Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: jövőre tovább csökken az életszínvonal

Az emberek rosszabbul élnek, mint a 2010-es kormányváltáskor, és jövőre még rosszabb lesz a helyzetük - Szekeres Imre.
Az MSZP az életszínvonal további csökkenésére számít jövőre.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az emberek rosszabbul élnek, mint a 2010-es kormányváltáskor, és jövőre még rosszabb lesz a helyzetük.

Kifejtette: az Orbán-kormány politikája lerontotta a gazdaság teljesítőképességét, az állami fejlesztések többsége leállt, a fogyasztás csökken, a költségvetés pedig egyre kevesebbet tölt oktatásra, egészségügyi és szociális szolgáltatásokra. Ennek oka - folytatta -, hogy az Orbán-kormány "az államadósság megújításának a legdrágább módját választotta".

Az MSZP-s politikus hozzátette: a GDP-arányos államadósság nagyjából a jelenlegi szinten volt 2010-ben, nominálisan pedig még nőtt is az adósság, és emelkedett az adósságszolgálatra költött pénz GDP-hez mért aránya is.
Szekeres Imre szerint ez párosult a kormány társadalompolitikájával, amely a nehezebben élőket sújtja.

"Nem az előző kormány gazdaságpolitikája miatt kell 2013-ban megszorításokat alkalmazni. Azért kell lemondani a tanároknak a béremelésről, azért kell csökkenteni a szociális kiadásokat, hosszabb ideig várni egy-egy műtétre, azért nem járhatnak egyetemre a fiatalok, mert Orbán Viktor és kormánya mindenkivel konfliktusba keveredett azért, hogy egy szűk réteg, a felső középosztály számára adóelőnyöket biztosítson" - mondta.

Véleménye szerint az életszínvonal és a reálbérek további csökkenését okozza majd a jövőre is 5 százalék feletti infláció.

Az MSZP a fordulat érdekében vállalkozásbarát gazdadágpolitikát sürget, kiszámítható adórendszerrel és jogi környezettel. A szocialisták emellett "ambiciózus, de reális" eurócsatlakozási programot tartnak szükségesnek, ami korlátozza az árfolyamot és a forint árfolyamgyengülését - mondta Szekeres Imre.

Megismételte, hogy progresszív adórendszert javasolnak, a munkahelyteremtés érdekében csökkentenék a munkáltatók szociális hozzájárulási adóját, kivezetnék a különadókat, és amint lehetőség nyílik, visszavonnák az Orbán-kormány által bevezetett áfaemelést.

Olvasóink írták

 • 4. csergemerge 2012. december 10. 18:47
  „Az mszmp-s politikusok életszínvonala viszont nem változik, hacsak nem emelkedik.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. december 10. 14:49
  „Nagy Ivo elvtárs szerint sokkal jobban jártunk volna , ha még a cucillisták kormányoznának, mert már a szemünket is kilopták volna , és nem látnánk hogy milyen rosszul élünk...rémísztő ! ez az 5%-os infláció, de ! ha valaki nem itta el a gógyiját, akkor emlékezhet: pufajkás Gyula regnálása alatt a 30 % fölötti inflációra, nna...az meg borzasztó !...volt, és ne jöjjön vissza soha, de az a csürhe sem !”
 • 2. kipkop 2012. december 10. 13:53
  „Az írásból nem derült ki, hogy Szekeres "olajozottan" vagy orkánszerű szélben mondta el nagyszerű beszédét, mint anno a reptéren.”
 • 1. KaszaOne 2012. december 10. 12:54
  „Az MSZP rémuralma alatt is folyamatosan csökkent az életszínvonal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részleges látogatási tilalom a dunaújvárosi kórházban

November 15-től visszavonásig részleges látogatási tilalmat rendeltek el több osztályon a hasmenéses… Tovább olvasom