Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: ha lehetőség lesz rá, eltávolítjuk a pártkomisszárokat

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz pártszolgálatosokat, volt képviselőjelöltjeit, családtagjait helyezi el például a bírói testületek vezető pozícióiba.
MSZP országgyűlési frakciója "teljes mértékben egyetért" Bárándy Gergellyel, akinek gondolatait megismételve hétfőn közölte: ha lehetősége lesz rá, az MSZP mindent megtesz majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált "pártkomisszárokat" eltávolítsa posztjukról.

Múlt pénteken a szocialista Bárándy Gergely közleményben írt arról, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnöke, Handó Tünde, "a miniszterelnök családi barátja" "megkezdte a teljes hatalomátvételt az igazságszolgáltatásban", ezért a szocialista politikus kilátásba helyezte, hogy "az Orbán-kormány bukása után az MSZP minden erejét, befolyását és tudását latba veti majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált pártkomisszárokat eltávolítsa posztjukról, bármeddig is tartson hivatalosan mandátumuk; aki pedig közülük bizonyíthatóan politikai megrendelések alapján végzi munkáját, nem kerülheti el a felelősségre vonást".

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) visszautasította Bárándy Gergely kijelentéseit, mert a szervezet szerint "a magyar demokrácia több mint húsz éve alatt példátlan eset, hogy egy országgyűlési képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja az igazságszolgáltatás védelmének ürügyén, a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezze és számonkéréssel fenyegesse meg". A Fidesz is példátlannak tartotta a szocialista képviselő nyilatkozatát.

Az MSZP országgyűlési frakciója hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor jelezte: teljes mértékben egyetért Bárándy Gergellyel, és ismételten közzétette a képviselő nyilatkozatát. Azt írták, az MSZP az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértését és felszámolását a Magyar Köztársaság elleni legsúlyosabb bűnnek fogja fel, és ennek szellemében jár el az ilyen cselekedetek elkövetőivel és elősegítőivel szemben.

A közlemény szerint az MSZP nem titkolja, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége elleni lépésnek tekinti, ha valamely politikai párt – jelesül a Fidesz – kormányra kerülve pártszolgálatosokat, volt képviselőjelöltjeit, családtagjait helyezi el például a bírói testületek vezető pozícióiba.

Az MSZP szerint ezeket az aggályokat az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint sok hazai szakmai, emberi jogi, érdekvédelmi szervezet mellett, egyre több magyar állampolgár is osztja, ugyanakkor azon nem csodálkoznak, ha a Fidesz-frakciónak ezzel ellentétes az álláspontja.

Mint írják, megértik, ha kiszolgáltatottságtól, a megtorlástól való jogos félelem elnyomja a szakmai közösségek hangját, és megértik azokat is, akik például a bírói karban, politikai befolyástól mentesen, legjobb tudásuk szerint végzik nap mint nap azt a hivatásukat.

"Ha pedig valaki elvi alapon, érdekből vagy számításból támogatja az Orbán-rezsim – például az igazságszolgáltatásban véghezvitt – tevékenységét, azt sajnálattal ugyan, de tudomásul vesszük" - teszik hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. mivaan? 2012. január 12. 11:16
  „1! egyetértek! MSZP csak azért pofázk, mert nem ők vannak hatalmon. ennyi.”
 • 3. babar 2012. január 09. 21:11
  „Nyugi! Lesz rá lehetőségetek nektek is beültetni újra a rokonságot a zsíros székekbe! Csak a tartalékok tartsanak ki addig!”
 • 2. kopkop 2012. január 09. 13:51
  „Miért ismételget az mszp, ezt a témát már kibeszélték néhány napja. A délmagyar partner ebben, papagáj módjára viselkedik.”
 • 1. Együgyű 2012. január 09. 12:39
  „Teljesen egyetértek a cikkben szereplőeszmeiséggel. De félve bátorkodom megjegyezni, az összes pártban és párton kívüli intézményben, hivatalban, állami és önkormányzati tulajdonban, résztulajdonban el kellene távolítani a pártot kiszolgáló emberkéket! Persze azokat is, akik magukat szolgálják ki. De azért durva, hogy egy MSZP-s pártkomiszárokról beszél. Mert a múlt ugye kísért még. Sajnos ezt a történelmi tényt más pártok szerintem megint ki fogják használni! Elösször az MSZP-nek kellene jó példát mutatni. Persze berkein belül. Ez vélelmezem. Megint csak egy lózung! Hatalomra kerülés fennforgása esetén már egészen más lenne a helyzet?
  De kívánom, hogy először a szegedi önkormányzaton belül minden pártra vonatkozóan valósuljon meg. Mert szegedi vagyok és ÖNZŐ! Az eredményes szakmai munka számítson csak és ne a papír, a tanulás hossza, meg az ismeretség és a lehúzás! A munka felelősséggel járjon ne csak zsetonnal. Úgy, mint a jelenlegi MUNKATÖRVÉNY könyvben a dolgozókra vonatkozóan! Esetleg a felelősség vagyoni felelősséggel is járjon! Persze így a talpnyalók nem tolongnának! Most már felébredhetek a kómámból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 millióval maradt adós a Független Hírügynökség

A bíróság első fokon kimondta, hogy jogellenesen mondott fel 34 dolgozójának az FH - írta a Magyar… Tovább olvasom