Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: Orbán moszkvai látogatása nem volt sikeres

Az MSZP szerint Orbán Viktor moszkvai látogatása nem volt sem sikeres, sem eredményes.
Kovács László, a párt alelnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Orbán Viktor oroszországi látogatása legfeljebb hasznos volt.

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a magyar kormányfő és az orosz miniszterelnök a találkozón áttekintette a kapcsolatok helyzetét, azonosították a problémákat, megállapodtak az együttműködés folytatásában.

A szocialista politikus felidézte: Putyin miniszterelnök elismerte, hogy Magyarország uniós soros elnöksége az orosz-uniós kapcsolatok szempontjából is fontos, hasznos lehet. Kovács László közlése szerint Orbán Viktor nem okozott nagy meglepetést az orosz félnek, amikor elismerte: Oroszország politikai-gazdasági és katonai nagyhatalom.

Kovács László azt mondta: ha a látogatás után Orbán Viktor csalódott, annak csak az lehet az oka, hogy lebecsülte Vlagyimir Putyin memóriáját, és azt gondolta, hogy az orosz miniszterelnök nem emlékszik arra a sok negatív nyilatkozatra, ami korábban Orbán Viktor és a Fidesz Oroszországhoz való viszonyát jellemezte.

Az MSZP egyetért a magyar-orosz kapcsolatok rendezésével, azzal, hogy hosszú távú stratégiai partnerségre van szükség, de ehhez körültekintő és jól előkészített lépések kellenek - szögezte le.

Az a tény, hogy Orbán Viktor látogatása semmilyen megállapodást nem eredményezett, jelzi az előkészítés hiányosságát - mondta Kovács László.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem rendeződött például a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügye, ahogy a Malév adóságának kérdése sem; semmilyen más területen sem született megállapodás, de szerinte még elmozdulás sem volt érzékelhető.

Az MSZP politikusa úgy fogalmazott, komoly és hosszantartó hátrányokat okozhat a meggondolatlan bírálat, a harcias üzengetés. Hozzátette: ez a magatartás nemcsak a magyar-orosz kapcsolatokra igaz, hanem Magyarország és az európai intézmények viszonyára is.

Közölte, a legutóbb Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott "arrogánsan", amikor azt mondta, az Európai Bizottságnak nincs sem erkölcsi, sem szakmai alapja arra, hogy Magyarország gazdasági helyzetéről olyan előrejelzést adjon, ami kedvezőtlenebb a kormány előrejelzésénél.

Kovács László hozzátette: nem jó bevezetés az ilyen magatartás Magyarország soros uniós elnökségének.

Úgy vélekedett, Magyarország alapvető érdeke, hogy kormányzásra esélyes pártjainak külpolitikai állásfoglalásai és törekvései állandóak, kiszámíthatóak legyenek, ne változzanak a szerint, hogy az adott párt kormányon vagy ellenzékben van-e. Mint mondta, a szocialistákat ez az állandóság jellemzi, a Fideszt viszont ennek az ellenkezője.

Orbán Viktor kedden Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.

A magyar Miniszterelnökség kedd este kiadott közleménye szerint Orbán Viktor sikeres tárgyalásokat folytatott Moszkvában. A megbeszélés célja az volt, hogy megvessék az Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait. A tárgyalás a magyar-orosz gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintette. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseket a mostani találkozó konstruktív szellemében folytatni fogják - írták.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője a tárgyalások után kérdésre válaszolva elmondta: a felek áttekintették a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, s a helyzet megvitatását folytatni fogják.

Olvasóink írták

 • 10. Agyalapi 2010. december 03. 15:00
  „thesesus: Putyin levegőnek nézte Orbánt...”
 • 9. theseus 2010. december 03. 13:55
  „"Orbán Viktor levegőnek nézte Gyurcsányt

  Nem szólította meg, nem nézett rá és nem is hozzá intézte szavait. Így oldotta meg a kormányfő a Gyurcsány-problémát.

  A baloldali lapok már tegnap hirdették a - szerintük - nagy összecsapást, vagyis hogy Gyurcsány Ferenc kérdést intéz az Országgyűlésben Orbán Viktorhoz, s a miniszterelnöknek válaszolnia kell. Orbán felelni fog - ilyen címmel jelentek meg az előzetesek.

