Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Milyen államfőt szeretne? - állampolgári véleményeket vár az MSZP

Az ellenzéki párt a telefonon és e-mailben érkező véleményeket még a jelölési folyamat ideje alatt nyilvánosságra hozza.
Az MSZP állampolgári javaslatokat, véleményeket vár arra vonatkozóan, hogy milyen karakterű köztársasági elnököt válasszon Schmitt Pál utódjául az Országgyűlés.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán sajtótájékoztatón elmondta: az MSZP "az összes irodáját kinyitja", hogy aki akarja, elmondhassa, milyen államfőt szeretne. A párt infoközpontja pedig összesíti az e témában telefonon és e-mailben érkező véleményeket, majd az összegzést még a jelölési folyamat ideje alatt nyilvánosságra hozzák.

Kitért arra is, hogy kezdeményezésükre szerdán az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselője egyeztetett azokról a kritériumokról, amelyeknek az új köztársasági elnöknek meg kell felelnie. Emlékeztetett rá, hogy elvárásaikról a szocialista párt határozattervezetet készített, ezt átadták a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy ha egyetértenek, közösen adhassák be a parlamentnek.

A határozattervezet szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva ki kell fejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett. Szintén elvárásként fogalmazták meg, hogy szuverén, konszenzuskereső és kompromisszumteremtő személyiség legyen.

Mesterházy Attila azt is elmondta: jövő keddre újabb ötpárti tanácskozást hívnak össze, és erre Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is várják. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormánypárt a korábban várt gyors államfőjelölés helyett várhatóan csak április 16-án nevezi meg jelöltjét, ez pedig szerinte arra enged következtetni, talán a Fidesz is belátta, hogy a leendő köztársasági elnök nem lehet pártkatona.

Arról is beszámolt, hogy az MSZP múlt szombaton megválasztott elnöksége második ülésén, szerdán megtárgyalta, hogy tagjai milyen munkamegosztásban dolgoznak majd, vagyis hogy ki melyik szakpolitikai területért felel, és milyen feladatot vállal. Várhatóan két héten belül ez alapján állítják össze a testület működési szabályzatát.

Az MSZP elnöke azt is elmondta, hogy május 1-jei rendezvényüket szokás szerint a Városligetben tartják majd, fő témája pedig a munkanélküliség, a dolgozói szegénység és szakszervezeti jogérvényesítés lehetősége lesz.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. pepezozo 2012. április 05. 14:24
  „Ha jól emlékszem, az MSZP korábban Szili Katalint jelölte államfőnek, akkor nem volt azzal gondjuk, hogy pártkatona a jelölt.

  Ezt alátámasztandó:

  "Mindent meg kell tenni, hogy Szili Katalin legyen az államfő. Mi ezt megoldjuk"
  << Dátum: 2005. Május. 25, 09:07:16 >>

  ,,Szocialista kormány, -szocialista városvezetés, -szocialista ügyészség, -szocialista rendőrség, -szocialista bíróság, -szocialista jegybanktanács, -szocialista média, -szocialista közvélemény-ferdítő,-szocialista portás,
  -szóval ma már minden szocialista...
  és ebbe az illik bele, hogy -szocialista köztársaságelnöke legyen az országnak." -MSZP-

  "Mindent meg kell tenni, hogy Szili Katalin legyen az államfő. Mi ezt megoldjuk"

  Olyan köztársasági elnöke lesz Magyarországnak, aki a koalíció jelöltje, vagy legalábbis a koalíció egyik pártjáé - mondta Gyurcsány Ferenc hétfő este az Amőba nevű, fiataloknak szóló baloldali játék résztvevőivel beszélgetve.
  "Azért kell mindent megtenni, hogy Szili Katalin legyen az államfő. Mi ezt megoldjuk" - jelentette ki.
  http://www.nol.hu/cikk/363501/

