Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

MSZP: nagy árat fizetett az ország a hiánycél teljesüléséért

Az ellenzéki párt növekedést ösztönző gazdaságpolitikát tart szükségesnek.
MSZP szerint a kormány "irtózatos megszorítások" árán érte el, hogy az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,1 százaléka lett, a befektetői bizalom visszaszerzése és a növekedés beindítása azonban nem sikerült.

A hiánycél teljesült, a hiányérzet maradt, sőt fokozódott - kommentálta Józsa István, a szocialisták gazdaságpolitikáért felelős frakcióvezető-helyettese a Magyar Nemzeti Bank kedden közölt adatait.

Az államháztartási hiány alacsonyan tartása nem öncél, hanem eszköz arra, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot, növelni lehessen a befektetői bizalmat - mondta. Ez azonban nem sikerült a kormánynak, a deficit csökkentésének ára pedig 2700 milliárd forint lakossági megszorítás, az adóterhelés növelése volt - jegyezte meg.

Józsa István kitért arra, hogy "a kormány gyengíti a forintot", ezáltal az államadósság nem csökken, a megélhetési költségek pedig folyamatosan emelkednek. Szerinte ez, a tartós gazdasági visszaesés, a beruházások elmaradása és a magas infláció is azt bizonyítja, hogy a kormányzati gazdaságpolitika kudarcot vallott, a Matolcsy György három éve megnevezett tíz céljából csak a hiány 3 százalék alatt tartása valósult meg.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s politikus elmondta, nagyon bíznak abban, hogy az Európai Unió megszünteti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, annál is inkább, mert a hiány leszorítása a recesszió mellett a fogyasztás és a reálkeresetek csökkenését okozta. Szavai szerint azonban a hiánycél teljesüléséhez olyan egyszeri intézkedések is szükségesek voltak, amelyek megkérdőjelezik a 3 százalék alatti deficit fenntarthatóságát. Erre példaként hozta az ágazati különadókat, mondván azok hosszú távon bénítják a gazdaságot.

Józsa István megismételte: az MSZP a növekedést ösztönző gazdaságpolitikát tart szükségesnek, az emberek kiadásait pedig az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével mérsékelné.

Olvasóink írták

  • 3. Mozimasiniszta 2013. április 02. 21:00
    „Féljózan Pista ! mennyivel jobb is lenne nekünk.. ha még az , éjjel-nappal hazudozó , ugatná hogy : dübörög a gazdaság... szárnyal a tőzsde.!..tesék megnézni...itt a kánaán....csak 9%-os ÁHT deficit, de abból is hatot, bármikor könnyedén lehazudok, kutya vörös...Jancsi - lóbálja a zulukafferbivaly kofferját, huu... még nem is szaladt kétszeresére a hitelállomány...no futhatnánk még egy kört ?”
  • 2. babar 2013. április 02. 19:10
    „Ezt a "nagy árat" sohasem lett volna hajlandó meghozni az MSZP. Ezért tart 2004 óta a túlzott deficit eljárás még most is!!! Ennek áráról pedig nem beszélnek...”
  • 1. igazságkereső 2013. április 02. 17:32
    „De azért az országkiárusításért is nagy árat fizettünk és fizetünk még ma is, amit az MSZP-SZDSZ "együttlopunk" koalíciója hajtott végre 2002-2010 között gátlástalanul! Milyen vastag az a bőr, amely még mindig nem kopott le Józsa úr és tettestársai arcáról, hiszen pontosan ők tudják a legjobban, hogy a padlóra küldték Magyarországot a jelzett időszak alatt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benyújtja feljelentését a Jobbik az E.ON visszavásárlása miatt

A szerződés értelmében a kormány megközelítőleg 870 millió eurót fizet olyan üzleti… Tovább olvasom