Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Minimálbér: 100 ezer fölött lenne fair

Mint az elmúlt hetek híradásai is rávilágítottak, a jövedelmek felső határa a csillagos ég, az alsó határa azonban nagyon is földközeli. Olyannyira, hogy a legkisebb, törvényesen adható bérből nem lehet megélni – a Központi Statisztikai Hivatal szerint sem.
Magukért beszélnek a számok: a minimálbér nyomába sem ér a létminimumnak, s ezen az sem változtatott volna lényegesen, ha a munkaadók elfogadták volna a munkavállalók 80 ezer forintos ajánlatát az országos érdekegyeztetésen.

A minimálbér és a létminimum fogalmából szervesen következne, hogy a minimálbér legalábbis elérje a létminimumot, ám ez a gyakorlatban mégsem történik így - írja az fn.hu.

Sokan keresnek keveset

A minimálbér környékén keresők csaknem a munkavállalók egyharmadát teszik ki. A kormányzat által használt statisztikák szerint a versenyszférában a minimálbér és a 100 ezer forint közötti jövedelemsávban található a munkavállalók 30 százaléka.

Egyes politikusok időről időre arra utalnak nyilatkozataikban, hogy a minimálbér közelében keresők jelentős része „zsebbe kapja" a fizetését. Így könnyen az a benyomás keletkezhet, hogy a minimálbér környékén keresők tulajdonképpen adóelkerülők.

100 ezer fölött lenne fair?
100 ezer fölött lenne fair?

A valóság azonban más. Általában elmondható, hogy a nagyobb vállalatoknál a fizetések is magasabbak, de a mezőgazdaság, a könnyűipar, a kiskereskedelem olyan szektorok, ahol a legnagyobb, legtőkeerősebb vállalatoknál is meglehetősen alacsony a bérszínvonal. Az ezekben a szektorokban dolgozók közül sokan biztos hogy valóban a minimálbér környékén keresnek – tudtuk meg Adler Judittól, a GKI kutatójától.

Nyomott a magyar bérszínvonal

Nemcsak a minimálbér alacsony, általában véve nyomott a magyar bérszínvonal – mondta Adler Judit. Sokan gondolják, hogy az alacsonyan tartott bérek versenyképességi előnyökkel járnak, s segítenek megőrizni a foglalkoztatottságot. Valójában azonban itt nincsenek szoros összefüggések, s ez a stratégia hosszabb távon visszaüt. A színvonalas, termelékeny munka nem fér össze tartósan az alacsony bérszínvonallal – vélte a kutató.

A vállalkozások érdekvédői gyakran érvelnek azzal a minimálbéremelés - sőt, általában a minimálbér - ellen, hogy nem tudják kigazdálkodni a többletköltségeket. A másik gyakori érv - amelyet egyes, liberális elveket valló közgazdászok hangoztatnak -, hogy miért fizessen a vállalkozó többet annál, mint amit a munka ér. Ha a munka értéke nem éri el a minimálbér értékét, akkor miért kellene akár a minimálbért kifizetni - kérdezik e közgazdászok. (Többek között így vélekedik e kérdésről Simor András jegybankelnök is, akinek egyébként a fizetése több mint duplája az amerikai jegybankelnökének - bár ez elvi szempontból természetesen mellékes.)