  Úgyhogy most (is) hallgassanak.”
 • 37. Mike3 2012. április 05. 12:18
  „21: ugye csak viccelsz? Sauron a befutó!”
 • 36. gondolom 2012. április 05. 11:58
  „Bárki aki megkérdöjelezi a jelölés jogosultságot akárkitől az nincs tisztába a demokráciáról,vagy alkoholista ,elmebeteg.Lehetne jelölt egy azért a jogban járatos személy csak ne kötödjön konkréten pártokhoz.Az ilyen beteg beirók mint dara,doboi,igazság....fa....k józanodjanak ki és úgy irjanak.”
 • 35. igazságkereső 2012. április 05. 11:35
  „A köztársasági elnök ajánlása, megválasztása sokkal komolyabb annál, mintsem az MSZP bármit is nyilatkozik erről.Ez a párt a belőle kivált DK-val korábbi erkölcse, a nemzettel szemben viselt tevékenysége oly annyira erodálta a két szervezetet, hogy a helyükben lényegesen kisebb arccal kellene a nagyérdemű elé kiállni! Ajánlásom már meg tettem korábban, és visszavonhatatlanul fenntartom véleményem arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi teljesen lejáratódott politikai és gazdasági szférában a nemzetet a leghitelesebben összefogni csak egy olyan tudós, intelligens ember képes,mint a Magyar Tudományos Akadémia közel-múltig volt elnöke, Acd.Prof.Dr.Vizy E. Szilveszter lenne képes,mert a társadalom már csak hiteles embert képes és bír elfogadni! Ezért javaslom a tudós személyt a lista első helyére felvenni és nem csak beszélni róla.A társadalmunk is megnyugodna ebben a politikailag zaklatott és korábban gazdaságilag és pénzügyileg teljesen tönkretett országunkban!!”
 • 34. DobóI 2012. április 05. 09:57
  „Az MSZP csak abban a témában gyűjtsön véleményeket, hogy nekik milyen börtön igazgatót kellene választani...”
 • 33. dara 2012. április 05. 08:29
  „A szekfüsők ne tegyenek semmit, ha esetleg jelölnek valakit az is lejárató kampánnyal ér fel.Azzal a hatalmas politikai súllyal amivel bírnak inkább a politikai edzőterembe koptassák a kilincset.”
 • 32. USB 2012. április 05. 08:24
  „http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA
  Bárkit közülük”
 • 31. szentmiki 2012. április 05. 08:13
  „ha a meleg komzsigányok ellenzik, már jó....”
 • 30. lamatic 2012. április 05. 07:52
  „Dolgosat!!!”
 • 29. vasi 2012. április 05. 07:32
  „Egye fene! Elvállalom én a köztársasági elnöki tisztséget. :D”
 • 28. joy 2012. április 05. 06:31
  „Pártfüggetlen, tisztelhető EMBERT!”
 • 27. zest 2012. április 05. 01:03
  „Hát... én egy ilyen VALAKIT tudnék elképzelni:

  Batsányi János: Bíztatás

  A Hazáért élni, szenvedni, s jót tenni,
  Ügye mellett önként s bátran bajra menni,
  Kárt, veszélyt, rabságot érte fel sem venni,
  S minden áldozatra mindenha kész lenni -

  Barátom! oly dolgok, mellyek az embernek
  Dicsőség mezején oszlopot emelnek,
  S mellyekért (bár, míg élsz, sokan nem kedvelnek)
  A Jók sírodban is áldanak tisztelnek.”
 • 26. öregvegyész 2012. április 04. 23:46
  „Egy Habsburgot.”
 • 25. booo 2012. április 04. 21:40
  „Én Gojko Mitic-et javasolnám !”
 • 24. igazságkereső 2012. április 04. 21:37
  „A komolytalanságot kerülendő, egyértelmű, hogy végre egy intelligens, széles látókörű, művelt és nagy tudású ember legyen, akire Magyarország lakossága felfigyel és respektál. Ilyen ember többek között a világ-és nemzetközi hírű tudós, agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia közel-múltig volt elnöke, Acd.Prof.Dr. vizy E. Szilveszter, aki tekintélyével, nagy tudásával helyre tudja állítani az ország 2002-2010 között súlyosan megtépázott tekintélyét! A ki komolyan gondolja azt,hogy a köztársasági elnök magát Magyarországot testesíti meg világ-és nemzetközi viszonylatban, akkor Vizy akadémikus professzor úr az!”
 • 23. Commander-V2 2012. április 04. 20:48
  „1) Legyen Fidesz alapító, de legalább Áder János bejárónője.
  2) Legyen aláírt alaptörvénye.
  3) Szólítsa Schmitt Pált doktor úrnak, ne legyen HVG előfizetése.
  4) Tudjon bólogatni, aláírni, olvasni.
  5) Ne legyen szakdolgozata, se doktori értekezése.”
 • 22. sobrij1 2012. április 04. 20:45
  „Én azt szeretném, ha a politikusok eltűnnének.”
 • 21. Buvana 2012. április 04. 20:25
  „Szürke Gandalf for president!”
 • 20. vimvirepellere 2012. április 04. 20:13
  „Gil-galad, Elendil vagy Robert Fico.”
 • 19. zémann 2012. április 04. 20:05
  „VV. Alekoszt.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem üzemel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja

A portál az új köztársasági elnök megválasztását követően indul újra. Tovább olvasom