persze ha szerinted nem az, akkor mehetzs a cég vezetőivel te is előszőr fürdeni, amjd slagozzál kicsit, sőt vehetsz is mindjárt ott bagóért egy házat. sztem mindeni eladja szívesen Neked.”
 • 10. deszkás 2010. október 10. 21:45
  „KOMCSIZÓK! A Fideszpártya minden vezetőt leváltott! Akkor miről vauztok?”
 • 9. KolompárRómeó 2010. október 10. 21:22
  „Meseházi elftárs! Az államtitkár mintegy pár hónapja van a helyén, a tározó meg pár évtizede. Nagyon sz@r a duma, monnyá le te.”
 • 8. palimadar 2010. október 10. 21:16
  „Azért Illés van olyan hülye, hogy nem kellene megvárni, míg úgy gondolja lemond. Ki kell rúgni és kész.

  Hogy kezdte? Minden idők legnagyobb környezetszennyezése. Mi van ma? A Marcal alsó szakaszára kezd visszatérni az élet.

  Kipoentírozta, hogy slaggal le lehet mosni a szennyeződést. Mit mondott az MTA kicsit később: Slaggal le lehet mosni. A vöröses szennyeződés nem mérgező.

  Mit mondott tegnap? Bármikor leomolhat a tározó északi fala? Mit tett ma? Odavitte a berepedezett töltésen az újságírókat, hogy közelről lefotózhassák a széles repedéseket.

  Ki ellenőrizte a tározót szeptember 24-én? Az az hatóság, amelynek vezetőjét Illés váltotta le nyár elején és nevezte ki szakterületi ismeretekkel rendelkező személyi titkárát.”
 • 7. kispacni 2010. október 10. 20:56
  „Gyurcsány pl. gyűjtést is kezdett szervezni. Na nem a iszapkárosultaknak, hanem a platformja számára :-(((

  (http://kapcsolat.hu/blog/erkolcs_es_penz)”
 • 6. jozko 2010. október 10. 20:48
  „Az Mszp minden segítséget megad a kormánynak...

  Egészen pontosan mit?

  Porbafingóként az én lehetőségem néhány segítő telefonhívás vagy egy csekély adomány a segélyszámlára.
  Végszükség esetén ennél egy kicsivel még több.
  Azon kívül rendesen fizetem a járandóságaimat, rendelkezzen vele a Költségvetés!

  Igazán akkor érzem igazságosnak a közadakozásból végzett kárenyhítést, ha a felelősök, akik kétségtelenül hatalmasat kaszáltak ezen - és az ilyen- üzleten, most elviszik a balhét és mélyen a zsebükbe nyúlnak!
  Ha egy kisember, egy kisvállalkozó bedől, ellehetetlenül,nincs köztámogatás : game over...

  Elvárható lenne, hogy az elsősegélyt megelőlegezze az állam, de találják meg és kötelezzék kártérítésre a valódi felelősöket!

  Itt emberek haltak meg, nyilvánvalóan emberi mulasztásból!
  Itt évekre /évtizedekre/ elhúzódó természeti katasztrófa van kialakulóban...
  Aki nagyot szakít, viselje a kockázatot!”
 • 5. szilléri 2010. október 10. 18:51
  „Gyurcsány és Kuncze éppen most beszélget az ATV-n !

  Van sport értéke !

  Az összes komcsit ki kéne rendelni takarítani.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a porálarc

Az ÁNTSZ legújabb légszennyezettségi mérései alapján a katasztrófával érintett területeken a levegő portelítettségi mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket. Tovább olvasom