  A felfokozott várakozásra az adott okot, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi coming outjának kiszivárgását követően a Fidesz frakciója nem tekintette partnernek az MSZP miniszterelnökét, s a jobboldali képviselők rendre kivonultak a plenáris ülésről, ha Gyurcsány Ferenc kapott szó. A nagy viadal azonban némiképp másként alakult, mint ahogyan azt az újságírók várták...."

  http://hetivalasz.hu/itthon/orban-viktor-levegonek-nezte-gyurcsanyt-33691/”
 • 8. szilléri 2010. december 03. 11:03
  „Ki az a Kovács L és Kálmán O. ?????????????????

  Futottak még kategória ===== megélhetési bűnözők !!!!!!!!”
 • 7. unknown 2010. december 02. 22:18
  „Az isten áldja meg a jó öreg kovács Lászlót az ő MSZP-jével. Ott se volt, de értékelt. Kálmán Olga is meghallgatta az ATV-n. Ki kötött volna bármi részletet is az orrára?”
 • 6. jozko 2010. december 02. 22:09
  „Oroszország nagyhatalom.
  És méginkább az lesz.

  Amíg a globális felmelegedés az Atlanti Óceán partjainál fekvő amerikai tagállamokat és Nyugat Európát sujtja-Oroszország esélyeit növeli!

  Belátható időn belül termőfölddé válhatnak Oroszország északi, Uralon túli területei, gazdaságosabban kihasználhatóak lesznek természeti kincsei!
  A Jegestenger szélesebb sávja lesz hajózható-olcsóbb -és rövidebb, gyorsabb- lesz a tengeri szállítás!

  Ezek hatalmas lehetőségeket nyitnak Oroszország számára!
  A napi diplomáciai kapcsolatokat még nem eszerint kell alakítani-de nem árt ismerni az orosz emberek lelkivilágát, kultúrális gyökereit!

  Vajon a mostani nómenklatúrában hányan mondhatják el magukról: ők jól ismerik!
  Azmár köztudottan magyar specialitás, hogy mi rendszerint későn csatlakozunk egy "Unuóhoz"-de legalább rendesen felégetjük a más irányú tájékozódás, mozdulás minden útját!

  A nyitott gondolkodás még nem kétkulacsosság.
  Csak diplomácia. Ezt kell gyakorolni!
  Vannak, akiknek egyáltalán nem diktálhatunk-jó ha tárgyal velünk!
  Abból is ki lehet jönni jól!”
 • 5. zoltanszabo 2010. december 02. 21:40
  „Mitgondolt orbán majd Putyin barátian fogadja? Az a pasi a legnagyobb m... főnök az egész világon.Most olvastam egy cikket hogyan menti ki a lét az országából amit megtakarított a kasszából. Az az amerikai újságíró nyomoz ,és terigeti ki a szennyest---már megöléssel fenyegetik.
  Azért ment,hogy tanácsot adjon?? v. kérjen?
  A mostani vezetők nem csókkal köszöntik egymást, mint régen!”
 • 4. DobóI 2010. december 02. 19:49
  „Nem úgy annak idején Gyurcsótány Ferencé aki vazullusi kézcsókkal kiszolgáltatta MO-t a orosz gáz szolgálatás zsarolásának!”
 • 3. KolompárRómeó 2010. december 02. 19:12
  „Kovács elftárs nyomott egy bullshitet. De aki retteg a demokráciáért úgy, hogy évtizedekig egy diktatúrát szolgált ki, az jó ember nem lehet. Ha a virágot szereti, akkor sem.”
 • 2. scott1 2010. december 02. 18:22
  „"nem rendeződött a Surgutneftegas tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügye" - arról miért nem nyilatkozik, hogy mely dilettáns kormány időszakban került a részvénycsomag az osztrák majd az orosz cég tulajdonába, miért nem tettek semmit a megakadályozására, majd a visszavásárlására...
  "Malév adósságának kérdése sem" - mint ahogy arról sem, hogy mely kormány idején került ahhoz az orosz tulajdonoshoz, amely nemsokkal később tönkre is ment, de előtte még újabb hitelt vett fel egy orosz bankoktól...
  Ez az ember amnéziás, egy vicc!”
 • 1. zero 2010. december 02. 17:48
  „Soha többet mszp”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószerfogás Komádiban

Kábítószergyanús tablettákat és porokat foglaltak le több, egy időben tartott házkutatás során… Tovább olvasom