Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Módosul a gépjármű átírás júliust elsején

Az okmányirodák július elsejét követően nem írják át azokat a járműveket, amelyek adás-vételét nem a megfelelő tartalmú, teljes bizonyítóerejű magánokirattal igazolja az új tulajdonos - hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).
A teljes bizonyító erejű magánokirat többféle lehet. Az első az, ha az iratot a magánszemély maga írta - kézzel, és nem géppel - majd aláírta. Miután az adásvételi szerződés kétoldalú jogügylet, így azt elég gépelni, majd a feleknek aláírniuk, de az aláírás tényét - hogy nem más írta alá azt - két tanúnak kell igazolnia az okiraton. Emellett közjegyző hitelesítheti, ügyvéd ellenjegyezheti az okiratokat, ilyenkor nincs szükség tanúra.

A jármű adásvételi szerződések eddig is többnyire két tanúval készültek, de nem volt olyan kötött tartalmuk, mint ez év elejétől. A közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény viszont előírja - ez év elejétől - a kötelező tartalmat, a végrehajtásáról szóló kormányrendelet viszont megengedi, hogy július 1-ig liberális legyen az okmányiroda. Azt követően sem új forgalmit, sem pedig törzskönyvet nem lehet kiadni, ha nem megfelelő tartalmú a szerződés.

A törvény a szerződés tartalmát úgy határozza meg, hogy tartalmaznia kell az eladó és a vevő személyi adatait, ide értve a lakcímet is, valamint a műszaki adatokat. A végrehajtási rendelet ettől jóval hosszabb, szerepel benne az előbbieken túl a vételár, a forgalmi engedély és a törzskönyv száma, a vevő birtokba kerülésének - a jármű átadásának - időpontja, a szerződés hatálybalépésének napja, továbbá a felek nyilatkozata, amely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn - 15 napon - belül. Végül pedig a szerződésben szerelnie kell a felek nyilatkozatának arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

A közlemény kiemeli, hogy a kötelező tartalmi elemek hiányában nem kerülhet sor az új törzskönyv, illetve az új forgalmi engedély kiadására.

A feltételeknek megfelelő szerződésminták megtalálhatók és letölthetők a KEK KH www.nyilvantarto.hu honlapjáról.