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. ősmagyar 2009. október 16. 12:34
  „100 ezer felett? Mennyivel talán 200 nettó az fer lenne ha én egymagam nevelem 3 gyermekem ahhoz legalább 200 kellene de még a fele sincs meg így csak azt tudom mondani nekik,hogy nincs rá pénz! Hitel törlesztés rezsi az több mint 60 ezer! és még élni is kellene valamiből”
 • 58. 48fremail 2009. október 12. 13:37
  „Végkielégítés mminimum 100 millió”
 • 57. Beth 2009. október 11. 20:39
  „Majd ha minden vállalkozó tisztességesen befizet mindent az állam felé, no majd akkor lesz kánaán...
  Nem egy ilyen vállalkozót ismerek. Sajnos.”
 • 56. Logaritmus 2009. október 09. 09:28
  „56. hozzászólás XDMuffin: teljesen jogos, így van. Viszont akkor a nyugdíjrendszer és az egészségügyi rendszer garantáltan összeomlana.”
 • 55. XDMuffin 2009. október 09. 09:21
  „Ha az állam nem húzna le ugyanannyit a munkáltatótól, amennyit az a melósnak fizet, talán lenne kedvük 100 e. felett fizetni.”
 • 54. flexsnake 2009. október 09. 05:16
  „moderálva”
 • 53. Sziszifusz 2009. október 09. 03:43
  „Íme a tényleges megoldás:
  "A Lisszaboni szerződés eltörli a határokat, megszünteti a tőke be -és kivitel korlátozását (teljes felvásárlás, főleg a 2011-es földmoratórium megszűnésével), egységes pályáztatási feltételek (hogyan lehetne versenyképes az eddig negyedakkora támogatással rendelkező magyar termelő a francia, holland, vagy dán termelőkkel szemben?)! A minimálbér az Unió tagországaiban fizetett legalacsonyabb bér lehet (a Lettországi minimálbér fele a hazainak)!"”
 • 52. cselac 2009. október 09. 02:00
  „Lózung...az ész- és logikus érvekre csak üres petárdákat tudsz pufogtatni...aztán a magyar népet szaporítottad-e már? :)”
 • 51. Logaritmus 2009. október 08. 23:31
  „Hala az egnek 30 akarhany eves koromban ott tartok, hogy a magam ura lehetek, a fizetesem nem attol fugg, hogy mennyi a minimalber. A vallalkozasom jovojet befolyasolja, mert ha emelik a minimalbert, majd nem veszek fel uj munkatarsat vagy felveszek, de akkor emelnem kell az arat es a sok megemelt minimalberu ember csak par hetig orulhet a plusz par ezer Ft-tobb fizetesenek, mert pont annyival nonek az arak. Lehet buveszkedni a minimalberrel, lathatoen az emberek egy resze fogekony es naivan hisz ebben a dologban. De a gazdasagi torvenyeket a politikai akarat csak ideig-oraig irhatja felul, es nagy arat kell a vegen fizetni. Magasabb fizetes, ami nem inflalodik el, kizarolag magasabb gazdasagi teljesitmenybol szulethet, nem pedig egy kormanyulesen kitalalt minimalber emelestol.”
 • 50. Zsoltee0716 2009. október 08. 21:11
  „Nem rég volt!
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/alom_marad_a_80_ezres_minimalber/2117701/”
 • 49. Zsoltee0716 2009. október 08. 21:07
  „Talán példát kellene venni az Osztrákoktól avagy Németo.-tól hogy hogyan kell ezt csinálni!
  Valóban rossz hogy a kiadásainkat emelik( egy vállalkozás kiadásai is ide tartoznak) a bevételt meg szinten tartják, minimum szinten!
  Vállalkozás ne a dolgozóin sporoljon, hanem vevők/szolgáltatás cserébe kell kicsit többet kérni! Akinek kell az a hajvágás az 2500ft-ot is kifizet érte!
  Órabéres vagyok, tőlem 9350ft-ot vonnak összesen(TB, magánnyudíj stb)!
  Írom ami a papíron van:
  Adókedvezmények: adójóváírás 9900
  Munkáltatót terhelő járulékok és kifizetői SZJA:
  Tb járulék(startkártya(0,15,25%) 8250ft

