Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

MSZP: Schmitt bukása az őt jelölő Orbán veresége

Az MSZP a rendszerváltáskor képviselt álláspontjához visszatérve azt javasolja, hogy az emberek közvetlenül választhassanak köztársasági elnököt - tudatta a szocialisták rendkívüli frakcióülése után újságírókkal Mesterházy Attila.
Az MSZP az államfőjelölésről szóló hétfő esti ötpárti egyeztetésen is emellett érvel majd, abban az esetben pedig, ha a kormánypártok nem támogatják kezdeményezésüket, azt szeretnék elérni, hogy az új köztársasági elnök megválasztásához négyötödös parlamenti többség legyen szükséges.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a köztársasági elnök lemondásáról azt mondta: Schmitt Pál bukása az őt jelölő Orbán Viktor veresége, és hangsúlyozta, hogy az államfőt az emberek kényszerítették távozásra, noha az elmúlt napokban többször is úgy nyilatkozott, nincs szándékában lemondani. Szerinte a tanulság, hogy "az orbáni rendszer legyőzhető".

Kifejtette: az MSZP független, szuverén államfő megválasztását szeretné elérni, ezt szolgálhatná a közvetlen elnökválasztás, illetve másik, a megválasztáshoz négyötödös parlamenti többséget előíró javaslatuk is, amely kizárná, hogy egy frakció egyedül köztársasági elnököt válasszon.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a tárgyalások első fordulójában a Fidesz-KDNP-nek kell javaslatot tennie a helyzet rendezésére.

Arra a felvetésre, hogy mivel a közvetlenül megválasztott államfők hatásköre általában szélesebb a Magyarországon megszokottnál, úgy reagált: arról, hogy a köztársasági elnök hatáskörén érdemes-e változtatni, akkor kell tárgyalni, ha a kormányoldal támogatja javaslatukat.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: személyes véleményét ismertette, amikor alkalmas államfőjelöltnek nevezte Sólyom Lászlót, erről nem született testületi döntés a szocialista pártban. Ennek megfelelően az MSZP nem vette fel a kapcsolatot a tisztséget 2005 és 2010 között betöltő egykori köztársasági elnökkel.

Mesterházy Attila ezen kívül nyilvános, a plénum előtti bocsánatkérésre szólította fel Kövér Lászlót, amiért a házelnök Schmitt Pál beszéde után azt mondta: csak a köztársasági elnök iránti tisztelete miatt nem utasította rendre a beszéde alatt a tőle balra ülő képviselőket és a mögöttük lévő páholyokban helyet foglalókat. Úgy fogalmazott: szerint önmagában az méltatlan, hogy a parlamentben tőle balra helyet foglaló képviselők - az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai - az Országgyűlésben ülhetnek.

Erre az MSZP vezetője úgy reagált: a házelnök szavai elfogadhatatlanok, azokat visszautasítja. Mint mondta, szavai alapján Kövér László nemcsak az államfői jogok átmeneti gyakorlására, hanem a házelnöki tisztségre is méltatlan, mert nem tudja tiszteletben tartani a házszabályt, a demokratikus szabályokat, azt hogy a pártok képviselőit az emberek juttatják be parlamentbe

Olvasóink írták

 • 11. DobóI 2012. április 03. 05:51
  „Az után gyártott diplomákkal, éérettségikkel, foxi-maxi doktorátusokkal teli MSZP jobb ha befogja a mocskolódó száját..”
 • 10. DobóI 2012. április 02. 21:26
  „Szoci <moderálva>, túl korán ünnepeltek..”
 • 9. rodnás 2012. április 02. 20:30
  „Remélem a Fideszesek ezek után az egész vörös szemétet bíróság elé állítjátok! Menjenek ki az USÁ-ba! Úgyis odavalók!”
 • 8. rodnás 2012. április 02. 20:28
  „MSZP-sek! Van nektek agyatok??????”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. április 02. 18:49
  „Valószínű hogy a vörös csőcseléknek ez a legnagyobb szex-élménye , a felmenőik után .”
 • 6. Buvana 2012. április 02. 18:43
  „Az egész vörös hordát bíróság elé!!!”
 • 5. kopkop 2012. április 02. 18:31
  „Gyurcsányt, Bajnait vajon melyik párt jelölte?”
 • 4. kontrapista 2012. április 02. 18:16
  „A MSzP veresége Gyurcsán bukása. Ez is egy plágium !”
 • 3. roxper 2012. április 02. 18:09
  „Nem az első öngólja volt, de az első amit beismert. De mivel matócsi, selmeci, szjpeti, stb még mindig a nyakunkon ülnek, így még mindig szívunk mint a torkos borz!”
 • 2. Queenmargareth 2012. április 02. 17:56
  „1??????ezek együttműködésben álltak mindig
  jobb egy régi kádári seggnyaló, mint ma egy orbáni..........”
 • 1. maci53 2012. április 02. 17:35
  „Orbán,ezek után ne bánj kesztyűs kézzel a volt MSZMP KB tagokkal,Hornak sem kell VIP kórházban szenvedni a mi pénzünkön,vedd elő Bajnait is a Libások ügyében.Zavard ki a parlamentből a Kádári seggnyalókat,Kovácsnak ,Lendvainak,Szekeresnek semmi keresni valója ott.Gyurcsányt is a KiSz vagyon miatt felelősségre vonni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál parlamentben elhangzott beszéde

Lemondott államfői hivataláról Schmitt Pál köztársasági elnök; az államfő döntését hétfőn jelentette… Tovább olvasom