Olvasóink írták

 • 15. szilléri 2010. június 27. 08:01
  „Újabb több száz jogásznak adunk munkát !”
 • 14. kisskata51 2010. június 27. 07:11
  „Nagyon jó az elképzelés, végre az autó és motor kupecek akik behozzák a külföldi jművet fizetni fognak adót, ha eladják az addig nagyra csodált jművet. Gusztustalan az, hogy ezer vagy kétezer eurós kocsit/mocit a honfitársainknak jóval többért eladják.Persze arról elfeledkeznek, hogy az szja-ban ezt be kellene vallani. Na ez a c...kodás.”
 • 13. qrumpli 2010. június 27. 04:40
  „És aki nem tud irni olvasni?
  A szeginyek?
  Megint egy rásszizmus!”
 • 12. TomeeFiesta 2010. június 26. 23:13
  „na megint az autósokat szívatják....”
 • 11. Filctoll 2010. június 26. 21:39
  „"Végül pedig a szerződésben szerelnie kell a felek nyilatkozatának arról," Ki szerel és mit? O.o
  Nagyon helyes a szigorítás! Én még ujjlenyomatot is vennék a tanúktól hogy azok a tanúk tényleg tanúk-e és erről is egy 2 tanúval aláírt papírt kelljen felmutatni.
  Ahogy ismerem a honfitársaim egy részét, 2-őt alszanak egyesek erre a rendelkezésre és kinyitnak egy újabb kiskaput.
  Eddig is sokan üzembentartóit kötnek adás-vételi helyett. Igy máris megspórolják az átírás költségeit. idős kocsiknál ez a divat ha jól tudom.
  Egyszer elgondolkodhatna már valaki szakértő hogy ezeket a rém összegeket amelyeket adás-vételkor le kell gombolni az Állam felé nem-e le kéne 1 illetékre csökkenteni. Akkor nem keresnék az emberek a kiskaput és eltünnének a külföldi rendszámtáblás járművek is az utakról.”
 • 10. conair2 2010. június 26. 21:04
  „Közjegyző, vagy ügyvéd ellenjegyzése csak akkor kell ha nincs két tanu. A vételár beleírásával inkább a vagyont akarják nyomon követni? Inkább arról olvastam volna, hogy eltörlik a eredetiség vizsgát aminek semmi értelme sincs, hisz a lopott autó 3 óra van darabjaira van szétbontva. Azért durva, hogy 50-60 rongy nem takar be egy átírási procedúra papírmunkáját. Ha leszervízelteted a kocsit 150-200 még rájön a kocsi vételárára.”
 • 9. spiler 2010. június 26. 20:51
  „valami kiskapu biztos van. vagy fizetni kell, vagy ügyvéd kell...... A REND ELLEN NINCS KIFOGÁSOM....csak hogy-hogy most.........fiuknak nincs pénz,VAGY VÉGRE REND LESZ..... DE MIVAN A SK,D,A, RENDSZÁMÚ kocsikkal”
 • 8. FűzfaVessző 2010. június 26. 19:46
  „Semmi probléma, eddig is nyomtatvány kitöltésével (eddig három példány ezután négy),két tanú hitelesítésével kötöttünk adásvételi szerződést .A szerződésnek ezek után több adatot kell tartalmazni a szerződőfelekre nézve ez így természetes.Az egyenesúton járóknak ez ezek után sem fog gondot jelenteni.Remélhetőleg megszűnik a" következménynélküliség "jelző ebben az országban.
  F.V.”
 • 7. KamuNeni 2010. június 26. 15:41
  „Ez mind buntetesekre es adozasra megy ki semmi masra. Aljassag szemet egy banda az biztos”
 • 6. jozko 2010. június 26. 14:49
  „Lőttek az illeték elsumákolásnak?”
 • 5. deszkás 2010. június 26. 12:07
  „VARADIPAL! Várd ki a végét. Az ingatlan eladásoknál is igy kezdődött! A rend ellen semmi kifogásom csakhogy mig a gyoshajtásoknák azonosithatatlan(!) a hátsó rendszámon messziről viritó 5-8éves matricákat stb stb látok azért kinyilik a bicska a...”
 • 4. KolompárRómeó 2010. június 26. 11:49
  „"júliust elsején"? Az milyen?

  A felek nyilatkozata pedig hogyan tud szerelni?”
 • 3. klj_54 2010. június 26. 10:38
  „Hogyan tegyük még lehetetlenebbé 10 millió alárendelt cseléd életét?
  Az a 10 millió cseléd csak azért van, hogy a magosságos hivatal minden kénye kedvét kiszolgálja, azt lesse!”
 • 2. varadipal 2010. június 26. 10:35
  „1., Léces!Nem kell sem ügyvéd, sem közjegyző ha van két tanu. A szerződési kötöttség mind az eladót, mind a vevőt védi. Túl sok esetben feledkeznek meg az átiratási kötelezettségről,mert az pénzbe kerül és túl sok régi tulajdonos kapja a csekket a gyorshajtásért, amit már a vevő követett el. A vevő meg nem felel a hatálybalépés előtti cselekményekért.Nagyon helyes, legyen rend. Ez a rendelkezés csak a zavarosban halászókat zavarja.”
 • 1. deszkás 2010. június 26. 10:28
  „Majd egyszer nézze meg valaki hogy a teljes jogú EU-s román forgalmi engedélyek milyenek.Kiemelt városonként megyénként eltérő(!) silány minőségű 100féle okmányokat. Itt mindig ki kell valami szarságot találni leginkább ügyvédhez kötve hogy ez aztán meg aztán.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik az országos rendőrfőkapitány két helyettese is

A Népszabadság értesülése szerint nemcsak az országos rendőrfőkapitány, hanem két helyettese és több… Tovább olvasom