Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Mesterházy jövőhéten tárgyalna, Bajnai még várna

Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőit az MSZP hívja tárgyalásra.
MSZP: érthetetlen, hogy miért kell két hónapot várni Bajnaiékra

Az MSZP érthetetlennek tartja, hogy miért kellene még két hónapot várni arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel - mondta az MTI-nek Török Zsolt. A szocialisták szóvivője a fideszes Kocsis Máté szavaira is reagált, közölte: a demokratikus erők összefognak a kormányváltás érdekében.

Bajnai Gordon pénteken tette közzé azt az írását, amelyikben javasolta, hogy az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett már nyáron kezdjék meg a tárgyalásokat és őszre hozzák tető alá az egyezséget az általa vezetett Együtt-PM szövetség és a szocialista párt között. Erre válaszul Mesterházy Attila, az MSZP elnöke bejelentette, hogy már jövő hétfőre tárgyalásra hívja az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció képviselőit, de Bajnai Gordon ezt az időpontot korainak tartotta.

Török Zsolt az MTI-nek azt mondta, érthetetlen, miért kell még két hónapot várni az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetségre. Ha Bajnai Gordonék valóban megegyezést akarnak, akkor az MSZP már hétfőn várja őket - jelentette ki.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezeket a híreket kommentálva kijelentette: formálódik a rezsicsökkentés-ellenes koalíció, és újra egymásra találtak azok, akik együtt tették tönkre az országot.

Erre válaszul Török Zsolt azt mondta, hogy minden demokratikus erő összefog annak érdekében, hogy "leváltsák és elzavarják az Orbán-rezsimet". Hozzátette: a szocialisták egyébként mindig is támogatták a rezsicsökkentést.

Mesterházy: jövőhéten tárgyalnak az ellenzéki pártok

Mesterházy Attila MSZP-elnök tárgyalásra hívja jövő hétfő délelőttre az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőit, hogy kezdjék meg az egyeztetést a kormányváltáshoz szükséges összefogásról.

A pártelnök ezt pénteken jelentette be újságíróknak azután, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az MTI-nek reggel küldött írásában kezdeményezte: az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már ősszel kössenek egyezséget. A tárgyalások elkezdésének lehetséges időpontjaként június 16-át, Nagy Imre miniszterelnök 1989-es újratemetésének évfordulóját nevezte meg.

Mesterházy Attila nyilatkozatában üdvözölte Bajnai tárgyalási szándékát, és azt javasolta, ne várjanak két hónapot, már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben javasolta: a demokratikus ellenzéki szervezetek kezdjenek szakpolitikai tárgyalásokat, majd állapodjanak meg a közös egyéni jelölt- és listaállításról. Ezen a szándékukon azóta sem változtattak - jegyezte meg, ismét jelezve: a közös listát tartja jó megoldásnak. Bajnai Gordon ugyanis előzőleg úgy foglalt állást: meg kell vizsgálni, hogy a közös vagy a két külön lista ad-e jobb esélyt a kormányváltásra.

Mesterházy Attila azt mondta: örömmel nyugtázta, hogy már Bajnai Gordon is helyesli az egyeztetések elindítását. Hozzátette, az elmúlt hónapokban a választóktól rendre azt a visszajelzést kapta, hogy ne csak beszéljenek az együttműködésről, ne taktikázzanak, ne húzzák az időt, hanem tegyenek is érte.

Szerinte jogos a türelmetlenség, mivel a Fidesz már elkezdte a választási kampányt.

Kitért arra, egyetért vele, hogy előbb a programról, aztán az egyéni jelöltekről, majd a kormányfőjelölt személyéről állapodjanak meg. Ugyanakkor - folytatta - a Bajnai Gordon által javasolt első tárgyalási pontot, a korszakváltás alapelveinek tisztázását "átugorhatják", mivel már tavaly decemberben jelezte Bajnainak, egyetért az Együtt-PM szövetség által megfogalmazottakkal.

Vitakérdés lehet az MSZP és az Együtt-PM között a Demokratikus Koalíció szerepe. Bajnai Gordon ugyanis kétpárti tárgyalásokat javasolt, és úgy fogalmazott: a megállapodást a demokratikus ellenzék két vezető erejének, az MSZP-nek és az Együtt-PM szövetségnek kell megkötnie, ők képviselhetik majd a körülöttük kialakuló szövetségesi rendszert is. Mesterházy Attila viszont azt mondta: az Együtt-PM és a DK képviselőit is várja hétfő délelőtt 10 órára a szocialisták Jókai utcai székházába, de nyitott más helyszínre is.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2013. április 19. 18:10
    „lehet hogy...egyéb vonatkozásban még szűz, de politikailag egy utolsó prosti...akkor miért kéreti magát ?
    pénzért ? Jut eszembe: a MOL és az OTP is rakhatná a pénzünket , teszem azt, a gyermekélelmezési alapba !”
  • 1. x 2013. április 19. 17:28
    „http://www.delmagyar.hu/forum/kosszonjuk_szepen_mszp_ennyi_volt_/32/2002444/?action=kifejt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiai kasztrálásnak vetné alá a nemi erőszakot elkövetőket a Jobbik

Németh Zsolt lépésüket azzal magyarázta, hogy vélekedésük szerint a jelenlegi jogszabályok és… Tovább olvasom