Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: szükségtelen az oktatási intézmények államosítása

A párt szükségtelennek tartja az alapfokú oktatási intézmények és egyes szociális ellátások államosítását, a kormánynak ehelyett finanszírozási problémákat kellene megoldani.

Tállai András önkormányzati államtitkár augusztus közepén jelentette be, hogy amíg az óvodai ellátás önkormányzati feladat lesz, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni és ellátni a jövőben. Hasonlóképpen a szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősek, elesettek ellátásával kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat.

Csabai Lászlóné, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatóján szükségtelennek nevezte az önkormányzati feladatok államosítását, kiemelve, hogy ez létszámleépítéshez, intézmények összevonásához és megszüntetéséhez vezet.
Kitért arra is, hogy az MSZP szükségesnek tartja az önkormányzati rendszer részleges átalakítását, és például a kistérségek kialakításával kormányon is erre törekedett, az önkormányzati törvény tervezetét azonban kapkodónak és végiggondolatlannak ítélik.

Példaként hozta, tisztázatlan, hogy pontosan mely közszolgáltatások finanszírozását vállalja át az állam, és az is, hogy mi lesz iparűzési adó, valamint az önkormányzati hitelek sorsa.

A szocialista politikus azt is mondta: a járások kialakításával távolabb kerülnek a közszolgáltatások az emberektől.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: egyes - így például az építésigazgatással, valamint az állami gondozott gyermekek ellátásával kapcsolatos - önkormányzati feladatok államosítását támogatni tudnák, ugyanakkor lehetetlennek ítélik, hogy három hónap alatt ezeket a változásokat a kormány megfelelően előkészítse, ezért az önkormányzati törvény hatályba lépését követően káoszra számít az MSZP.

Az új önkormányzati törvény tervezete október-novemberben kerülhet az Országgyűlés elé, a jogszabály 2012. január 1-jén lépne hatályba, a feladatátalakítási, finanszírozási változások viszont valószínűleg csak 2013. január 1-jétől, a járások megjelenésével lennének hatályosak.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2011. augusztus 31. 19:41
    „MSZP: szükségtelen az oktatási intézmények államosítása

    1946-ban ugyanezeknek BRUTÁLISAN más volt a véleményük...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszökött házi őrizetéből a Cozma-ügy egyik vádlottja

Pál Gábor házi őrizetét előzetes letartóztatásra változtatta a bíróság. Amikor a rendőrök a… Tovább olvasom