Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Módosul a Btk. az ˝egyenruhás bűnözés˝ miatt

Módosította az Országgyűlés hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.), ami a kormányzat indoklása szerint az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt volt szükséges.
A kormány Btk.-módosítási javaslatára 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. A javaslatot támogatta az MSZP és az LMP is, a Jobbik viszont elutasította azt.

A megszavazott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Emellett a Btk. kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy szankcionálható az is, aki a helyi polgárőrszervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a szervezet a polgárőrségtörvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az Országgyűlés a jogszabály sürgős kihirdetésére kérte a köztársasági elnököt.

A javaslat indoklásában az előterjesztő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt írta: a jogállam nem engedheti meg magának, hogy a közbiztonság fenntartására vonatkozó állami monopóliumot civil szerveződések erre vonatkozó törvényi felhatalmazás hiányában mindenféle állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve szervezzék. "Elszaporodtak azok a magatartások, amelyek ugyan nem érik el a közösség tagja elleni erőszak tényállásában jelenleg szankcionált erőszak mértékét, azonban az egyes nemzeti, etnikai, faji, vallási csoportok tagjaiban jogos félelmet, riadalmat keltenek, ezzel etnikai feszültséget szítva" - mutatott rá a tárcavezető, hozzátéve, hogy e jelenségekkel szembeni határozott fellépés érdekében szükséges a Btk. módosítása.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a múlt szerdai kormányülés után tartott tájékoztatóján azt mondta, a Btk. szigorítását azzal összefüggésben kezdeményezi a kabinet, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon. Az "egyenruhás bűnözés" jellemzője - folytatta -, hogy egyenruhát jogosulatlanul viselő vagy különböző hatóságok egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek csoportosan követik el azt. "Akik ilyen egyenruhában járkálnak, akik úgy tesznek, mintha joguk lenne bármilyen intézkedésre, joguk lenne bármilyen módon fellépni másokkal szemben, (...) egészen egyszerűen bűnözők, rendbontók", és Magyarországon egy új bűnözési formát jelenítenek meg - mondta a szóvivő, hozzáfűzve, a kormány nem hagyja, hogy ez a bűnözési forma elharapóddzon.

Olvasóink írták

 • 8. stefi54 2011. június 14. 02:01
  „A cigányság ellen elkövetett bűncselekmények száma,eltörpül a cigányság által,a többségi közösség kárára elkövetett bűncselekmények számához képest. Olyankor miért nem kiált egy ujságíró sem az Ombdusmanért. Tudomásom szerint nem a cigánybűnözés elősegítésére hozták létre ezt az intézményt. Vagy igen?
  Az Ok-okozat nem fordult meg,az mindig is így volt fordulva,csak mostanában,valahogy úgy magyarázzák félre a dolgokat ebben a témában,mintha mos fordult volna át.
  Pedig aki nap mint nap velük egy területen él,a legtöbb ember olyan szerencsétlen hogy igen,az tudja hogy szó sincs fordulatról.”
 • 7. dodó 2011. május 03. 11:30
  „"(...)Szükségképpen fölmerül ugyanakkor a kérdés: lehetséges, hogy ezen minden mértéket elvesztő kormányzati felelőtlenség alapja az, hogy csak egyszerűen dilettáns amatőrökkel van dolgunk, akik rettegnek a liberális sajtócsahosoktól? Vagy épp tudatos etnikai uszításnak engednek teret kormányzati szinten? Nem, annyira naivak nem lehetünk, hogy az első feltételezéssel akár csak egy pillanatig is foglalkozzunk. Fel kell tennünk a politika alapvető kérdését: Cui prodest? Azaz: kinek használ? Egészen pontosan kiknek az érdekében történik mindez?
  Itt az idő, hogy végre kimondjuk: izraeli honfoglalás zajlik hazánkban. Ez tény, bizonyítékul elég csak az izraeli tőkebefektetések, ingatlanfejlesztések gyakorlatilag kizárólagos magyarországi egyeduralmára gondolnunk. S ennek egyfajta biológiai fegyvere a cigányság. Eszközként használják őket a magyarság ellen, csakúgy, - hogy egy kézenfekvő hasonlattal éljünk - mint a hókotró a homloktoló lapátot. (Lásd: élet minden területén velük szemben alkalmazott pozitív diszkrimináció, a média egyoldalúsága, hazudozása, a segélyrendszer, stb.) Az izraeli honfoglalás magyarországi kiszolgálói - a kapott ukáznak megfelelően - nem engedhetik meg, hogy ezen fegyver ellen az őslakosság bármilyen módon is védekezzen, minden részletre kiterjedően megtiltva az önvédelem jogát fittyet hányva saját "forradalmi kétharmados" alkotmányukra. A nyilvánvaló cél végső soron egy olyan polgárháború-közeli állapot fenntartása, amely szükség esetén rendkívüli állapot bevezetését is maga után vonhatja, felszámolva ezzel az őshonos államalkotó nemzet önszerveződő ellenállásának utolsó morzsáit is. Épp ezért létfontosságú, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a valódi, háttérből irányító ellenség kilétét és azt, hogy a tét Magyarország földjének, víz- és más természeti kincseinek birtoklása, melyek szintén nem kaphattak - a menetrendszerű hangzatos-fanfáros népámító orbáni ígéretek ellenére - alkotmányos védelmet.(...)
  /Hegedűs Lorántné ogy-i képviselő/”
 • 6. bánki 2011. május 03. 08:54
  „Ok- okozat már megint megfordult !”
 • 5. Jozsoci 2011. május 03. 07:49
  „Igen! szigorúan büntessék azokat, akik riadalmat keltenek a magyar közösség körében.”
 • 4. szegarazs 2011. május 02. 22:32
  „"büntethető az, aki kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít,"

  Öööö.... akkor a cigányságot úgy cakkumpakk le kéne csukni, nem?”
 • 3. deszkás 2011. május 02. 21:57
  „A jelenlegi illetve most már a volt Btk is büntette ezen cselekményeket(192 paragrafus) jól körül irtan csak hát a végrehajtók (rendőrség,ügyészség) nem merte meglépni. De a máig érvényes Párizsi békeszerződés is pontosan ezt tiltotta! Akarom vagy nem akarom használni ez a mai döntésre is vonatkozik a "végrehajtók"-nak. És a fogalom! A szolgálatban ill azonkivül elkövetett rendőr bűncselekmény akkor mi ha EZ AZ EGYENRUHÁS BŰNÖZÉS? De biztos lesz olyan kommentelő aki idetéved a Sukóró cikkről és esetleg kötelet akasztást emleget.”
 • 2. radic 2011. május 02. 21:04
  „Ha nincsen cigány bűnözés, akkor nincsen egyenruhás bűnözés sem.”
 • 1. maros50 2011. május 02. 20:29
  „Köszönöm a kormánynak és minden felelössen gondolkodó pártnak,hogy a btk.modosításával az" egyenruhás bünözés"-nek megállljt parancsoltak.A kormány ezzel a lépésével történelmet írt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóhajóval oltottak tüzet a Margit hídnál

Tűzoltóhajóval oltottak tüzet a Margit hídnál hétfőn kora este; a budai hídfőnél egy faállványzat… Tovább olvasom