Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Most nem lesznek átfogó intézményi reformok

Nincs reform, ha az emberek nem értik, és nem támogatják azokat, és csak a miniszterelnök bátor - hangoztatta Gyurcsány Ferenc "Az Este" című műsorban.
A kormányfő szerint az átalakításoknak ebben a szakaszában nem lesznek olyan átfogó intézményi reformok, mint például az egészségügy, az oktatási rendszer, vagy az igazgatási rendszer megújítása. Ez pont ahhoz vezetne ugyanis, amit a kormány el szeretne kerülni: elbocsátásokhoz. Az intézményi reformokat csak az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszer most bejelentett átalakítása után lehet elkezdeni, mert ezek után fog elindulni a növekedés - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió "Az Este" című műsorában kedden.

A kormányfő arra a kérdésre, hogyan tudják majd keresztülvinni a tervezett átalakításokat a parlamenten, elmondta: elsősorban az ország lakosságát kell ehhez megnyerni, valamint a két kisebbik ellenzéki pártra is számít ebben, mivel indoklása szerint ezek a pártok már régóta ilyen reformokat sürgettek. Arra az elmúlt napokban elhangzott kritikára, miszerint az átalakítások bátortalanok, a miniszterelnök úgy reagált: nem bátorság kérdése, hogy milyen változások lesznek az országban. Engedni kell az országnak, hogy felkészüljön a változásokra. Gyurcsány Ferenc a műsorban azt mondta: a vagyonadót ez a kormány be fogja vezetni. Hamarosan elkészítik az ide kapcsolódó jogszabályt, majd 2009 közepe és 2010 vége között megtörténik a vagyonok, elsősorban az ingatlanok felmérése, 2011-től kezdve pedig három év alatt fokozatosan bevezetik az új terhet.

A miniszterelnök a műsorban nem kívánta elárulni, pontosan honnan teremtik elő a költségvetésből hiányzó 200 milliárd forint fennmaradó részét. Mint ismeretes, 60 milliárd forintot a minisztériumoktól vonnak el, a maradék sorsáról azonban Gyurcsány Ferenc itt nem kívánt beszélni. Elmondása szerint még a héten lesz részletes döntés az üggyel kapcsolatban. A hiány viszont várhatóan nem fog nőni. A GDP a legrosszabb előrejelzések szerint mínusz 3,5 százalék körül alakulhat, a hiány azonban még ebben az esetben is 3 százalék alatt marad, körülbelül 2,9 százalék lehet - tette hozzá a kormányfő.

Az élelmiszerek áfájának csökkentéséről azt mondta Gyurcsány Ferenc: képtelenség szabályozni, hogy melyik élelmiszer melyik kategóriába kerüljön. Ha pedig az élelmiszerek teljes körénél alacsonyabb lenne az áfakulcs, utána szinte mindent - például számos szolgáltatást is - meg lehetne indokolni, miért kerüljön ugyanebbe a kategóriába. Ezt pillanatok alatt megszavazná a parlament, mert jól hangzana a választóknak, és egy pillanat alatt dőzsölni fog a felelőtlenség - fogalmazott a kormányfő. A kormányfő elmondta még: a forint árfolyama már most is rendkívül magas, de be lehet avatkozni azzal, hogy olyan gazdaságpolitikát folytatnak, amelyet a piacok üdvözölnek. Egy keddi elemzés szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy a mostani reformok után akár már idén beléphet az eurózóna előszobájába - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Olvasóink írták

 • 9. bespin 2009. február 18. 17:36
  „Az a baj, hogy az intézményi reformok során annyi végkielégítést kellene fizetni, hogy jobban megéri még állományban tartani a léhűtő minisztériumi és egyéb dolgozókat.
  Mielőtt anyázás lenne, nem az ápolókra, nem a tűzoltókra,mentősökre,rendőrökre értettem az egyéb dolgozókat!Vén trotty professzorok, akik még 75 évesen állományban vannak, azért benne lennének remélem!”
 • 8. kovacsné 2009. február 18. 16:01
  „országhatárt lezárni, (tranzitforgalom a határnál leteheti az útdíjat)
  euból kilépni azonnal, (a saját terményeinkből enni, inni)
  teljes vagyonelkobzás az elmúlt évtizedek minden árulójától, aki nem építette, gazdagította ezt az országot,
  a befolyt összegből újraépíteni a lerombolt, lepusztulni hagyott nyereséges gyárainkat,
  munkát adni az újraépített országban, vesszőt fonni, sepregetni, gazolni, fát vágni......
  éljen a mezőgazdaság!
  hízzanak a jószágok, virágozzanak a gyümölcsfák,
  magyarok vagyunk!
  aki magyar, dolgozik és felépíti újra az országot:)”
 • 7. mocskos 2009. február 18. 13:06
  „Ez a kocsog lopcsany fleto ugat,hogy az emberek nem batorok csak o? Ha neki kellene 5-od magaval 180 ezerbol elni havonta nem tudom hogy allna az a szopos szaja?!”
 • 6. nyomdasz63 2009. február 18. 12:58
  „Nincs reform,ha........és csak a miniszterelnök bátor.===Kisebbségi lova> nem vak!-vakmerő !!!”
 • 5. cselac 2009. február 18. 08:55
  „A nem lesznek átfogó intézményi reformok ugye azt jelenti, hogy megint szarnak a parlament létszámának csökkentésére?”
 • 4. cselac 2009. február 18. 08:52
  „Tehát 1010-ben a választások után a következő kormányra hárítjuk az esetlegesen népszerűtlen intézkedéseket. Ismerős politikai hozzáállás. Szar sem lesz itt.

  Szakértői kormányt követelünk, aki képes működő, hosszútávú és felemelkedést segítő változásokat bevezetni!!!

  Menjen az egész bagázs parlamentestül a fenébe, csak az épületet hagyják itt!!!”
 • 3. legal 2009. február 18. 08:09
  „Az előadottak vezérfonala volt, hogy közeledik a jövő év tavaszi választás. Olvasatamban a változások teljessége csak elodázza a részletek érdemi megközelítését.”
 • 2. achilleus 2009. február 18. 07:49
  „"az élelmiszerek áfájának csökkentéséről azt mondta Gyurcsány Ferenc: képtelenség szabályozni, hogy melyik élelmiszer melyik kategóriába kerüljön."

  Nem, ha nem akarjuk:
  1kg-os fehér kenyér,
  05,5 kg-os étkezési zsír,
  0,5, és 1 literes 2,8%-os tej.
  Kész!!!!!
  Akinek ez nem tetszik, az nem ilyet vesz. Ennyi.”
 • 1. szemlelodo 2009. február 18. 07:38
  „Hála Istennek puhul már a nagy "elképzelés".Felelőtlen inprovizőr,rossz szinész.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoportos garázdaság az enyingi benzinkúton

Csoportos garázdasággal és a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel gyanúsítják annak a… Tovább olvasom