Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mesterházy újra nyilvános vitára hívta Orbánt

Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni! - szólította fel a kormányfőt Mesterházy Attila.
Újra nyilvános vitára hívta a kormányfőt, a Fidesz-KDNP listavezetőjét a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje szerda esti érdi fórumán.

"Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni!" - szólította fel a miniszterelnököt Mesterházy Attila.

A baloldali politikus több mint egyórás beszéde elején azt mondta: Orbán Viktor állítólag a kudarctól akarja megóvni, ezért nem fogadta el a vitára szóló invitálást, de "kár aggódnia".

Az MSZP elnöke - emlékeztetve az 1998-as kampány finisére, amikor Orbán Viktor kihívóként követelte az akkori miniszterelnöktől, hogy nyilvánosan vitassák meg az ország dolgait - hangsúlyozta: ugyanazt a jogot kéri magának a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltjeként most, amit Orbán Viktor egykor kiharcolt.

Mesterházy Attila élesen bírálta a négy évvel ezelőtti ígéreteiről szerinte megfeledkező Fideszt, illetve a Fidesz vezette kabinetet és a kormányfőt. Azt mondta, akárhogy kereste, nem találta a rivális párt programját - szerinte egyelőre még arról sem döntöttek, kell-e program -, csupán a víziónak is beillő fő üzenet hangzik el mindenütt: a rezsiharc.

A legfrissebb programüzenet pedig az: "folytatjuk" - idézte Orbán Viktort a baloldali politikus, és óvta az országot a folytatástól, mert szerinte attól az emberek zömének még rosszabbul menne a sora, mint most.

Mesterházy Attila azt mondta, a rezsicsökkentés nem más, mint a Fidesz-kormány elszúrt gazdaságpolitikájának folyománya, hiszen az áremelésekből, illetve a nagy számban bevezetett új adókból befolyt pénzből adtak vissza valamennyit az embereknek.

A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje kemény kritikával illette az általa "közbeszerzéskirálynak" nevezett Simicska Lajost, s rajta keresztül azt a gyakorlatot, amelynek lényege: ha a pályázni készülő vállalkozók megtudják, hogy Simicska valamelyik cége is indul egy tenderen, akkor inkább visszalépnek.

"Állami szintre emelt korrupció, személyre szabott törvények, erőfölénnyel elvett magán- és vállalkozói tulajdon, a földek és trafikok ellopása, haveri körnek való átjátszása" - sorolta a baloldali összefogás, illetve saját érveit Mesterházy annak alátámasztásául, miért kell ennek a hatalomnak mennie.

Szerinte mennie kellene egyebek mellett az euróárfolyam elrugaszkodása miatt is. A politikus utalt arra: amikor az MSZP kormányzása idején 23 napon át 300 forintot kellett adni egy euróért, az akkor ellenzékben lévő Fidesz, illetve Navracsics Tibor frakcióvezető olyan bizalomvesztésnek nevezte ezt a tényt, amely miatt egy kabinetnek távoznia kell. Most mintha megfeledkeznének akkori kijelentésükről - tette hozzá.

Mesterházy Attila a nagyobbik kormánypárt be nem váltott ígéreteit, illetve negatív teljesítményének bizonyítékait sorolva azt mondta: az államadósság 18 éves csúcson van, a "magas foglalkoztatottság" mögött valójában a 200 ezer közmunkással és a kényszerűségből külföldön dolgozó magyarokkal "feldúsított" adatok állnak, az EU-statisztikák szerint minden harmadik ember szegény, s legalább ennyi éhezik.

Kijelentette: hatvan éve nem volt ilyen rossz az ország szociális helyzete, mint most, miközben az oktatásból és az egészségügyből - az ígéretek ellenére - nagyon sok pénzt vettek ki.

Mesterházy Attila a "kormányváltó erők" terveiről is beszélt. Egyebek között azt ígérte, hogy öt társadalmi csoport mindenképp nyerni fog, ha leváltják a jelenlegi hatalmat. A rokkantnyugdíjasok visszakapják nyugdíjas státusukat, rugalmassá válik a nyugdíjba vonulás, 250 ezer valódi munkahely létesül, 100 ezer forintra nő a minimálbér, csökkennek a mikrovállalkozások terhei, s kevesebbe kerülnek majd az alapvető élelmiszerek. Rövidülnek a kórházi várólisták és teljes egészében megszűnik a gyermekéhezés - tette hozzá.

Mindehhez az kell, hogy az emberek menjenek el szavazni, s voksuk leadásánál induljanak ki az elmúlt négy évben szerzett személyes tapasztalataikból - hangoztatta.

A fórumon felszólaló Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke azt mondta: "nem lehet bezárni a világot egy kalitkába".

Dorosz Dávid, a baloldali összefogás térségbeli országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott: még 18 nap kell, hogy béke legyen, s hogy ne Orbán Viktor mondja meg, ki a magyar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a Skandináv lottó 12. heti nyerőszámai!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 19-én megtartott 12. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom