Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

MSZP: ne manipulálják a határon túli magyarokat

Az MSZP azt akarja megakadályozni, hogy a határon túli magyarokat még egyszer politikai manipuláció tárgyává tegyék - mondta Kozma József szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek szerdán.
A politikus Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő nyilatkozatára reagált, amelyben azt mondta: "megengedhetetlen, hogy a szocialisták első- és másodrangú állampolgárokat csináljanak a magyarokból" - fogalmazott. Halász Zsuzsa azt mondta, hogy a szocialisták törekvését a határon túli magyarok megalázásának vélik, s azt látják, meg akarják akadályozni az állampolgárság megadását számukra. Hozzátette: ha a Fidesz-KDNP kormányzati többséget szerez, egyik első intézkedésként megadják a határon túli magyaroknak az állampolgárságot.

Kozma József, az Országgyűlés külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke azt mondta: amit az MSZP meg kíván akadályozni, az az, hogy a határon túli magyarokat még egyszer politikai manipuláció tárgyává tegyék.

Közölte, számunkra elfogadhatatlan, hogy a határon túli magyarság ügye megosztó legyen. Ragaszkodnak hozzá, hogy a honosítással kapcsolatos kérdések körül ne maradjon semmi, ami homályos és amely politikai játszmákat tenne lehetővé később - szögezte le Kozma József.

Mint mondta, ezért dolgoznak azon, hogy a javaslat egyszerre tartalmazzon lehetőségeket a nemzettel való azonosulás legmagasabb szintű kifejezési formájára, de egyben garanciát is arra: világos legyen a közteherviselés és az állampolgári jogok szigorú összefüggése.

Az MSZP elnöksége kedd este hosszas vita után egyhangúlag elfogadott állásfoglalásban döntött arról, miként viszonyul a Fidesz-KDNP október 12-én az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatához, amely a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szól.

Az MTI információi szerint az elnökség úgy határozott, hogy jelenlegi formájában nem támogatja az ellenzéki előterjesztést, tovább folytatná és politikai szintre emelné az eddig folyó négypárti egyeztetést.

A szocialisták gyorsított honosítást biztosítanának a határon túli magyaroknak, de ezt garanciákhoz kötnék.

Az MTI úgy tudja, a garanciák között szerepel az, hogy csak azok választhatnának, akik itt élnek. A másik garancia pedig az, hogy a közteherviselésben részesülők kaphatnának szociális ellátást.

A Semjén Zsolt (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Németh Zsolt (Fidesz) jegyezte ellenzéki indítvány eltörölné a magyar állampolgárságról szóló jogszabályból azt a feltételt, mely szerint az igénylőnek életvitelszerűen Magyarországon kell élnie.

A javaslat szerint meghatározott feltételek esetén - egyéni kérelemre - kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, és magyar nyelvtudását igazolja. A magyar állampolgárságú felmenőtől és a magyar nyelvtudás igazolásától kiskorú esetében el lehet térni, ha a honosítását a szülővel együtt kéri, vagy szülője a magyar állampolgárságot megszerezte.

A módosítás értelmében a magyar állampolgárság iránti igényt be lehetne adni Magyarország külképviseletein is.

Olvasóink írták

  • 2. sőndör 2009. október 29. 10:42
    „Annak idején, a 90es évek derekán egy délvidéki ismerősömmel beszélgettünk, győzködtem jőjjön át (haza), legalább amíg a cirkusz véget nem ér. Soha nem fogom elfelejteni szavait, mondta: hol vagyok másodrendű polgár az nekem teljesen mindegy, majd ha minden nemzettársam alanyi jogon kap magyar állampolgárságot akkor beszélhetünk illyesmiről mert tudod apáink és nagyapáink annak idején jók voltak ágyútölteléknek az orosz fronton de mi most nem vagyunk jók magyarnak, tudod én naponta borotválkozom, és nem tudnák magamra nézni ha egy ilyen helyzetben nemzettársaimat, őseim sirjait a templomaink tornyait kalapomat emelve magam mögött hagynám ! Ezek a szavak ma is a füleimben csengenek, Ő pedig ott van valahol a délvidéken, remélem él és jó egészségnek örvend, de legfőképpen abban reménykedek, hogy már nem másodrendű polgár !”
  • 1. lilongwe 2009. október 28. 18:24
    „Határontúli magyarként még sosem éreztem, hogy másodrangú lennék...aki ezt gondolja, egy politikai tőkét ásni kívánó idióta lehet csak...
    Az állampolgárságos ügy pedig úgy hogy van, szánalmas...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadával kerül többe a Mátrai Erômű szénellátása

Az eredetileg becsült nettó 12 milliárd forint helyett nettó 18,4 milliárd forintért vállalta a… Tovább olvasom