  Bruttó bér az 150eft-nak kellene lenni ahhoz, hogy nettó 100eft-ot kapjunk(168 munkaóra)!
  http://www.nettober.com/
  De mint tudjuk itt Mo-on is régiónként/cégenként változó a bér ugyanazon munkáért!”
 • 48. spaceboy 2009. október 08. 21:03
  „A masik "kozgazdanak"(Konrad) uzennem, hogy azon egyeni vallakozokon kivul akik csak onmaguk foglalkoztatoi, miden egyeb esetben a munkavallalok termelik a vallakozo altal "elszarhato" penzt!”
 • 47. zoltankis 2009. október 08. 20:55
  „Rozsdás : ameddíg a társadalom újratermelődéséhez nem elégséges ... olvassál nem labanc írásokat. Azt terjesztik, kell a hely az új honfoglalóknak, tehát állítólag vannak olyanok, akiknek az az érdeke, hogy csökkenjen Magyarország lakossága. Hogy ez igaz-e azt nem tudni, de tény, hogy az 1960-as 10,630 miliióból mára jóval a 10 millió alatt vagyunk. (A születések/elhalálozások adatait rendszeresen hamisítják a népvándorlás becsült pozítív "egyenlegével")”
 • 46. spaceboy 2009. október 08. 20:54
  „A legnagyobb baj, hogy itt egyes botcsinalta kozgazdasz mikrovallakozo fodraszok(lasd L. ur), Kinaval meg Torokorszaggal akarnak versenyezni , mondjuk Ausztria vagy Slovenia helyett!”
 • 45. TrombiFrédi 2009. október 08. 20:54
  „Jó lenne, ha úgy lenne!!!:)”
 • 44. Konrad 2009. október 08. 20:51
  „Logaritmus, nem fogják megérteni. Aki nem maga termeli az elkölthető pénzt, hanem munkavállaló, az sosem érti meg, hogy a vállalkozó nem szarja a pénzt...”
 • 43. Rozsdás 2009. október 08. 20:42
  „Több szempontból lehet vizsgálni a minimálbért,de ameddíg a társadalom újratermelődéséhez nem elégséges addig az ellenérvek nem érnek semmit!!!!”
 • 42. zoltankis 2009. október 08. 20:40
  „Logaritmus: egyszerűbb lenne mindenkinak, ha csak annyit írnál be, hogy nem értesz hozzá. Nem kellene másoknak feleslegesen tölteni idejüket az okfejtéseid olvasásával. A fodrászos példád is úgy hülyeség, ahogy van. A fodrász bevétele attól függ, hányan hajlandóak idöszakonként levágatni a hajukat (Ja szóljon már valaki a Kövér Lacának, hogy a Gyurcsányi már nem miniszterelnök, nyugodtan levágathatja a haját) Ha magasabb a bérszínvonal, akkor a kuncsaftokat is jobban meg lehet vágni, tehát még az is lehet, hogy új alkalmazottra is telne, meg még a profit is növekedne, ugyanannyi vendég mellett. Ezt mantrázzák jobbról a fene tudja, hány éve. Munkahelyteremtés ösztönzése adócsökkentéssel, meg egyebek. Még mielőtt elkezdene bárki pocskondiázni a csökkenő adókulcs, növekvő összes adóbevétel témakörben, az keresse meg a démon Nauru topikot, ahol még 2008 nyarán levezettem, hogy az adóemelések következtében államcsőd várható.”
 • 41. zoltankis 2009. október 08. 20:31
  „Az alacsony minimálbér hasznos azoknak, akiknek nagy számú, rutinfeladatnak számító élőmunkaerőre van szüksége. Ez így értelmetlen. (lehet, hogy a többi része is) Javítva:

  Az alacsony minimálbér hasznos azoknak, akiknek nagy számú, rutinfeladatnak számító tevékenységet végző élőmunkaerőre van szüksége.”
 • 40. Logaritmus 2009. október 08. 20:29
  „"Lefelé azonban csak addig vihetik, ameddig a törvények engedik. Ez a minimálbér"

  Ez a jog által megállapított legalacsonyabb szint. Ettől a közgazdasági eltérhet. Jelen állás szerint a közgazdasági minimálbér a jogi alatt lehet, hiszen sok cég azért küldi el a dolgozóit, mert a minimálbért nem tudja megfizetni, feketén meg nem meri alkalmazni az illetőt.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus: meghalt a harmadik áldozat

Meghalt az új típusú influenza harmadik magyarországi áldozata - jelentette be az egészségügyi… Tovább olvasom