Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

MSZP: a magyar oktatáspolitikán nem Brüsszel kedvéért kell változtatni

Az MSZP szerint Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor oktatáspolitikája Magyarországgal és magyarokkal megy szembe.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnap Budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem Brüsszel kedvéért kell változtatni az oktatáspolitikán, hanem Magyarország érdekében.

Elmondta: az MSZP nem örül annak, hogy Brüsszelbe hívták az oktatási államtitkárt, hogy az Európai Bizottságban adjon választ a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy Magyarország uniós vállalásai közé tartozik a széles tömegeknek biztosított felsőoktatás, és a lemorzsolódás megakadályozása is.

Kunhalmi Ágnes szerint az elmúlt másfél év oktatáspolitikai intézkedései szembemennek ezekkel a vállalásokkal. Példaként a tankötelezettség felső korhatárának 16 évre csökkentését említette.

Az ellenzéki politikus hozzátette: ha egyszerre rontják le az alsó-, közép- és felsőfokú oktatást, az nemzetgazdasági katasztrófához vezet. Hangoztatta: a szocialistáknak kell majd kárt menteni, és újra méltányos, hozzáférhető és finanszírozható oktatáspolitikát kínálni.

A felsőoktatás kapcsán úgy vélekedett, hogy elsősorban a diplomák használhatóságát kell biztosítani. Álláspontja szerint ahhoz, hogy a jó oktatáspolitika pozitív hatásai érezhetőek legyenek minimum 10 év kell, míg tönkretételéhez 2 év is elegendő.

Andrulla Vasziliu EU-biztos pénteki brüsszeli megbeszélésén egyetértésre jutott Jávor Andrással, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkárával, hogy Hoffmann Rózsa oktatási ügyekben illetékes államtitkár Brüsszelbe utazik, hogy megvitassa az Európai Bizottságban a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült aggodalmakat.

Az oktatási államtitkár szombaton az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nem lepte meg a brüsszeli felkérés. Hozzátette: miután úgy értesült, hogy az oktatási biztos bizonyos aggodalmának adott hangot, magától jelentkezett, hogy szívesen ad első kézből tájékoztatást a magyar köz- és felsőoktatást érintő kérdésekről.

Az oktatási államtitkár azt mondta, ahogy Magyarországgal kapcsolatban minden területen a magyar ellenzék kiküldözgeti üzeneteit Brüsszelbe, várható volt, hogy ez az oktatásügyet sem kerüli el.

Hoffmann Rózsa ugyanakkor kiemelte: az oktatásügy olyan terület, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, és nincsenek kötelező érvényű európai uniós jogszabályok.

Olvasóink írták

 • 2. kopkop 2012. február 12. 15:47
  „Brüsszelnek lenne ennél sokkal fontosabb megoldásra váró feladata, de így akarja erősnek mutatni magát, hogy jelentéktelen dolgokban próbál "fegyelmezni" a volt keleti blokk országaiban.”
 • 1. Együgyű 2012. február 12. 15:11
  „,,MSZP: a magyar oktatáspolitikán nem Brüsszel kedvéért kell változtatni"
  Mi baja lesz például Hoffmann Rózsika néninek, ha éjjel, nappal, elrontották az oktatási politikát. Anyagilag semmi. De bármely hatalmon lévő kormányban tisztséget viselő személynek sem lesz a rosszabb. Választáskor a népnek tett választási ígéreteket nem tartatják kötelezőnek pártjaink. Ezért nem is tartják be. Felelőtlenül ígérgetnek a tömegnek hatalomra kerülésükig? Vélelmezem, nem tülekednének a hatalomba kerülésért, ha anyagilag, vagyonilag is a választásokkor ígért pontokért felelősséget kellene vállalniuk. Kevés párt vitézkedne ezen esetben választásokat megelőzően. A politikusok úgy dolgoznak, ahogy új nemesi kedvük tartja? Rosszul, felelőtlenül. A demokráciát felelős vezetéssel képzelném el! Nem csak a vezetőink kiváltságaikról (előjogaikról) szólnának, főleg a törvények, de felelősségükről is. Persze a törvényeket be kellene tartani és tarttatni!
  Mikor valósul meg hasonló? Válasz: Sosem!
  A szavazók hibáztathatók? A fent leírtak miatt vélelmezem nem!
  OFF”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: a végtörlesztés árát az adófizetők is megfizetik

Az ellenzéki párt szerint az elmúlt másfél év elhibázott kormányzásának jegyeit. Tovább olvasom