Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: ˝gazemberség˝ utalványban fizetni a családi pótlékot

A nemzetierőforrás-miniszter azt vizsgálja, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás.
Az MSZP szerint "gazemberség" lenne, ha a kormány úgy döntene, hogy több szociális juttatást, köztük a családi pótlékot pénzbeli ellátás helyett Erzsébet-utalványban fizeti ki.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek - a kormány múlt heti döntése alapján - április 15-ig kell megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány ezzel a lépéssel korlátozni akarja a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással. "Ez a feltételezés előítéletes, rasszista és megalázó" - fogalmazott, megjegyezve: pénz nélkül nem lehet élni, így a rászoruló emberek arra kényszerülnek majd, hogy áron alul eladják az Erzsébet-utalványt.

Ezt úgy magyarázta, hiába próbálja a kormány pénzhelyettesítő eszközök használatára bírni a szegényeket, a napi kiadások nagy részét nem lehet így kifizetni. "Nem lehet Erzsébet-utalvánnyal fizetni a villany- és a fűtésszámlát, a tanulói bérletet, az osztálypénzt és a különórákat" - sorolta.

A szocialista politikus szerint a kormány javaslata azt célozza, hogy a szegények fizessék meg az Erzsébet-utalványt forgalmazók hasznát, az adminisztrációs és reklámköltségeket.

Kérdésre válaszolva Korózs Lajos elmondta, ma is van lehetőség arra, hogy természetben folyósítsák a családi pótlék egy részét, ha a települési jegyző ezt - a gyermek védelmére hivatkozva - elrendeli. Ebben az esetben azonban szociális munkások életvezetési és pénzkezelési tanácsokkal segítik a családot ahelyett, hogy végérvényesen megfosztanák a készpénzhasználattól - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. Apátfalvi** 2012. április 06. 00:05
  „Ez a mocskos mszp azt hiszi, hogy folytatható az általuk elkezdett országrombolás... Ti hülye állatok, nem tűnt még fel, hogy azt a tényt, mely szerint a segélyek (bizonyos helyeken) igen nagy része a kocsmákban, nyerőgépekben landol, nem néhány bőrfejű huszonéves, hanem sokkal tapasztaltabb és tanultabb szociológusok is megmondják? Mindenből politikai tőkét akartok kovácsolni, a fene az anyátokat? Itt nem csak arról van szó, hogy feleslegesen kidobott milliók úsznak el, hanem arról is, hogy az ilyen családok gyermekei, akiknek koruknál fogva még lenne esélyük a normális életre, ők is le fognak süllyedni, mert csak ezt látják otthon!

  Üsd a szocit!!!!!”
 • 5. Koszta 2012. április 05. 22:49
  „Kötelezővé tenni a bankszámlát nem "gazemberség"?
  Hiszen ha akarom, ha nem a fizetés csak bankszámlára jöhet... Aminek vannak költségei... A banknak pedig ebből bevételei... Mindenkitől... Ez rendben van? Holott még a nagy Amerikában se kényszerítik erre az embereket... Nem készpénzt kapnak ott sem, de nem is kell bankszámla sem... Heti csekket osztanak kinn a melósnak, amit több helyen is beválthat...
  Nálunk nem... Nálunk kötelező a banki sarc...
  Bankkártya vagy utalvány... Mi a különbség? Miért lenne egyik rosszabb, mint a másik?
  Pusztán politikai halandzsa...
  Az utalványnak is meg a bankkártyának is vannak "elfogadó helyei"...
  Ezek folyamatosan bővülnek...
  Ha majd utalványban érkezik a segély, akkor valószínűleg a közmű szolgáltató és a bérletárusító hely is előlép elfogadó helynek... Ez csak technikai részlet.
  A kocsma viszont nem fog bekerülni ezek közé meg a cigiárusító trafik sem... Ez viszont stratégiai cél...
  Hogy ez "gazemberség" lenne?
  Bagoly mondja...”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. április 05. 21:10
  „ja...és a gazemberségről nekem más jutott eszembe !”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 05. 21:08
  „Igazatok van ! kocsmautalvánban, zsetonban, esetleg Tecso bónokat kéne osztogatni !
  Károsan Korózsnak meg beutalót a Lipótmezei zárt osztályra !”
 • 2. balihoho 2012. április 05. 16:09
  „A jelenleg érvényben lévőnek tekinthető, alaptörvény szerint, Magyarország hivatalos fizető eszköze a forint! Azaz, mindenért pénzzel fizetünk, készpénzzel, vagy át utalással. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy ezzel az erőltetett kártya intézkedéssel, például nagycsaládosok járhatnak rosszabbul, az érdekvédelmi civil szervezetek, nem reagálnak. Vagyis, például tudomásul veszik, hogy a villanyszámlát Erzsébet kártyával fizetik ki, ugyan így a vízdíjat, szemét szállítás díját. Erzsébet kártyával fizetnek a gyermeknek vásárolt, gyermekholmikért az üzletekben! Már csak egy lépés, és módosítják a törvényt: MAGYARORSZÁG HIVATALOS FIZETŐ ESZKÖZE AZ ERZSÉBET KÁRTYA! Valahogy "odafönt" szeretnek bennünket kísérleti nyúlnak tekinteni.”
 • 1. Krampampuli 2012. április 05. 16:02
  „már a cím is bagoly mondta... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvvadászokat fogtak el a rendőrök Szabolcsban

Lopás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás két orvvadász ellen, akiket… Tovább olvasom