Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Miniszteri rendelet a pálinka-versenyek megrendezéséről

Budapest - A jövő évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny megrendezésére december 1-31. között lehet pályázni - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája kedden az MTI-t.
A vidékfejlesztési tárca közleménye emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozta az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél az volt, hogy nemzeti italként számon tartott pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel lehessen megerősíteni.

A Pálinka Nemzeti Tanács a miniszteri rendelet érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amelyre az ország egész területéről származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-31. között lehet pályázni.

Azért, hogy a megmérettetés rangját és jelentőségét biztosítsák, más verseny nem viselheti az "országos", "nemzeti", "hazai" vagy a "magyar" megnevezést. Kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenyét.

Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt.

A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Ők az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg - tartalmazza a közlemény.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adománygyűjtés a rászorulók megsegítésére

Budapest - Adományt gyűjtenek pénteken és szombaton három kereskedelmi lánc üzleteiben a rászorulók,… Tovább olvasom